Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2021

Za námi je leden, první měsíc sedmého roku naší cesty za finanční nezávislostí. Po nějaké době jsme se rozhodli, že by bylo fajn náš blog trochu oživit a pozměnit. Nebude to rychlá změna, spíše v průběhu roku budeme experimentovat s novými součástmi reportů i celého webu.

Největší aktuální novinkou ale je, že už jsem na cestě za finanční nezávislostí tři. Novému členovi týmu je to zatím úplně ukradené a je to tak i dobře :)

Nezávislé cashflow

V tomto reportu bude největší změnou úprava sekce nezávislého cashflow. Rozhodli jsme se nadále necílit na naplnění pevné cílové částky, ale na krytí našich životních výdajů (více viz Úvahy). Ty budeme pravidelně navyšovat o inflaci, stejně jako o případné nové výdaje. To znamená, že ačkoliv se může z křivky níže zdát, že se nic moc neděje, tak ve skutečnosti v absolutní hodnotě nezávislé cashflow roste. Jen nám teď se založením rodiny poskočily výdaje, což bude i přes doufejme zlepšující se ekonomickou situaci (a s tím spojený růst nezávislého cashflow) tlačit proti přibližování se k finanční nezávislosti.

Aktuálně je tak index finanční nezávislosti na 28 % (maximum měl na 46 %). Když se bude dařit, rádi bychom se do konce roku dostali zpět nad 30 %.


Místo detailního členění na sektory jsme si jednotlivé části portfolia rozdělili do obecnějších kategorií. Většina nezávislého cashflow nám nyní plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Všechny tři zdroje mají zhruba čtvrtinový podíl.


Zajímavé je podívat se i na vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti. V roce 2020 nás hodně táhly americké akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy.


Investice

Prodeje akcií. V lednu bylo investičně živo. Prodali jsme zbylé akcie Pilulky (velmi hezký krátkodobý zisk), Pegas Nonwovens (tam jsme byli také v plusu, byť nijak zářném - jen už nás nebavilo hrát druhé housle) a Walgreens Boots Alliance (velmi hezký krátkodobý zisk - bohužel akcie skočily vysoko dřív, než jsme vybudovali nějakou smysluplnou pozici, takže jsme si raději trochu zjednodušili portfolio).

Nákupy akcií. Naopak jsme přikoupili akcie AT&T a Huntington Ingalls Industries. Nově máme v portfoliu také Ahold Delhaize - protože jsme nějakou dobu žili v Nizozemí, máme s tímto provozovatelem tuzemských Albertů širší zkušenost. V některých zemích je to nejen lídr trhu, ale i digitalizace prodeje. Takže věříme v zajímavou investici, neboť se podle nás akcie nyní obchodují za atraktivní cenu.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. No a nakonec jsme přikoupili nové ETF, které bude tvořit základ našeho portfolia pravidelných investic (spolu s MSCI EMU Socially Responsible a jedním dalším ETF) - iShares MSCI Emerging Markets. Po delší době se také objevila nová příležitost na Upvestu, kterou jsme využili. Z P2P platforem reinvestujeme jen na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.


Úvahy

V průběhu běhu našeho projektu jsme začali vnímat, že původně nastavený cíl 20 tisíc korun měsíčně nezávislého cashflow je sice velmi konkrétní, ale čím dál víc nedostatečný. Jasně, pořád jsou to dobré peníze a i v současné době bychom s nimi dokázali vyžít. Jenže situace se může změnit (výdaje na bydlení,...) a také si chceme rozumně užívat (dovolené, předplatné, a tak dále). Proto jsme se rozhodli původní cíl opustit a místo toho cílit na naše průměrné měsíční výdaje navýšené o rezervu pro strýčka příhodu.

Reálné navýšení cíle (pohybuje se nyní znatelně výše) je spojeno i s tím, že jsme se přeci jen tomu původnímu začali dost blížit. Koronavirus nám do toho sice "hodil vidle", ale už jsme přeci jen byli na dohled a během pár let bychom cíle dost pravděpodobně dosáhli. Takto máme před sebou o něco delší cestu. Navíc ten závěrečný cíl bude z hlediska nezávislého cashflow mnohem bezpečnější i v případě podobných situací jako je současná pandemie.

No a druhou věcí je, že rádi děláme naši práci, takže se v dohledné době nechystáme v ní skončit. To se samozřejmě v dalších letech může změnit, ale aktuálně nejsme v situaci, kdy bychom museli být finančně nezávislí nebo si tak připadat.



Výhled

Výhled na další měsíce je vcelku pozitivní. Protože pro letošek očekáváme růst našich výdajů, bude index finanční nezávislosti čelit hodně silnému tlaku. Věříme ale, že za letošek bychom i tak mohli povyrůst - pokud se naplní současná očekávání ve vakcinaci a ekonomická situace se nějak radikálně nezhorší.

Komentáře

  1. Ahoj, gratuluju k narození potomka a přeju mu do života vše dobré! Držte se a ať vám to šlape. Skejwi

    OdpovědětVymazat
  2. Finančně nezávislí28. února 2021 v 22:07

    Ahoj, moc děkujeme :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!