Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 7

Rok 2021 byl sedmým rokem naší cesty za dosažením finanční nezávislosti. Už jsme skoro v polovině a je super sledovat, kam jsme se za ty roky posunuli. Ať už v investicích, tak v našich osobních životech.

Loni jsme psali, že rok 2020 byl do té doby naší největší výzvou. V tom ohledu rok 2021 posunul laťku ještě výše. Nečekala nás žádná zásadní investiční bouře a naše portfolio vzrostlo o více než polovinu (neplést se zhodnocením, to jsme měli nižší; tady hrály roli i vklady). Naopak na nás čekal nový přírůstek do rodiny, díky kterému jsme od února na naší cestě tři.

Celý rok tak utekl ve zběsilém tempu. Na investice jsme nezanevřeli a nadále jsme naše portfolio posilovali. Jen mimo práci a péči o malého se tak nějak vypařilo všechno ostatní. Ale to je asi standard :) A pokud pandemie přinesla něco dobrého, tak to, že jsme mohli všichni společně strávit spoustu času.

Spolu s tím, jak se za poslední dobu mění (= rostou) naše životní náklady, jsme se loni rozhodli namísto pevné částky cílit na pokrytí našich výdajů. Za celý rok jsme díky nezávislému cashflow zvládli pokrýt v průměru 38 % cílovaných výdajů (odhadované výdaje a k nim i nějaký ten bezpečnostní polštář). Věříme, že za rok se propracujeme k 50 %, protože v roce 2021 nás dolů táhla pomalu se rozjíždějící dividendová politika řady námi zainvestovaných firem.


Události krok po kroku

Na podrobnější popis jednotlivých událostí tohoto roku se jako vždy můžete podívat v jednotlivých měsíčních reportech. Oproti očekávání to byl druhý rok ve znamení pandemie. Alespoň tedy ve společnosti - u firem z velké části covid ustoupil do pozadí a místo toho nastoupily větší či menší problémy v dodavatelských řetězcích.

V uplynulém roce jsme hodně investovali. A protože trhy rostly, nebylo zase tak obtížné si přijít na velmi zajímavé zhodnocení.

Naše nezávislé cashflow (až na jednorázový negativní efekt v závěru roku) plynule rostlo. Podobně i index finanční nezávislosti zohledňující pokrytí našich výdajů. Alespoň v prvním případě se vracíme k předchozí linii trendu. Pandemie ale i tak zanechá ve výsledcích pěkný zářez. A uvidíme, co v roce 2022 udělá posilující koruna.


Co nám udělalo radost, byla skutečnost, že námi zainvestované firmy si s pandemickou situací vesměs poradily velmi dobře. A v roce 2021 řada z nich zvýšila dividendy na rekordní úrovně nebo alespoň obnovila jejich výplatu. Poté, co byla v první polovině roku s postupujícím očkováním (do velké míry) ukončena politika lockdownů, zůstalo jen velmi málo byznysů, které by byly ve svém podnikání drasticky omezené.

Celoroční cíl indexu finanční nezávislosti (42 % na konci roku) jsme kvůli závěrečnému propadu nesplnili. Ale v předchozích třech měsících jsme ho dosahovali, takže jde spíše o kosmetické nedosažení. V absolutních číslech za celý rok poskočilo nezávislé casflow o 20 %. A zároveň máme i nový rekord jeho měsíční výšky (listopad 2021).

Ve zhodnocení akciových investic jsme zaostali za S&P 500 (Total Return, přepočtený do korun) o nějakých 6,5 %, když jsme naše investice zhodnotili o 27 %. Na druhou stranu, srovnání je to pouze orientační, protože pro zjednodušení počítáme naše vklady do portfolia vždy k začátku daného čtvrtletí. Takže reálné námi dosažené zhodnocení je vyšší než zmiňovaných 27 % :)

Složení portfolia v uplynulém roce

Při pohledu na složení loňského portfolia jej ke konci roku 2021 opustilo osm titulů z třiceti (stahované z burzy: PFNonwovens a Stock Spirits; zpeněžení krátkodobých spekulací: Pilulka; stažení z některých trhů: Mowi a Orkla; nejistota z budoucí ziskovosti: BMW a Ventas; a změna nevýhodného ETF: iShares International Select Dividend). Naopak přibylo hned patnáct nováčků, jelikož bylo opět z čeho vybírat. Tím se naše portfolio počtem nafouklo na 37 titulů, což už je z našeho pohledu hodně velký počet. Už loni jsme se pozastavovali nad dosaženou třicítkou a od té doby se situace "zhoršila". Na druhou stranu je fakt, že část titulů aktuálně po velkém zhodnocení držíme jen kvůli časovému testu a po uplynutí tří let je prodáme (máme vesměs moc malé pozice, aby to dávalo dlouhodobý smysl). Navíc třeba Avast se bude z burzy v roce 2022 stahovat.

