Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 8

Rok 2022 byl osmým rokem naší cesty za dosažením finanční nezávislosti. Už jsme za polovinou jak časově, tak z hlediska dosažení cíle. Index finanční nezávislosti totiž stoupl na 60 %, což je skvělý výsledek i s ohledem na to, že čistě silou složeného úročení bychom největší skoky v indexu měli dělat v pozdějších letech. Na druhou stranu musíme uznat, že velkou roli v tom hrálo i oživení ve výplatách dividend po skromných covidových letech 2020 a 2021, kdy se jednorázově vyplácely extra dividendy.

Události krok po kroku

Na podrobnější popis jednotlivých událostí tohoto roku se jako vždy můžete podívat v jednotlivých měsíčních reportech. Po dvou letech už rok 2022 nebyl ve znamení pandemie (byť jsme poprvé měli covid - a ne moc hezký), ale tu pro změnu vystřídala válka na Ukrajině. A spolu s tím i energetická krize a na naše české poměry skutečně extrémně vysoká inflace.

V uplynulém roce jsme opět hodně investovali. Po mnoha letech růstu portfolia ale přišel výraznější pokles, který odnesly naše čerstvé pozice v růstových akciích. Sice jsme u nich často nakupovali blízko vrcholu, ale na druhou stranu šlo stále o relativně malé pozice. Takže to dopadlo ještě relativně dobře.

Naše nezávislé cashflow plynule rostlo. Zároveň nabrala křivka i trochu strmějšího růstu a zřejmě konečně dorovnala covidový pokles. Podobně rostl i index finanční nezávislosti zohledňující pokrytí našich výdajů.


Celoroční cíl indexu finanční nezávislosti (60 % na konci roku) jsme i díky silnému závěru roku dokázali dosáhnout. Ještě lépe se nám dařilo v absolutních číslech, když naše nezávislé cashflow meziročně poskočilo o celých 80 %. Což už na našich částkách dělá skutečně slušný posun. S aktuálním cashflow bychom už při výrazném uskromnění dokázali jako tříčlenná rodina vyžít. Náš celkový cíl je ale nastaven na poměrně pohodlný život, takže pokračujeme dál a 40 % cesty k cíli nám ještě zbývá.

V souladu s trhem šlo směrem dolů i naše zhodnocení akciových investic a to o 15 %. V tom ohledu jsme ale překonali o procento náš benchmark S&P 500 (Total Return, přepočtený do korun). Ovšem srovnání je to pouze orientační, protože pro zjednodušení počítáme naše vklady do portfolia vždy k začátku daného čtvrtletí. Takže reálný námi dosažený výsledek je ve skutečnosti ještě o něco lepší.

Složení portfolia v uplynulém roce

Při pohledu na složení loňského portfolia jej ke konci roku 2021 opustilo 7 titulů z 37:
  • 3M - úspěšně prodané s lehkou ztrátou před výrazným propadem kvůli soudním sporům.
  • AT&T - prodané se ztrátou, byl to pohrobek ze spojení Discovery a Warner Bros, které bylo naším hlavním předmětem zájmu. O telekomunikace jsme tolik nestáli.
  • Avast - prodali jsme před fúzí s Nortonem. Nová společnost se nám trochu vzdálila (geograficky) a navíc vnímáme oblast podnikání do budoucna jako rizikovou z pohledu výnosnosti.
  • Huntington Ingalls Industries - úspěšně zhodnocená investice, kterou jsme prodali v rámci zjednodušení portfolia.
  • Teladoc - poměrně neúspěšná růstová investice, v této oblasti nakonec převládla budoucí rizika, a tak jsme se nakonec akcie vzdali.
  • UDR - drželi jsme malou pozici nakoupenou na začátku pandemie, která se zhodnotila natolik, že nám její zvětšování nedávalo smysl, takže jsme ji v rámci zjednodušení portfolia výhodně. prodali.
  • Wahlgreens Boots Alliance - žádná raketa, žádný propadák - s ohledem na ne moc uspokojivý strategický vývoj jsme prodali v rámci zjednodušení portfolia.
Naopak přibylo jedenáct nováčků, jelikož bylo opět z čeho vybírat. Tím se naše portfolio počtem nafouklo na 41 titulů a opět se nám nepodařilo množství redukovat na maximálně 30. No, zkusíme za rok - pokušení jít do nových investic je relativně velké, ale na druhou stranu je pravda, že v současném počtu už přestáváme stíhat sledovat dění okolo všech námi vlastněných titulů.

