Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 11/2023

Rok 2023 pomalu končí a je to z pohledu našeho projektu cesty za finanční nezávislostí pozitivní závěr. Listopad sice nepřinesl další nový rekord, ale i během něj se držíme velmi blízko k našemu celkovému cíli.

Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v listopadu na 88 % (minimum v posledních třech letech bylo v prosinci 2020 na 30 % a maximum v říjnu 2023 na 90 %).

Náš původní cíl pro rok 2023 bylo zvednout index na 70 %. Díky mimořádně štědré dividendě ČEZu jsme tuto metu jednoznačně překonali. Na druhou stranu, to bychom zvládli i s normální velikostí dividendy.



Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 55 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.



Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám hezky stoupá Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie.


Investice

Prodeje akcií. V listopadu jsme prodali akcie Spirit Realty, které se bude spojovat s Realty Income. Podmínky spojení nabízely hezkou prémii, a proto jsme rovnou prodali. Celkem se nám to hodí v rámci snižování počtu pozic v portfoliu i snížení objemu přímo držených amerických akcií (kvůli americké dědické dani) - byť část prostředků jsme přesunuli do jiných amerických titulů.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Amadeo Air Four Plus, Brookfield Enegy Partners, Gevorkyan, Medical Properties Trust, Photon Energy, Vodafone, Warner Brothers Discovery. Z velké části to bylo z prostředků z prodeje Spirit Realty.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

V posledním roce jsme výrazně více investovali do akcií kótovaných na burze v Londýně. Nacenění řady společností je tam poměrně zajímavé a britský trh je rozvinutý i co se týče množství titulů (z poměrně zajímavých oblastí podnikání). Nepříjemností jsou o něco vyšší poplatky na nákup (mimo těch brokera se platí se extra daň z objemu transakce), příjemné je pak nulové zdanění dividend při výplatě: Dividendy samozřejmě musíme dodanit v daňovém přiznání, ale britský systém nám tak umožňuje platbu daní posunout o pěkných pár měsíců.

Dividendové tituly jsou právě to, co nás zatím na britském trhu zaujalo nejvíce. Výnosově je to v průměru o kus lepší než v USA a velmi se blíží štědrým titulům z pražské burzy. Na druhou stranu, z hlediska růstu cen nám přijde londýnská burza podobně ospala jako ta česká. Investory prostě tituly z ostrovů nyní moc netáhnou. Což je ale zase fajn pro nás, kteří nakupujeme.

Jednou z dalších nevýhod britského trhu je pro našince menší známost jednotlivých titulů a oproti USA nižší pokrytí různými analytiky a dalšími reporty (investičními tipy). V tom je trh podobný kontinentální Evropě - člověk se často diví, co za zajímavé společnosti tam najde. Na druhou stranu, klade to pak mnohem větší důraz na vlastní analýzu, kterou můžete jen omezeně porovnat s ostatními. A to pro drobné neprofesionální investory (kterými jsme) znamená docela riziko.

A jaké akcie z britského trhu máme?
  • Amedeo Air Plus - leasing dopravních letadel (pro nás nadále s otazníkem: velká dividenda, velké riziko s ohledem na vlastnictví letadel A380, se kterými létá v podstatě jen Emirates)
  • Essentra - průmyslová společnost, asi naše nejslabší investice, kterou pravděpodobně po novém roce prodáme (po novém roce kvůli daním)
  • Vodafone - telekomunikační gigant (stagnující podnikání, velmi hezká dividenda)
  • WAG Payment Solutions (Eurowag) - "česká" společnost podnikající na trhu se službami pro kamionovou přepravu (hodně IT) - pro nás růstová investice
  • Wickes Group - síť hobby marketů ve Velké Británii (hezká dividenda i nějaké odkupy, stagnující podnikání)

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti aktuálně po skoro dvou letech zpátky na úrovni našeho cíle. Počítáme, že jej brzy zase trochu nakopneme směrem vzhůru. Zároveň od nového roku asi i zúžíme neziskovky, kterým přispíváme.

Výhled

V prosinci odezní efekt loňské mimořádné dividendy ČEZu a započne naše "tažení" za udržením si rekordních hodnot nezávislého cashflow v příštím roce. Vždy co pár měsíců nás tak bude čekat propad (mimořádné dividendy Monety a Komerční banky, rekordní pravidelná dividenda ČEZu), který se budeme snažit v následném období dorovnat novými investicemi. Bude to celkem výzva, ale třeba se zadaří.

Komentáře