Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 03/2020

Pokud jsme v únoru mluvili o tom, že je to jízda, tak co teprve březen... Stejně jako minule, i v březnu se nezávislé cashflow vyvíjelo nezávisle na ohodnocení portfolia. Podle novinek to ale vypadá, že i v něm během pár dní začneme zaznamenávat pokles.

Nezávislé cashflow


V březnu zaznamenalo nezávislé casflow druhý nejlepší výsledek v historii. V případě 12měsíčního vyhlazeného nezávislého cashflow tu máme dokonce i nový rekord. Do velké míry to bude labutí píseň (viz úvahy). V dubnu a možná i v květnu ještě zaznamenáme růst, ale ten bude zřejmě na delší dobu vrcholem.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání se zářím 2019) v pohybu. Nahoru šel zejména podíl českých akcií (z 31 % na 35 %) a amerických akcií (ze 17 % na 22 %), naopak poklesl podíl akciových ETF (z 16 % na 7 %).


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 57 %: finance (23 %), utilities (23 %) a realitní akcie (14 %). V tomto ohledu dochází k postupné diverzifikace portfolia do různých sektorů.


Investice

Investičně bylo v březnu pořádně živo. Trhy už jsou v jednoznačné korekci a podle výhledu na další měsíce (viz úvahy) v ní ještě nějakou dobu budou. Přestože je situace velmi nejasná, rozhodli jsme se s částí investic nečekat a dokoupili akcie společností Brookfield Asset Management, ČEZ, Danone, Main Street Capital, Moneta, Park Hotels & Resorts, Stora Enso, Store Capital, Veolia a Vonovia (nájemní byty v Německu, Rakousko a Švédsku). Jde o společnosti, kterým dlouhodobě věříme, byť jsme si vědomi, že některé tyto nákupy jsou hodně spekulativní (zejména hotely). Z toho ohledu jsme se tentokrát snažili nadvážit spíše defenzivnější sázky. K tomu jsme v rámci nákupů ETF bez poplatku na Degiru přikoupili ETF iShares S&P 500 a UBS MSCI EMU Socially Responsible.

Spekulativně jsme nakoupili a se ziskem prodali hypotékový (mortgage) REIT Arbor Realty Trust.

Pokračovali jsme ve stahování drobných ze Zonky, plus jsme stáhli i část investic z Mintosu (neprodávali jsme na sekundárním trhu, takže šlo jen o půjčky, které byly splaceny nebo vykoupeny).


Úvahy

Bohužel se zatím naplňují spíše ty černé scénáře, se kterými jsme počítali v našich úvahách. Omezení ekonomiky jsou radikální (de facto uzavření celých odvětví) a budou mít své dopady, i kdyby byl v řádu týdnů dostupný lék na coronavirus. Jediným pozitivem zůstává, že to vypadá, že se postupně daří pandemii ve vyspělých zemích dostávat pod kontrolu. Evropa snad už bude brzy z nejhoršího venku, byť to zdaleka neznamená rozvolnění situace. Na druhou stranu, USA na svůj vrchol ještě čekají a zřejmě bude hodně bolestivý.

Nás osobně se zatím horšící se ekonomická situace zásadně nedotkla, ale víme o spoustě lidí, kteří takové štěstí nemají. Postupujeme podle naší investiční strategie a využíváme nízkých cen aktiv k nákupům (viz update z poloviny měsíce). Na druhou stranu, je jasné, že dopady i na společnosti v našem portfoliu budou rozsáhlé. Očekáváme, že v řádu týdnů mnoho z nich oznámí snížení nebo pozastavení vyplácení dividend (to druhé už z našeho portfolia učinily například Moneta, Komerční banka a Park Hotels & Resorts). Vesměs to budeme považovat za dobré rozhodnutí. Byť už po zdravotní stránce vidíme světlo na konci tunelu, ekonomické otřesy budou velmi bolestivé. A peníze z nevyplacených dividend mohou být nakonec tím, co bude rozdělovat úspěšné od neúspěšných.

Větší strach máme z toho, jak budou chtít státy financovat rozsáhlá opatření na podporu ekonomiky. Je dost možné, že vše vyústí ve vyšší daně i vyšší inflaci (což je de facto také forma zdanění).

Nedokážeme předvídat další ekonomický vývoj, ale v realistickém scénáři (rozvolnění většiny ekonomických omezení do konce první poloviny tohoto roku) počítáme s tím, že dojde k výraznému poklesu nezávislého cashflow. Díky metodice jeho výpočtu to bude znamenat pozvolný sestup dolů trvající někdy do podzimu či konce roku, kdy bychom mohli narazit na dno. V pesimistickém scénáři bude takový sestup pokračovat i v roce 2021. Je tak skoro jisté, že letošní cíl pro nezávislé cashflow nesplníme. To nás v současné době ale netrápí - ještě nejsme ani v polovině naší plánované cesty a protivítr někdy přijít musel. Teď hlavně, abychom ho v bezpečí a brzy překonali.

UPDATE - doplnění pravidelného přehledu portfolia (díky novým investicím se velikost portfolia oproti konci roku 2019 těsně nesnížila)


Výhled

Krátkodobý výhled je ještě velmi pozitivní - řada společností ještě vyplatí dividendy za čtvrté čtvrtletí roku 2019. V dubnu tak skoro jistě zaznamenáme nový rekord nezávislého cashflow (tomu navíc hodně pomůže oslabující koruna). Květen je pak s otazníkem, je možné, že i tam ještě zaznamenáme drobný růst. Pak už je takřka jisté, že bude následovat pokles. Ten bude střednědobě pokračovat a jeho zastavení je otázkou dalšího vývoje světové ekonomiky.

Komentáře