Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2021

Rok 2021 (sedmý rok naší plánované 15leté cesty za finanční nezávislostí) je za námi. Byla to jízda - o tom ale až v ročním shrnutí. Nejprve k poslednímu měsíci uplynulého roku, tedy prosinci. U něj jsme zaznamenali drobný propad nezávislého cashflow, způsobený opožděným připsáním dividend. Ty jsme zaúčtovali podle našich interních pravidel až do dalšího měsíce, ve kterém tak dojde k opětovnému přiblížení k rekordním úrovním.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti poklesl na 39 % (maximum měl index na 51 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktuální cíl pro rok 2021, 42 %, jsme tak v závěru roku neudrželi. Ale s ohledem na spíše technický důvod nedosažení cíle si z toho hlavu neděláme. Během pár měsíců bychom se naopak v indexu opět mohli posunout výrazně výše a snad i atakovat rekord z předloňského května.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za prosinec 4. nejvyšší v historii našeho projektu. A to není vůbec zlé, jak se to může z grafu níže tvářit.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto tři součásti portfolia tvoří cca 75 % nezávislého cashflow. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři výše zmiňované klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF. U nich ovšem zaúřadovalo zmiňované pozdnější připsání dividendy, a tak v posledním měsíci zaznamenaly zásadní propad.




Investice

Prodeje akcií. V portfoliu byl z hlediska prodejů klid. Krom optimalizačních prodejů se nic moc nestalo, a i přes ně se má český stát na co těšit, až budeme vyplňovat daně. Ale proč ne, je to ukázka toho, že se nám dařilo. A férový příspěvek nám všem.

Nákupy akcií. Naopak jsme ale celkem slušně nakupovali. Nějak se nám začíná rozjíždět počet titulů, do kterých jsme investovali, ale novinkám prostě nedokážeme odolat... Nově jsou tak součástí našeho portfolia pozice v Synlab (evropský lídr ve zdravotních testech) a Rocket Lab (výrobce vesmírných raket a částí satelitů). Druhá společnost je spíš srdcová volba, protože nám vesmírný průmysl přijde fajn - ale rozhodně v ní věříme i byznysově. Krom toho jsme posíli pozice v AT&T, CTP, U.I. Path,Viatris a WAG Payment Solutions.

Kryptoaktiva. V prosinci jsme celkem slušně šlápli i do kryptoaktiv. Nadále platí, že se do toho nevrháme po hlavě a ani je nesledujeme s vidinou velkých zisků. Motivace je spíš pochopit tento stále se rozrůstající ekosystém - zejména tam, kde má nadstavbu mimo čistě peněžní služby (např. smart kontrakty). Výhledově do této části portfolia nechceme vložit více než 1-2 % našeho majetku. Aktuálně jsme ale na zhruba 0,5 %.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, Masterworks a AxiaFunder. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

S koncem čtvrtého čtvrtletí jsme si znovu shrnuli naše investiční portfolio finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia vzrostla za uplynulé tři měsíce o 15 % a to i s ohledem na velké vklady; zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo hezkých 8 %. Zhodnocneí ale výrazně zaostalo za 15% zhodnocením S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun). To nám radost nedělá, ale nepřekvapuje nás to. Růst S&P 500 aktuálně táhne pár obřích společností, zbytek společností má čím dál menší váhu. Podle nás to není zdravý vývoj - ale vlastně nám nevadí, o to snáze se hledají investiční příležitosti :) Nakonec, naše investice jsou postaveny na nezávislém cashflow, nikoliv na absolutní hodnotě portfolia.



Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 77 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 11% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme na nízké úrovni, ale reálně jsme připraveni k poměrně velkým investicím (rezervu a neinvestiční úspory do portfolia nepromítáme). Hotovost ale obecně držíme nízkou, protože se cíleně nesnažíme časovat trh, ale investujeme průběžně podle toho, jak si vyhodnotíme jednotlivé investice.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba rok a půl úspěšně daří.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Krom toho jsme v prosinci jednorázově přispěli na provoz služby Internet Archive (archivace starších verzí webových stránek), kterou jsme v minulosti několikrát využili a je podle nás super.

Výhled

Výhled je pozitivní. Čeká nás měsíc či dva, kdy se ještě nebudeme blížit rekordům nezávislého cashflow, ale v tomto ohledu jde spíše o budování zdravého základu. Oproti předchozím výhledům očekáváme atakování rekordu indexu finanční nezávislosti (51 %) někdy v jarních měsících. Jelikož tento ukazatel odráží životní náklady (které rostou), o nějaký ten měsíc dříve bychom pak měli zaznamenat i nové rekordy nezávislého cashflow.

Komentáře