Rádi bychom se tak v tomto roce dostali zpět k třicítce titulů.

Rozložení kategorií v portfoliu zůstalo podobné. Nadále tvoří klíčovou část akcie společností sídlících v ČR. Zhruba na stejnou úroveň se ale dostaly i americké tituly (a to do nich ještě nepočítáme REIT).

Pokračovali jsme v posílení pravidelných investic do ETF. Nechceme, aby indexové investice v našem portfoliu převažovaly, nicméně považujeme je za bezpečný základ. Tyto prostředky už stouply na 13 % našeho portfolia. A navíc by šlo k této kategorii ještě přičíst protředky, které máme pod správou jiných investorů (podílové fondy, resp. penzijní připojištění).

Složení akciového portfolia ke konci roku 2021 (Fio, Lynx, Degiro a Interactive Brokers)

Akcie společností se sídlem v ČR (28 %, vs. 32 % v roce 2020)
Avast 
CTP (nové v roce 2021)
ČEZ (největší pozice v rámci kategorie)
Komerční banka
Kofola
Moneta Money Bank
W.A.G. Payment Solutions (nové v roce 2021)

Akcie společností se sídlem v EU (15 %, vs. 18 % v roce 2020) - mimo REIT
Ahold Delhaize  (nové v roce 2021; největší pozice v rámci kategorie)
Danone
Stora Enso
Synlab (nové v roce 2021)
Veolia Environmental

Akcie společností se sídlem v USA (26 %, vs. 21 % v roce 2020) - mimo REIT
3M
AT&T
Atlantica Yield (nové v roce 2021)
Brookfield Asset Management
Brookfield Energy Partners (největší pozice v rámci kategorie)
Discovery (nové v roce 2021)
Disney
Huntington Ingalls Industries
Main Street Capital
Progyny (nové v roce 2021)
Rocket Lab (nové v roce 2021)
Teladoc (nové v roce 2021)
U.I. Path (nové v roce 2021)
Viatris (nové v roce 2021)
Wahlgreens Boots Alliance
Xerox (nové v roce 2021)

REIT (18 %, vs 20 % v roce 2020)
Simon Property Group
Store Capital 
UDR
Vonovia
W. P. Carey (největší pozice v rámci kategorie)

ETF (13 %, vs. 9 % v roce 2020)
Global X S&P 500 Covered Call ETF (nové v roce 2021; největší pozice v rámci kategorie)
iShares Core MSCI World (nové v roce 2021)
iShares MSCI Emerging Markets (nové v roce 2021)
UBS MSCI EMU Socially Responsible
Portu (mix různých ETF; referral link)

Další investice ke konci roku 2021

(níže uvedené odkazy mohou obsahovat referral link, ovšem jen na platformy, které doporučujeme)

Jako alternativu k akciím máme investice v P2P půjčkách na platformách Estate Guru, Mintos, Bondora a Zonky. Dále pak v P2P crowdfundingu investujeme skrze Upvest a Fundlift. Podíl těchto investic klesnul na velmi malé procento - a to nejen díky novým investicím do akcií, ale i stahováním peněz z P2P. To postihlo jmenovitě Mintos, kde už je naše portfolio na zlomku toho, co jste v něm kdysi měli. Na Estate Guru reinvestujeme, objem investic jsme navýšili jen na UpvestuPodíl P2P investic tak ke konci roku činil necelá 2 % portfolia. Byla to fajn zkušenost, ale alespoň krátkodobě se do P2P nijak zásadně pouštět nechceme.

Skutečnou alternativou v portfoliu jsou investice do sběratelských předmětů a uměleckých děl (formou podílů skrze Portu Gallery a Masterworks) a financování právních sporů. Tyto investice dnes tvoří zhruba 1 % portfolia. Lehce zkoušíme i kryptoaktiva, ačkoliv výše investic v nich netvoří ani 1 % portfolia.

V loňském roce jsme také poprvé využili státních protiinflačních dluhopisů (byť ty minimálně nějakou dobu nebudou dále nabízeny) a něco jsme půjčili i skrze Opportunity od Portu. Dluhopisy tak nyní tvoří zhruba 5 % portfolia.

Úroky na spořících účtech v průběhu roku vystoupaly celkem vysoko nad předchozí 1 %, nicméně ty jako součást investičního portfolia používáme jen minimálně. Okolo 3 % prostředků držíme v jiných finančních produktech (podílové fondy, penzijní připojištění a stavební spoření). Tyto prostředky jsou investované v nástrojích, které používají rozdílné investiční strategie, než máme my, resp. jsou do velké míry zabezpečené. Rádi bychom tuto složku společně s Portu a ETF dlouhodobě drželi na nějakých 15-20 % celého portfolia. Aktuálně jsme zhruba na 15 %.

