Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 9

Rok 2023 byl devátým rokem naší cesty za dosažením finanční nezávislosti. Máme za sebou dvě třetiny z naší 15leté cesty a zároveň jsme se ke konci roku pohybovali na úrovni 80-90% indexu finanční nezávislosti (v říjnu padl rekord 93 %). Hodně nás nakoply mimořádné dividendy po covidu (respektive z růstu cen energií v roce 2022), což už se v následujícím roce opakovat nebude.


Události krok po kroku

Na podrobnější popis jednotlivých událostí tohoto roku se jako vždy můžete podívat v jednotlivých měsíčních reportech. Rok 2023 byl ve znamení pokračující války na Ukrajině, ale z úvodního šoku je to pro většinu podniků "business-as-usual".

V uplynulém roce jsme investovali spíše méně. Spousta prostředků je tak prozatím zaparkovaná na Opatrné rezervě od Portu. Díky předchozí vysoké úrovni zainvestovanosti jsme se ale i tak částečně svezli na loňském růstu akciových trhů. Nutno ale poznamenat, že se v našem portofoliu vyhýbáme big techu, který většinu tohoto růstu táhl, a tak jsme zůstali o něco pozadu.

Naše nezávislé cashflow rostlo. V první polovině roku to byla spíše stagnace, ale pak přišel prudký růst o zhruba 20-25% v indexu finanční nezávislosti.


Celoroční cíl indexu finanční nezávislosti (70 % na konci roku) jsme tak bez problémů dosáhli. A podařilo by se nám to i bez ohledu na mimořádnou a extrémně štědrou dividendu ČEZu.

Ještě lépe se nám dařilo v absolutních číslech, když naše nezávislé cashflow meziročně poskočilo o celých 60 %. Což už na našich částkách dělá obrovský posun. S aktuálním cashflow bychom už při drobném uskromnění dokázali jako tříčlenná rodina žít. Náš celkový cíl je ale nastaven na poměrně pohodlný život, takže pokračujeme dál a část cesty k cíli nám ještě zbývá.

Složení portfolia v uplynulém roce

Při pohledu na složení loňského portfolia jej ke konci roku 2022 opustilo 9 titulů ze 41:
  • Airbnb - prodej spekulativně držené pozice, slušný zisk
  • Atlantica Yield  - výkup při stažení z burzy, se ztrátou
  • Compagnie de l'Odet - prodej spekulativně držené pozice, slušný zisk
  • Danone - prodej po delší době držení, se ztrátou, větší potenciál jsme u ní neviděli
  • Store Capital - výkup při stažení z burzy, se ziskem
  • Spirit Realty Corp - výkup při stažení z burzy, s drobnou ztrátou
  • Synlab - výkup při stažení z burzy, se ztrátou
  • Veolia Environmental - prodej po delší době držení, kdy se nám investice zhodnotila a větší potenciál jsme u ní neviděli
  • Xerox prodej po delší době držení, se ztrátou, větší potenciál jsme u ní neviděli
Celkově to na prodejích nebyla velká sláva. Byli jsme v tom ohledu v mírném plusu, ale nic slavného s ohledem na délku držení a objem.

Naopak přibylo sedm nováčků. Tím se naše portfolio počtem snížilo na 39 titulů, a opět se nám nepodařilo množství redukovat na maximálně 30. To je cíl pro další rok, máme vytipovaných hned několik pozic, kterých bychom se postupně chtěli zbavit.

Z hlediska podílů narostl podíl českých a britských akciových pozic. Krom zajímavého potenciálu růstu cen těchto akcií roli hraje i opatrnější přístup k investicím v USA spojený s případným rizikem dědické daně, která je pro české občany obrovská (byť panuje spousta neznámých v tom, zda se skutečně uplatňuje či ne).

Složení akciového portfolia ke konci roku 2021 (Fio, Lynx, Degiro a Interactive Brokers)

Podíly odpovídají procentům z akciového portfolia a nezahrnují další investice (akciové portfolio tvoří ke konci roku 2023 81 % našeho celkového investičního portfolia).

Akcie kótované v ČR (31 %, vs 30 % v roce 2023)
CTP
ČEZ (největší pozice v rámci kategorie)
Gevorkyan (nové v roce 2023)
Komerční banka
Kofola
mmcité (nové v roce 2023)
Moneta Money Bank
Photon Energy

Akcie kótované na burzách v Evropě (19 %, vs 19 % v roce 2022) - mimo REIT
Ahold Delhaize (největší pozice v rámci kategorie)
Amadeo Air Plus (nové v roce 2023)
Carbios (nové v roce 2023)
Essentra
Flow Traders
Power Cell
Stora Enso
TUI Group (nové v roce 2023)
Vodafone (nové v roce 2023)
W.A.G. Payment Solutions
Wickes Group

Akcie kótované na burzách v USA (23 %, vs 21 % v roce 2022) - mimo REIT
Brookfield Asset Management
Brookfield Corporation
Brookfield Energy Partners (největší pozice v rámci kategorie)
Disney
Main Street Capital
Net Lease Office Properties (nové v roce 2023; spin-off W.P. Carey)
Plug Power 
Progyny 
Rocket Lab
U.I. Path
Viatris
Warner Bros Discovery

REIT (12 %, vs 17 % v roce 2022)
Medical Properties Trust
Simon Property Group
Vonovia
W. P. Carey (největší pozice v rámci kategorie)

ETF (15 %, vs. 13 % v roce 2022)
Global X S&P 500 Covered Call ETF (největší pozice v rámci kategorie)
iShares Core MSCI World
iShares MSCI Emerging Markets
UBS MSCI EMU Socially Responsible

Další investice ke konci roku 2022

(níže uvedené odkazy mohou obsahovat referral link, ovšem jen na platformy, které doporučujeme)

Jako alternativu k akciím máme investice v P2P půjčkách na platformách Estate Guru, Mintos, Bondora a Zonky. Dále pak v P2P crowdfundingu investujeme skrze Upvest a Fundlift. Podíl těchto investic klesnul na velmi malé procento - a to nejen díky novým investicím do akcií, ale i stahováním peněz z P2P. S výjimkou Estate Guru, kde reinvestujeme, máme na jiných platformách už jen minimum prostředkůPodíl P2P investic tak ke konci roku činil necelé 1 % portfolia. Byla to fajn zkušenost, ale alespoň krátkodobě se do P2P nijak zásadně pouštět nechceme.

