Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 6

Rok 2020 byl šestým rokem naší cesty za dosažením finanční nezávislosti. A nutno říct, že to zatím byla snad ve všech ohledech největší výzva, a to jak po investiční, tak osobní stránce. Nakonec u nás vše dopadlo poměrně dobře, za což jsme rozhodně vděční. I tak ale bylo "blbé nálady" trochu víc, než bychom si přáli.

Loni jsme tu psali, že přemýšlíme o změně cíle našeho nezávislého cashflow, který máme vytyčený na 20 tisíc korun měsíčně (v cenách roku 2015 - ke konci roku 2020 tedy přes 22 tisíc korun). To je sice pořád velmi hezká částka, ale na druhou stranu je pravda, že za těch šest let jsme se i posunuli z hlediska našeho životního stylu. Pořád žijeme úsporně, ale už to není studentský život. A k tomu se navíc náš tým rozroste v nejbližší době o nového člena :)

Rozhodli jsme se proto, že do budoucna budeme cílit na pokrytí našich očekávaných životních nákladů. Měřítkem tedy nebudou tisíce (které jsme teď stejně neukazovali), ale procenta. Do životních nákladů přitom budeme zahrnovat vše od nevyhnutelných věcí (jídlo, bydlení), až po ty vyhnutelné (dovolené, vybavení domácnosti). K tomu bude drobná záloha pro strýčka příhodu a vše se bude každoročně aktualizovat o inflaci a zvýšené výdaje.

Co se týče časování, platí náš původní cíl patnácti let. Kdybychom nečekali náš přírůstek, zřejmě bychom jej dosáhli mnohem dříve (přeci jen ušetříme více než 50 % z našich příjmů). Takto ale zůstane dost možná velmi relevantní metou rok 2030. Byť už v našem případě začíná velmi hezky fungovat složené úročení a roztáčet se investiční perpetum mobile, kdy příjmy z investic pokrývají investice nové.

Ruku v ruce se vstupem do sedmého roku projektu půjde i změna v pravidelných reportech. Ze začátku bude kosmetičtější, ale uvidíme, kam se to v průběhu roku vyvine. Nechte se překvapit.

Události krok po kroku

Na podrobnější popis jednotlivých událostí tohoto roku se jako vždy můžete podívat v jednotlivých měsíčních reportech. Byl to každopádně rok ve znamení pandemie, to asi nikoho nepřekvapí. Máme za sebou první velký tržní výplach a myslím, že jsme tuto zkušenost ustáli se ctí a relativním klidem. Byť sledovat na dovolené, jak vám za den spadne portfolio o sto tisíc a více nám přeci jenom trochu rozbušilo srdce :) Ale propadů jsme celkem využili - byť jsme do nákupů nešli tak razantně. Pokud nás totiž něco překvapilo, tak to byl rychlý návrat těch nejzajímavějších akcií zpět na vyšší úrovně. Než jsme tak stihli pořádně analyzovat dopad na jejich byznys a budoucnost, byly super nákupní příležitosti pryč. Kde by to v jiných krizích trvalo měsíce a roky, tady to byla otázka týdnů. I tak ale šlo po většinu roku najít velmi zajímavé podniky za dobrou cenu.


V čem je současná situace hodně specifická, je poměrně rychlé pozastavení/snížení dividend u společností napříč různými sektory. Finanční výkonnost totiž tentokrát mnohem méně závisela na kvalitě byznysu, jako spíše na tom, v jakém sektoru společnost podniká. Tomu odpovídá i vývoj nezávislého cashflow, které po rekordu v květnu (což ovlivnila metodika výpočtu i slabá koruna) rychle nasměrovalo dolů. Rozdíl mezi maximem a minimem (srpen) byl pěkných 40 %. Od té doby jsme se posunuli zase o něco výš, ale přeci jen jsou předchozí úrovně ještě hodně vzdálené (vrátili jsme se zpátky o cca 18 měsíců).