Z hlediska podílů narostl podíl českých a evropských akciových pozic. Krom poklesu hodnoty našich pozic v amerických akciích (výrazně růstovější tituly než v ČR/Evropě) roli hraje i opatrnější přístup k investicím v USA spojený s případným rizikem dědické daně, která je pro české občany obrovská (byť panuje spousta neznámých v tom, zda se skutečně uplatňuje či ne). Naopak se nám zalíbilo hned několik titulů ve Spojeném království, kde jsme v minulosti skoro neinvestovali.

Složení akciového portfolia ke konci roku 2021 (Fio, Lynx, Degiro a Interactive Brokers)

Akcie kótované v ČR (30 %, vs. 28 % v roce 2022)
CTP
ČEZ (největší pozice v rámci kategorie)
Komerční banka
Kofola
Moneta Money Bank
Photon Energy (nové v roce 2022)

Akcie kótované na burzách v Evropě (19 %, vs. 15 % v roce 2021) - mimo REIT
Ahold Delhaize (největší pozice v rámci kategorie)
Compagnie de l'Odet (nové v roce 2022)
Danone
Essentra (nové v roce 2022)
Flow Traders (nové v roce 2022)
Power Cell (nové v roce 2022)
Stora Enso
Synlab
Veolia Environmental
W.A.G. Payment Solutions
Wickes Group (nové v roce 2022)

Akcie kótované na burzách v USA (21 %, vs. 26 % v roce 2021) - mimo REIT
Airbnb (nové v roce 2022)
Atlantica Yield
Brookfield Asset Management
Brookfield Corporation (spin-off, nové v roce 2022)
Brookfield Energy Partners (největší pozice v rámci kategorie)
Disney
Main Street Capital
Plug Power (nové v roce 2022)
Progyny 
Rocket Lab
U.I. Path
Viatris
Warner Bros Discovery
Xerox

REIT (17 %, vs 18 % v roce 2021)
Medical Properties Trust (nové v roce 2022)
Simon Property Group
Spirit Realty Corp (nové v roce 2022)
Store Capital 
Vonovia
W. P. Carey (největší pozice v rámci kategorie)

ETF (13 %, vs. 13 % v roce 2021)
Global X S&P 500 Covered Call ETF (největší pozice v rámci kategorie)
iShares Core MSCI World
iShares MSCI Emerging Markets
UBS MSCI EMU Socially Responsible

Další investice ke konci roku 2022

(níže uvedené odkazy mohou obsahovat referral link, ovšem jen na platformy, které doporučujeme)

Jako alternativu k akciím máme investice v P2P půjčkách na platformách Estate Guru, Mintos, Bondora a Zonky. Dále pak v P2P crowdfundingu investujeme skrze Upvest a Fundlift. Podíl těchto investic klesnul na velmi malé procento - a to nejen díky novým investicím do akcií, ale i stahováním peněz z P2P. To postihlo jmenovitě Mintos, kde už je naše portfolio na zlomku toho, co jste v něm kdysi měli. Na Estate Guru reinvestujeme, objem investic jsme navýšili jen na UpvestuPodíl P2P investic tak ke konci roku činil necelá 2 % portfolia. Byla to fajn zkušenost, ale alespoň krátkodobě se do P2P nijak zásadně pouštět nechceme.

Skutečnou alternativou v portfoliu jsou investice do sběratelských předmětů a uměleckých děl (formou podílů skrze Portu Gallery a Masterworks) a financování právních sporů (AxiaFunder). Tyto investice aktuálně stouply zhruba na 3 % portfolia. Lehce zkoušíme i kryptoaktiva, ačkoliv výše investic v nich netvoří ani 1 % portfolia.

V portfoliu máme i dluhopisy (zejména protiinflační a něco jsme půjčili i skrze Opportunity od Portu). Dluhopisy tak nyní tvoří zhruba 5 % portfolia.

V loňském roce jsem výrazně využili rostoucích sazeb a hotovost zaparkovali zejména na Opatrné rezervě od Portu, kde vydělává o trochu více než na běžných spořicích účtech (s lehce horší likviditou). Aktuálně máme v tomto produktu okolo 9 % portfolia.