Skutečnou alternativou v portfoliu jsou investice do sběratelských předmětů a uměleckých děl (formou podílů skrze Portu Gallery a Masterworks) a financování právních sporů (AxiaFunder). Tyto investice se aktuálně drží na 3 % portfolia. Držíme nějaká kryptoaktiva, ačkoliv výše investic v nich netvoří cca 1 % portfolia.

V portfoliu máme i dluhopisy (zejména protiinflační a něco jsme půjčili i skrze Opportunity od Portu). Dluhopisy nyní tvoří zhruba 5 % portfolia.

V loňském roce jsem výrazně využili rostoucích sazeb a hotovost zaparkovali na Opatrné rezervě od Portu, kde vydělává o trochu více než na běžných spořicích účtech (s lehce horší likviditou). Aktuálně máme v tomto produktu okolo 13 % portfolia.

Platí, že bychom chtěli minimálně 15-20 % portfolia mít v produktech, které aktivně neřídíme (ETF): zde jsme na dolní hranici a v příštím roce bychom se chtěli posunout. Zbylé peněžní prostředky (neinvestiční hotovost, běžné účty, rezervy na spořících účtech neurčené na investice apod.) neuvádíme.

Objev roku

Přestože už jsme do britských akcií investovali v minulosti, tak v letošním roce jsme výrazněji pronikli do hloubky tohoto trhu. A musíme poznamenat, že je skutečně z čeho vybírat. Obrovské množství společností, část z nich slušně naceněných a mezi nimi i nějaké ty se zajímavým potenciálem do budoucna. Nějaké poznatky k tomuto trhu jsme psali v listopadovém reportu.


Podpora neziskových organizací

Před časem jsme se zavázali, že část našich výnosů budeme směřovat do finanční podpory neziskových organizací. V loňském roce jsme pravidelně podporovali čtyři neziskovky: Člověka v tísniPost BellumHnutí Duha a Zdravotního klauna. Dále jsme udělali i několik jednorázových příspěvků (zejména směřujících na Ukrajinu). Celkově šlo o cca 7,5 % našeho nezávislého cashflow, čímž jsme splnili nastavený cíl (5 %). Pro rok 2023 se plánujeme nadále držet nad 5% hranicí.

Proč přispíváme namísto toho, abychom investovali na cestě za naším cílem? Věříme, že pomáhat potřebnějším je normální. A přestože/protože nejsme příznivci státního přerozdělování financí, nedělá nám radost narůstající nerovnost, ohrožení demokracie ani přírodního prostředí. A chceme s tím něco dělat nejen tím, kde se angažujeme a jak se chováme.


Výhled na rok 2024

Náš výhled na rok 2023 se povedl zčásti. Válka na Ukrajině naštěstí příliš neeskalovala, ale na druhou stranu se rozhodně ani neblíží ke konci. Navíc tu máme řadu další regionálních konfliktů, takže geopoliticky je situace o kousek horší. V tomto ohledu nečekáme v roce 2024 přílišné uklidnění. To nám nedodají ani volby prezidenta USA, které mohou pěkně zamíchat kartami. A to v dobrém, ale i špatném.

Na druhou stranu, do karet by nám alespoň trochu mohlo hrát snižování úrokových sazeb ze strany centrálních bank. Nemyslíme si ale, že toto snížení bude v rámci roku 2024 zase tak dramatické, jak řada analytiků očekává.

Pro rok 2023 se nám podařilo dosáhnout (a významně přesáhnout) náš cíl 70 % indexu finanční nezávislosti. Pomohly nám v tom i mimořádné dividendy, a tak naším cílem je pro rok 2024 zkusit udržet úroveň indexu na 80 %. Sice se to může zdát jako úkrok zpět, ale popravdě je to hlavně budování udržitelnějšího základu našeho nezávislého cashflow.

Stále platí, že pokud se nám tento krok podaří, měli bychom dosáhnout našeho cíle finanční nezávislosti výrazně dříve než na plánovaném začátku roku 2030. A to navzdory tomu, že nám od začátku naší cesty výrazně narostly náklady (už ne tak docela studentský život, potomek,...). Nebudeme prognózovat, zda to bude za dva nebo čtyři roky, protože se vždy může přihodit něco, co tuhle cestu vykolejí. Na druhou stranu, šest let do konce projektu je z našeho pohledu více než dostatečný polštář.


Vážení čtenáři, jako obvykle kromě obligátního pevného zdraví a úspěchu v investicích vám přejeme i dobrou náladu!

Komentáře

  1. Hezký blog. Zajímalo by mě u jakého brokera nakupujete ETF XYLD. Řada brokerů má toto ETF blokované z důvodu nepřeložené dokumentace do češtiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Finančně Nezávislí29. února 2024 v 15:11

      Je to FIO :) Ti v tom dávají investorům celkem volnou ruku.

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!