Na druhou stranu, hodnota portfolia jako takového už na nových maximech je. To je jen další ilustrací toho, jak se ocenění začíná čím dál více vzdalovat od reality. Respektive alespoň toho, že finanční trhy jsou optimistické, co se týče budoucího vývoje. Tak snad se nejenom kvůli investicím mýlit nebudou.

Celoroční cíl pro nezávislé cashflow jsme nesplnili (91 %). Na druhou stranu, i díky rekordům ze začátku roku jeho roční úhrn stoupnul o hezkých 8 % oproti roku 2019.

Složení portfolia v uplynulém roce

Při pohledu na složení loňského portfolia jej ke konci roku 2019 opustily dva tituly z dvaceti dvou (Six Flags - prodáno naštěstí ještě před koronavirem kvůli špatné výkonnosti - a Pattern Energy Group stahované z burzy). Naopak přibylo hned devět nováčků, jelikož prostě bylo z čeho vybírat. Tím se naše portfolio počtem nafouklo na 29 titulů, což už je z našeho pohledu příliš velký počet. Za současné nejisté situace ho nepovažujeme za extrémně problematický, ale rádi bychom se do konce roku dostali počtem titulů někam k 25.

Rozložení kategorií v portfoliu zůstalo prakticky totožné. Nadále tvoří klíčovou část akcie společností sídlících v ČR. Sice to není ideální z rizika diverzifikace příjmů (přeci jen z ČR pochází i většina našich výdělků), ale zase využíváme našich lokálních znalostí.

Oproti roku 2019 jsme začali pravidelněji investovat do ETF. Nechceme, aby indexové investice v našem portfoliu převažovaly, nicméně považujeme je za bezpečný základ. Nižší podíl indexových investic částečně kompenzujeme prostředky, které máme pod správou jiných investorů (podílové fondy, resp. penzijní připojištění).

Složení akciového portfolia ke konci roku 2020 (Fio, Lynx, Degiro a Opportunity od Portu)

Akcie společností se sídlem v ČR (32 %)
Avast 
ČEZ (největší pozice v rámci kategorie)
Komerční banka
Kofola
Moneta Money Bank
PFNonwovens
Pilulka
Stock Spirits

Akcie společností se sídlem v EU (18 %) - mimo REIT
BMW
Danone  (největší pozice v rámci kategorie)
Mowi - bývalé Marine Harvest
Orkla
Stora Enso
Veolia Environmental

Akcie společností se sídlem v USA (21 %) - mimo REIT
3M
AT&T
Brookfield Asset Management
Brookfield Energy Partners (největší pozice v rámci kategorie)
Disney
Huntington Ingalls Industries
Main Street Capital
Wahlgreens Boots

REIT (20 %)
Simon Property Group
Store Capital 
UDR
Vonovia
Ventas
W. P. Carey (největší pozice v rámci kategorie)

ETF (9 %)
iShares International Select Dividend (největší pozice v rámci skupiny)
UBS MSCI EMU Socially Responsible
Portu (mix různých ETF; referral link)




Další investice ke konci roku 2019

(níže uvedené odkazy mohou obsahovat referral link, ovšem jen na platformy, které doporučujeme)

Jako alternativu k akciím máme investice v P2P půjčkách na platformách MintosEstate Guru, Bondora a Zonky. Dále pak v P2P crowdfundingu skrze Upvest a Fundlift. Podíl těchto investic výrazně klesnul - a to nejen díky novým investicím do akcií, ale i stahováním peněz z P2P. To postihlo jmenovitě Mintos, kde už je naše portfolio na nějakých 15 % maxima ze začátku roku. Na Estate Guru reinvestujeme, objem investic jsme navýšili jen na UpvestuPodíl P2P investic tak ke konci roku činil necelá 3 % portfolia. Byla to fajn zkušenost, ale alespoň krátkodobě se do P2P nijak zásadně pouštět nechceme.