Naopak jsme se takřka zbavili dalších finančních produktů (podílové fondy a stavební spoření už dále nemáme). Platí ale, že bychom chtěli minimálně 15-20 % portfolia mít v produktech, které aktivně neřídíme (ETF): zde jsme pořád lehce pozadu, ale věříme, že se tím směrem v příštím roce posuneme. Zbylé peněžní prostředky (neinvestiční hotovost, běžné účty, rezervy na spořících účtech neurčené na investice apod.) neuvádíme.

Upvest nadále nabízí bonus 500 korun při první investici (a 500 korun přidá i nám) při registraci skrz partnerský program.

Objev roku

Letos nebyla konkurence úplně vysoká, tak bychom vyzdvihli už zmiňovanou Opatrnou rezervu od Portu. Je to produkt, který i přes růst úroků na spořících účtech dokáže o pár desetinek porazit naprostou většinu z nich. Aktuálně se hotovost úročí sazbou 6,19 % (po odečtení poplatků Portu a zohlednění toho, že se úročí pouze 99 % částky). Výhodou je i to, že se z úroků automaticky neodečítá 15% daň, ale tu je třeba doplatit až zpětně. Díky tomu se následně lépe zhodnocují i úroky. Nevýhodou je horší likvidita (několik dní) a složitější struktura celého produktu.


Podpora neziskových organizací

Před časem jsme se zavázali, že část našich výnosů budeme směřovat do finanční podpory neziskových organizací. Jelikož se nám v loňském roce dařilo, tak jsme se s ohledem na situaci rozhodli podpořit pravidelně čtyři neziskovky: Člověka v tísniPost BellumHnutí Duha a Zdravotního klauna. Dále jsme udělali i několik jednorázových příspěvků (zejména směřujících na Ukrajinu). Celkově šlo o cca 7 % našeho nezávislého cashflow, čímž jsme splnili nastavený cíl (5 %). Pro rok 2022 plánujeme 5% hranici nadále držet.

Proč přispíváme namísto toho, abychom investovali na cestě za naším cílem? Věříme, že pomáhat potřebnějším je normální. A přestože/protože nejsme příznivci státního přerozdělování financí, nedělá nám radost narůstající nerovnost, ohrožení demokracie ani přírodního prostředí. A chceme s tím něco dělat nejen tím, kde se angažujeme a jak se chováme.


Výhled na rok 2023

Náš výhled na rok 2022 se povedl zčásti. V Kremlu se prostě rozhodli jinak a odstartovali spoustu věcí, které na nás dopadají osobně i ekonomicky. V druhém ohledu samozřejmě nemá smysl vše svádět na válku na Ukrajině, v ekonomice se prostě v posledních letech nahromadila spousta problémů, které jen čekaly na ten správný spouštěč.

Co se týče roku 2023, tak velkou roli bude hrát globální vývoj. Pořád hrozí, že válka bude eskalovat a nakonec budeme řešit úplně jiné problémy než dnes. Ale stejně tak se může stát, že válka skončí a spousta věcí se vyřeší. Nečekáme, že by rok 2023 měl být klidný - ale nemusí jít o nějakou zásadní krizi.

Ale k naší cestě za finanční nezávislostí. V roce 2022 se nám podařilo i díky jednorázovým efektům dotáhnout na 60 % indexu finanční nezávislosti. A to přes rostoucí náklady spojené se značnou inflací. Pokud se nestane něco zásadně negativního, rádi bychom se v roce 2023 dostali na 70 %. Opět to bude náročná cesta, ale aktuálně věříme v to, že bychom to měli zvládnout.

Pokud se nám to podaří, tak dost možná dosáhneme našeho cíle finanční nezávislosti výrazně dříve než v plánovaném roce 2030. A to navzdory tomu, že nám od začátku naší cesty výrazně narostly náklady (už ne tak docela studentský život, potomek,...).

Vážení čtenáři, jako obvykle kromě obligátního pevného zdraví a úspěchu v investicích vám přejeme i dobrou náladu!

Komentáře

  1. Ahoj! Nějak se mi nedaří najít na vás nějaký emailový kontakt/kontaktní formulář, rád bych s vámi něco probral ohledně připravovaného článku a nechce se mi to hnedka postovat do komentáře. Kdyžtak mi můžete napsat na admin@skejwin.cz nebo mi dát svůj mail. Dík a mějte se. Skejwi

    OdpovědětVymazat
  2. FinančněNezávislí5. února 2023 v 21:36

    Ahoj, poslali jsme mail :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!