Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2022

A je tu konec roku. Celoroční shrnutí zastane samostatný článek, takže tentokrát se budeme věnovat striktně prosinci.


Nezávislé cashflow

V našem výpočtu nezávislého cashflow jsme udělali dvě změny. Nově započítáváme i (velmi slušné) výnosy, které máme na Portu Opatrné rezervě. Ty už nabíhaly v posledních několika měsících, ke kterým jsme je i zpětně započetli. Tím nezávislé cashflow poskočilo nahoru. Druhá změna se týká počítání Global X S&P 500 Covered Call ETF. To nám dělalo v datech velké zuby, protože své měsíční dividendy vyplácí na konci měsíce. A Fio (přes kterého toto ETF vlastníme) ho někdy započte až v měsíci novém. Abychom to trochu zahladili, rozhodli jsme se jeho výnosy rozpočítávat do 12 měsíců (místo jednoho).

Index finanční nezávislosti je na 60 %, což je nové maximum (minimum bylo v posledních třech letech  v srpnu 2020 na 28 %). Proti nám teď hrají zejména zvyšující se životní náklady. Ty nám ale aktuálně rostou o něco pomaleji než inflace, což by nám snad mohlo hrát střednědobě do karet.

60% indexem finanční nezávislosti jsme zároveň dosáhli našeho ročního cíle. V tom nám hodně pomohla mimořádná dividenda Komeční banky. Ta za rok odezní, ale do té doby se nám ji snad podaří nahradit jinak.

Nezávislé cashflow je samozřejmě i rekordní z pohledu absolutní hodnoty. 


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 86 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF . Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček. Od nuly se začala odlepovat kryptoaktiva, ve kterých máme 1 % našeho portfolia, ale výnosově jsou zajímavá (byť vysoce volatilní). No a výrazně nastoupila i Portu Opatrná rezerva klasifikovaná jako peněžní fond.



Investice

Konec roku tradičně vybízí k rebalancování portfolia (mj. kvůli daním). To se odrazilo i u nás, když jsme portfolio trochu přeskupili (včetně přesunu pozic mezi brokery). Zároveň v podobném duchu dost možná budeme pokračovat i ze začátku roku, abychom omezili počet akciových titulů, které nyní držíme.

Prodeje akcií. V prosinci jsme zcela prodali pozice v AT&T, Saint Gobain, Volkswagen. Dále jsme významně redukovali pozici ve STORE Capital (bude brzy vykupován a prostředky se hodilo zainvestovat jinam). Zároveň jsme kvůli nové americké dani na LP firmy prodali pozici v Brookfield Energy Partners (BEP) - přičemž jsme ale asi třetinu později koupili zpět v podobě BEPC, které se daň netýká (využili jsme poklesu trhu, protože mezi BEP a BEPC je trvalá prémie; BEPC akcie jsou o několik dolarů dražší, byť jsou až na právní formu ekvivalentní).

Nákupy akcií. V portfoliu jsme posílili pozice v následujících titulech: Brookfield Asset Management, ČEZ, Disney, Essentra, Mainstreet Capital, Medical Properties, Moneta, Photon Energy, Progyny, Rocket Lab, Spirit Realty, Synlab, Viatris, Vonovia a Warner Bros Discovery.

Navíc jsme přidali čtyři nové tituly: Airbnb (ubytování), Flow Traders (zvyšování likvidity na trzích), ODET (francouzský konglomerát), Plug Power (vodík).

Kryptoaktiva. V prosinci jsme trochu oživili naše pozice, zejména směrem do Etherea. Zároveň jsme stáhli díl aktiv z burzy Binance na hardwarovou peněženku. Zatím jsme ale do kryptoaktiv nesměrovali žádné nové finance.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát iShares MSCI World. Posílili jsme i Global X S&P 500 Covered Call ETF (naše sázka na ne úplně růstový trh). Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, AxiaFunder a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investičního portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce vzrostla o 3 %. Za růstem stojí skoro výhradně nové vklady.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo -0,2 % (po odečtení vkladů). V tom ohledu jsme lehce porazili S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun), kde byl pokles -0,5 %. Většinu rozdílu přitom způsobil silnější dolar, jinak by ztráta na index byla výrazně menší. Aktuálně tak za zhodnocením tohoto benchmarku pořád zaostáváme (od 1. 1. 2021, kdy jsme začali zhodnocení přesně sledovat) a to o 7,2 %. Na druhou stranu, tento rozdíl byl na konci roku 2021 9,4 % - v ročním horizontu se nám tak index podařilo o pár procent porazit.


Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 71 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 10% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme na naše poměry vyšší (hlavně na Portu Opatrné rezervě). 8 % se nemusí zdát mnoho, ale s ohledem na to, že aktivně nečasujeme trh a investujeme dlouhodobě, tak se nám nashromáždila celkem zajímavá částka.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba rok a půl úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na následující měsíce je z hlediska nezávislého cashflow celkem pozitivní. Na druhou stranu (jako už delší dobu) se v dáli stahují mračna. Uvidíme, jak se vyvine očekávaná recese, jak se bude hýbat kurz koruny či jak dopadne možný výkup (části?) ČEZu. Rok 2023 tak rozhodně bude zajímavý - jen doufejme, že pozitivní momenty dorovnají ty případné negativní.

Komentáře