Zbylé peněžní prostředky (neinvestiční hotovost, běžné účty, rezervy na spořících účtech neurčené na investice apod.) neuvádíme.

Upvest nadále nabízí bonus 500 korun při první investici (a 500 korun přidá i nám) při registraci skrz partnerský program.

Objev roku

V uplynulém roce jsme se konečně pustili do kryptoaktiv. Dlouhodobě jsme se jim vyhýbali - upřímně, třeba bitcoin nás svou užitečností pořád ještě úplně nepřesvědčil (byť i kousek z něj jsme si pořídili). Přesvědčil náš až celkový ekosystém dalších protokolů a produktů, které okolo kryptoaktiv vyrostly v posledním roce. Z našeho pohledu kryptoaktiva začínají mít první zajímavé reálné aplikace mimo čisté převody peněz. Ať už jde o DAO, NFT, hry a metaverze či prakticky kompletní obdobu finančního systému.

Přestože lze sázet na další růst ceny kryptoaktiv, kvůli tomu jsme se do nich nepustili. Upřímně, pořád nevíme, jak odhadnout třeba jejich vnitřní hodnotu. Teď investice do nich bereme spíše jako nástroj naučení se a pochopení, jak tento "alternativní" svět funguje. Ať už se nám naše prostředky zhodnotí nebo ne, určitě nás to posune zase o kousek dál.

Na druhou stranu netvrdíme, že se do kryptoaktiv v budoucnu nepustíme víc. Teď na to ale rozhodně nemáme znalosti, a tak se raději budeme držet tradičnějších investic, zejména akcií.

Podpora neziskových organizací

Před časem jsme se zavázali, že část našich výnosů budeme směřovat do finanční podpory neziskových organizací. Jelikož se nám v loňském roce dařilo, tak jsme se s ohledem na situaci rozhodli podpořit pravidelně čtyři neziskovky: Člověka v tísniPost BellumHnutí Duha a Zdravotního klauna. Dále jsme udělali i několik jednorázových příspěvků. Celkově šlo o cca 7 % našeho nezávislého cashflow, čímž jsme splnili nastavený cíl (5 %). Pro rok 2022 plánujeme 5% hranici nadále držet.

Proč přispíváme namísto toho, abychom investovali na cestě za naším cílem? Věříme, že pomáhat potřebnějším je normální. A přestože/protože nejsme příznivci státního přerozdělování financí, nedělá nám radost narůstající nerovnost, ohrožení demokracie ani přírodního prostředí. A chceme s tím něco dělat nejen tím, kde se angažujeme a jak se chováme.


Výhled na rok 2022

Loňský rok se trefil někde na přelom realistického a optimistického scénáře, který jsme měli. Epidemiologická situace pořád není úplně skvělá (byť se zlepšila). Na druhou stranu, ekonomika už je spíš bržděna následky pandemie (narušení dodavatelských řetězců, inflace), než nemocí samotnou. Díky tomu jsme dosáhli nových maxim nezávislého cashflow.

Náš odhad je, že dodavatelské řetězce se v roce 2022 postupně vrátí k normálu. A za nimi bude se zpožděním následovat inflace. Kdy ta bude dosahovat cílovaných 2 % ale těžko odhadovat, může to být klidně až v následujících letech.

Pro naše nezávislé cashflow je aktuální výzvou posilující koruna (nepoužíváme měnové zajištění). Na druhou stranu, nečekáme, že by se měl směnný kurz ještě zásadně posunout. Zvláště poté, co začnou měnovou politiku normalizovat i FED a ECB. Za předpokladu, že v příštím roce nespadneme do recese (není pravděpodobné, ale ve hře to kvůli řadě nejistot rozhodně je) a nedojde k nějakému geopolitickému problému, počítáme, že v průběhu roku dosáhneme nových maxim nezávislého cashflow. A zároveň posuneme i rekordní úroveň indexu finanční nezávislosti (51 % z května 2020).

S ohledem na to, že v červnu dokončíme polovinu naší 15leté cesty za finanční nezávislostí, bylo by super, kdyby byl v té době na polovině i index finanční nezávislosti. Myslíme, že to je reálné. A kdyby ne, nebude to neúspěch - díky složenému úročení bychom i tak měli mít na naší cestě slušný náskok. Lze tak předpokládat, že našeho cíle dosáhneme dříve než v roce 2030 :)


Vážení čtenáři, jako obvykle kromě obligátního pevného zdraví a úspěchu v investicích vám přejeme i dobrou náladu!

Předchozí shrnutí

Komentáře