Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 11/2020

Máme za sebou předposlední měsíc roku 2020. Roku, který přinesl spoustu událostí a který si zřejmě budeme pamatovat ještě dlouho. Naše nezávislé cashflow se drží na svém momentálním dně, ale pomalu už by měl začít mírný růst - první vlaštovkou je obnověná dividenda Kofoly.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow stagnuje a je už čtvrt roku zhruba na stejné úrovni. Sice čekáme, že půjde pomalu nahoru, ale nebude to zřejmě nějaký raketový růst. Přeci jen, pandemie pořád ještě zuří, více viz úvahy.

Rozložení nezávislého cashflow je ve srovnání s obdobím půl roku zpět (květen 2020) poměrně stabilní. Výraznější změnu zaznamenal jen podíl akciových ETF, který poklesl zejména ve prospěch amerických akcií.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 66 %: utilities (28 %), realitní akcie (25 %) a finance (13 %).


Investice

V listopadu jsme opět aktivně investovali. Předně jsme prodali část pozice v Pegas Nonwovens, zbytek asi půjde brzy, neboť společnost se má stahovat z burzy. Dále jsme prodali se ziskem krátkodobou spekulativní pozici v obchodních centrech Unibail-Rodamco-Westfield.

Naopak jsme nakoupili první akcie AT&T, a pak posílili pozice v Avastu, ČEZu, Simon Property Group (jen velmi drobně) a Vonovii.

Pokračovaly i naše pravidelné investice a reinvestice. Přikoupili jsme pár cenných papírů ETF MSCI EMU Socially Responsible. Z P2P platforem pokračujeme v reinvesticích pouze v případech, kdy jsou investice zajištěné nemovitostí - na EstateGuru a Upvestu. Nadále jsme naopak stahovali prostředky ze Zonky a Mintosu.

Úvahy

Minule jsme psali o očekávaném vývoji s ohledem na pandemii a nevyhneme se tomu ani tentokrát. Na druhou stranu, je až z podivem, jak málo se situace za měsíc vyvinula. Máme tu sice hned několik vakcín, které zřejmě brzy začnou být distribuovány mezi veřejnost. Je ale pravda, že než bude naočkována alespoň ta část globální populace, která má o očkování zájem, bude to trvat měsíce. Mezitím bude klíčovou roli hrát osvětová kampaň, která by měla přesvědčit ty váhající.

Přestože se akciové trhy tváří, že je vše v nejlepším pořádku, máme před sebou klidně půl roku, než se dostane situace pod výraznou kontrolu. A to je spíš optimistický scénář. Navíc, bavíme se jen o zdravotní, nikoliv ekonomické situaci. S mohutnou stimulací ekomik a bohatými záchranými balíčky nás možná nečeká zásadní propad globální ekonomiky. Na druhou stranu, podnikání řady společností se dost možná rapidně změní. Třeba nad kiny se celkem stahují mračna - jednak trpí v pandemii a jednak už mají skoro garantováno, že budou trpět i po ní (viz oznámení Warner Brothers, že své filmy v příštím roce zároveň uvede i na streamovací platformě HBO Max).

S tím jak se situace láme z pandemie do ekonomického propadu, je to dobrá příležitost zhodnotit si další vyhlídky našich akciových titulů:
  • Stabilní až pozitivní pozice: Avast, Pegas Nonwovens, Brookfield Renewable Partners, Orkla, UDR, Vonovia, W.P. Carey
  • Jen krátkodobé hrozby (koronavirus, ekonomická situace): Moneta, Komerční banka, Stock Spirits, Brookfield Asset Management, Danone, Main Street Capital, Mowi, 3M, Stora Enso, 
  • I střednědobě až dlouhodobé hrozby: AT&T (konkurence, velké investice a dluhy), ČEZ (odklon od uhlí, jaderná elektrárna), Kofola (krachy restaurací?), BMW (elektromobilita, emise), Disney (zábavní parky, televizní byznys), Simon Property Group (nástup digitální distribuce), Ventas (regulace)
Rozhodně v tomto ohledu nejsme "v pohodě". Je jasné, že se můžeme bavit, zda by některé tituly neměly být v jiné kategorii, ale celkový obrázek to dává. Zhruba třetina titulů v aktuální situaci stagnuje nebo z ní dokonce benefituje. Třetina ztrácí a krátkodobě i bude. No a třetina čelí dlouhodobým disrupcím. To je mix, který je pro nás akceptovatelný. Máme jak stabilní složku, tak tu, která může přínést velký výnos.

Výhled

Výhled na další měsíce začíná být přeci jenom trochu pozitivní. První vlaštovkou je obnovená dividenda Kofoly a dá se čekat, že postupně se přidají třeba i české banky. Nebude to ale žádný raketový návrat. To bylo reálné naposledy v létě, teď nás evidentně žádná rychlá náprava situace nečeká.

Komentáře

  1. Ahoj, nedávno mi můj manžel říkal, že teď všichni investují do kryptoměn. Já ani nevím, co to je, tak jsem trošku hledala na internetu a malinko už se orientuji, ale teď jsem na této stránkce narazila na pojem "forex broker" a vůbec nevím, co to je... Můžete mi poradit, alespoň tady v komentářích, nebo tomu někdy v budoucnu věnovat článek? Děkuji!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!