Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2020

Díky oslabené koruně a souběhu několika pozitivních faktorů zaznamenalo naše nezávislé cashflow nový rekord. Je ale jasné, že tento rekord nějakou dobu vydrží. Do výsledků se totiž pomalu začnou zakusovat snižované či zcela pozastavené dividendy v řadě námi zainvestovaných společností. A zároveň bude zřejmě postupně pomíjet efekt slabé koruny.

Nezávislé cashflow


V květnu jsme se ocitli vysoko nad našimi cílovými hodnotami. Jak nezávislé cashflow, tak 12měsíční vyhlazené nezávislé cashflow zaznamenaly jednoznačné rekordy. Jde však o momentální výkyv směrem vzhůru, příští měsíc rekord rozhodně nepřekoná.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání se listopadem 2019) v pohybu. Zejména nám poklesl podíl amerických akcií (z 20 % na 13 %), zatímco poskočil podíl REIT (z 17 % na 27 %), do kterých jsme v poslední době výrazně investovali. Stejně tak je větší i podíl ETF (z 8 % na 13 %). Postupně také klesá podíl z P2P půjček, který aktuálně tvoří 7 % nezávislého cashflow (oproti 10 % před půl rokem). Tam se postupně bude odrážet fakt, že z nich stahujeme část prostředků.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 58 %: realitní akcie (24 %), finance (20 %) a utilities (14 %). V tomto ohledu dochází k postupné diverzifikaci portfolia do různých sektorů a snižování váhy těch dominantních.


Investice

Po klidném dubnu jsme znovu nastoupili do nákupů. Otevřely se nějaké nové příležitosti a hlavně se trochu "usadil prach". Z našeho pohledu se nejistota o něco snížila, a tak dávalo smysl provést další investice. Konkrétně jsme posilovali pozice na Monetě, Komerční bance, Orkle, Brookfield Asset Management, Simon Property Group a W. P. Carey. Celkově jsme tak volili o něco agresivnější investice, jelikož věříme v mírně optimistický scénář (viz úvahy), byť ten samozřejmě jistý není.

Na druhou stranu jsme se rozloučili s velkou částí investice v hotelech Park Hotels & Resorts. Nemyslíme si, že je to špatná společnost, jen vnímáme riziko ve změně cestovatelských návyků a pomalém návratu k normálu. Navíc, přestože společnost má velkou šanci vydržet i delší ekonomickou krizi, bude to za cenu rostoucího zadlužení a omezených investic. To není zrovna něco, co bychom preferovali - když máme k dispozici jiné možnosti, které jsou z našeho pohledu lépe naceněné.

Na Park Hotels & Resorts jsme tak realizovali významnější ztrátu. Na druhou stranu, prostředky jsme využili k nákupu jiných společností, které jsou teď nízko naceněné, takže to nevnímáme příliš negativně. Navíc nám tato ztrátová transakce poníží daňové odvody z jiných (ziskových) prodejů z počátku letošního roku (Pattern Energy Group Investors).

Mimo to jsme stahovali prostředky ze Zonky a Mintosu. U Mintosu zvažujeme, zda se stahováním neskončíme a neobnovíme reinvestice. Přeci jen, po počátečních zmatcích - zpětně viděných jako pochopitelných - už se platforma z našeho pohledu "chytla". Určitě ale nepůjdeme do nějakých rizikovějších poskytovatelů, je jasné, že solventnost dlužníků bude v nejbližší době klesat a ne všechny úvěrové společnosti to budou schopny ustát.

Úvahy

Akciové trhy po bleskovém březnovém propadu nabírají na rychlosti a směřují zpět na původní hodnoty před koronavirem. V době psaní tohoto reportu je třeba index S&P 500 skoro na úrovni konce roku 2019 a nějakých 10 % pod maximálními hodnotami. Vypadá to takřka, jako by se nic nestalo.

Zatímco strach z pandemie koronaviru se může ukázat jako přehnaný, je zřejmé, že vládní opatření krátkodobě zasáhla většinu společností. A i když se ekonomických omezení nakonec zbavíme a koronavirus se nevrátí v podobném rozsahu, je zřejmé, že některé společnosti budou trpět i střednědobě. V lepším případě jim tak návrat na původní výkonnost bude trvat roky.

Problém ale je, že výše nastíněný optimistický scénář se nemusí konat. Pokud by přišla druhá vlna nákazy a vlády by reagovaly podobnými opatřeními, spousta společností už by to neustála. Ale to je věštění z křišťálové koule. A tu nemáme ani my, ani manažeři námi vlastněných společností. Reakce na nejistotu je tak přímočará - snaha zadržet co nejvíce finančních prostředků. To se projevuje v osekávání či úplném pozastavení dividend. A to už se pomalu začne projevovat do našeho nezávislého cashflow. V našem případě už nás stihlo uplynulý měsíc "zasáhnout" snížení dividend u Veolie a BMW a jejich pozastaven u Komerční banky a Danone. Další poklesy budou následovat.

Extrémně nás to netrápí, budeme raději, když společnosti za našemi investicemi budou prosperovat dlouhodobě, než abychom z nich teď vymáčkli každou korunu. Na druhou stranu, ukazatele nezávislého cashflow teď na nějakou dobu možná nebudou tak spolehlivým ukazatelem, jak daleko jsme na cestě za finanční nezávislostí.

Výhled

Je v podstatě jasné, že v následujících měsících půjdou naše výsledky dolů. Proti nám hrají zejména dva faktory - snižování/pozastavování dividend a posilující koruna. Zatímco případné posilování koruny je velkou neznámou, příliš nečekáme další prudké oslabení - nevnímáme moc pravděpodobně, že by nám v tomto ohledu koruna nadále pomáhala (díky přepočtu nezávislého cashflow ze zahraničních měn právě do české koruny). Mnohem větším faktorem jsou ale změny v dividendách. Hlavní vlnu jejich poklesů už možná máme za sebou, ale i kdyby ano, tak snížení bude poměrně výrazné. A dokud se výše vyplácených dividend nezačně zase zvyšovat, bude nás to ve výsledcích hodně táhnout dolů.

Na druhou stranu nám do karet hrají nové investice z posledních měsíců. A to nemluvíme pouze o notném posílení pozic během nedávné krize na trzích. Do výsledků se totiž plně neprojevily ani některé investice realizované už předtím (třeba výrazně posílená pozice v Danone nebo v Praze kótovaných akciích). V tomto ohledu - pokud se nepřižene nějaká zásadní ekonomická krize (což rozhodně nelze vyloučit) - by nás současné investice měly ve skutečnosti k našemu cíli dost přiblížit i přes zaškobrtnutí, které právě přichází.

Komentáře