Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 12/2023

A jsme na konci. Rok 2023 byl celkem jízda, ale o tom o něco více v obvyklém ročním shrnutí.

Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v prosinci na 84 % (minimum v posledních třech letech bylo v únoru 2021 na 31 % a po zohlednění nižších výdajů, které v poslední době máme, maximum v říjnu 2023 na 93 %). Nezávislé cashflow pak bylo v absolutní hodnotě 4. nejvyšší v historii našeho projektu.

Náš původní cíl pro rok 2023 bylo zvednout index na 70 %. Díky mimořádně štědré dividendě ČEZu jsme tuto metu jednoznačně překonali. Na druhou stranu, to bychom zvládli i s normální velikostí dividendy.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 53 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám hezky stoupá Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie. Významnější podíl získávají také naše alternativní investice do financování soudních sporů ("Vymáhání"). Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie (mimořádné dividendy několika titulů během roku 2023).


Investice

Prodeje akcií. Prosinec byl bez prodejů.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Komerční bance, mmcité a Vodafone. Prosinec byl v tomto ohledu celkem klidný měsíc.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investičního portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce vzrostla o necelých 8 %.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo 5,4 %. V tom ohledu jsme zaostali za S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun), který vzrostl o rovných 10 %. Za posledních 12 měsíců se pak naše portfolio zhodnotilo o 10,9 %, což zaostává za výnosem 23,8 % u našeho "benchmarku".

U porovnání výše ale musíme zdůraznit, že používáme poměrně zjednodušenou metodu výpočtu, kdy naše výnosy (a vklady) počítáme ze čtvrtletí na čtvrtletí, ne na denní bázi. Tím reálně mírně podhodnocujeme naše výnosy (v rámci čtvrtletí je tento efekt mizivý, postupně se však bude kumulovat) - pokud se nám dlouhodobě podaří držet krok s benchmarkem, tak to bude jednoznačný úspěch.

Důvod, proč to tak děláme, je jednoduchý - příliš mnoho investičních účtů, abychom mohli jednoduše vzít čísla z jednotlivých aplikací.


Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 66 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 11% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme na naše poměry vyšší (hlavně na Portu Opatrné rezervě). 13 % se nemusí zdát mnoho, ale s ohledem na to, že aktivně nečasujeme trh a investujeme dlouhodobě, tak se nám nashromáždila celkem zajímavá částka.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti povyskočil opět nahoru po pěkném daru pro Team 4 Ukraine.

Výhled

S odezněním efektu předloňské (2022) mimořádné dividendy ČEZu začalo naše "tažení" za udržením si rekordních hodnot nezávislého cashflow i v roce 2024. Vždy co pár měsíců nás bude čekat propad (mimořádné dividendy Monety, Komerční banky a ČEZu), který se budeme snažit v následném období dorovnat novými investicemi. Bude to celkem výzva, ale třeba se zadaří.

Komentáře