Úroky na spořících účtech v průběhu roku zamířily k nule, nicméně ty jako součást investičního portfolia používáme jen minimálně. Okolo 6 % prostředků ve srovnání s akciovým portfoliem držíme v jiných finančních produktech (podílové fondy, penzijní připojištění a stavební spoření). Tyto prostředky jsou investované v nástrojích, které používají rozdílné investiční strategie, než máme my, resp. jsou do velké míry zabezpečené. Rádi bychom tuto složku společně s Portu a ETF dlouhodobě drželi na nějakých 15-20 % celého portfolia. To nyní plníme, ale je na druhou stranu nám zhruba za rok budou dobíhat stavební spoření.

Zbylé peněžní prostředky (neinvestiční hotovost, běžné účty, rezervy na spořících účtech neurčené na investice apod.) neuvádíme.

Upvest nadále nabízí bonus 500 korun při první investici (a 500 korun přidá i nám) při registraci skrz partnerský program.

Objev roku

V roce 2020 jsme u investic neobjevili žádnou pro nás zajímavou službu. O to větší radost nám - nejenom kvůli pandemii - dělala setkání s podobně naladěnými lidmi. Nestihli jsme toho tolik, ale i tak bylo fajn poznat některé lidi, jejichž příspěvky na blogu nebo sociálních sítích jsme zatím sledovali jen zdálky.

Díky za to!

Podpora neziskových organizací

Před časem jsme se zavázali, že část našich výnosů budeme směřovat do finanční podpory neziskových organizací. Jelikož se nám v loňském roce přeci jen dařilo, tak jsme se s ohledem na situaci rozhodli podpořit hned tři neziskovky: Člověka v tísniPost Bellum a Hnutí Duha. Celkově šlo o cca 7 % našeho nezávislého cashflow, čímž jsme splnili loni nastavený cíl (6 %). Pro letošek bychom tuto hodnotu chtěli udržet i přes očekávaný nárůst nezávislého cashflow.

Proč přispíváme namísto toho, abychom investovali na cestě za naším cílem? Věříme, že pomáhat potřebnějším je normální. A přestože/protože nejsme příznivci státního přerozdělování financí, nedělá nám radost narůstající nerovnost, ohrožení demokracie ani přírodního prostředí. A chceme s tím něco dělat nejen tím, kde se angažujeme a jak se chováme.


Výhled na rok 2021

Loňský výhled do nového roku se nám z pochopitelných důvodů úplně nevydařil. Letos budeme s predikcemi opatrnější - spousta věcí je nadále nejistých. Vypadá to, že očkování by mohlo vrátit situaci do normálu, nicméně je to obrovská výrobní a logistická operace a aby zafungovala celosvětově, musely by být veškeré kapacity řádově větší. Nezapomeňme totiž, že se očkování nejenom vleče ve vyspělém světě - ale v podstatě ještě ani nezačalo (a ve větším měřítku jen tak nezačne) ve světě rozvíjejícím. Globální ekonomiku zatím v řadě případů drží nad vodou veřejné výdaje, ale ani ty nebudou situaci zachraňovat donekonečna.

Z toho důvodu zkusme pro letošek tři scénáře:
  1. Optimistický (očkování se postupně rozběhne, virus zásadně nezmutuje a na podzim už bude jeho nástup jen slabý) - v takovém případě bychom mohli zaznamenat v posledních měsících roku návrat na maxima nezávislého cashflow.
  2. Realistický (boj s pandemií bude postupovat, ale v zásadě pomalu, takže hospodářské oživení bude hodně daleko) - naše nezávislé cashflow bude postupně stoupat; z větší části ale jen díky novým investicím a občasným lehkým navýšením dividend.
  3. Pesimistický (pandemie bude pokračovat, ekonomikou projde vlna krachů) - v té chvíli bude naše nezávislé cashflow stagnovat. V portfoliu máme relativně silné společnosti, z nichž většina by měla ustát i zhoršenou situaci, ale i tak to nebude nic veselého.
Po pesimistickém scénáři by tu mohl být i jeden katastrofický, ale apokalypsu si necháme na jindy. K ní nedojde - a pokud jo, naše špatné predikce budou to poslední, co by nás trápilo :)

Vážení čtenáři, krom obligátního pevného zdraví a úspěchu v investicích vám přejeme i dobrou náladu!

Komentáře