Přeskočit na hlavní obsah

Úvahy #2: Naše investiční strategie ve stínu koronaviru

Uplynula sotva polovina měsíce a situace se dramaticky mění. Bohužel spíše k horšímu. Koronavirus se rozlézá Evropou a vystrkuje růžky v USA. Dobré zprávy aspoň přichází z Číny (a jejího okolí), kde se, zdá se, podařilo epidemii dostat pod kontrolu. Vyspělý svět reaguje v duchu asijských opatření, otázkou ale je, nakolik budou stejně úspěšné v prostředí, ve kterém je respektování pravidel přeci jen o něco slabší.

Měnící se situace nás nutí reagovat i co se týče našich finančních rozhodnutí. Nákup bytu jsme nakonec stopnuli. Přestože jsme byli těsně před podpisem a už jsme dali docela dost peněz za technickou kontrolu a smlouvy, riziko pro naše (a rodinné) finance teď vnímáme jako příliš velké, abychom se uvrtali do takové situace. Nemluvě o širších ekonomických podmínkách.

Naše dlouhodobá investiční strategie se nemění (proto je také dlouhodobá). Takticky ale na současnou a očekávanou budoucí situaci reagujeme. Stopnuli jsme tak kompletně nové investice (a autoinvest) na P2P platformách a z Mintosu už jsme stáhli část našeho portfolia (neprodáváme investice, stahujeme jen prostředky z těch, které doběhly). Doufejme, že se situace nezlomí do nějaké rozsáhlejší ekonomické krize, ale nehledě na to předpokládáme zhoršení platební morálky dlužníků. U dalších neakciových investic nic neměníme.

V akciích se snažíme využívat situace a průběžně nakupujeme. Myslíme si, že nemá smysl si hrát na časování trhu. Dno nikdo odhadnout nedokáže. Prostě průběžně hledáme zajímavě naceněné investice tak jako dřív. Je sice nepříjemné sledovat, když čerstvý nákup o den později spadne o 10 %, ale to je život :) Krátkodobě jsme co se týče ekonomické situace pesimisté, dlouhodobě se to ale, věříme, obrátí k normálu.

Z pohledu našeho portfolia se ukazují výhody diverzifikace. Bez výjimky šly všechny naše investice směrem dolů, ale míra propadu se hodně liší (od nějaký 15 % po 70 % od maxim). To celkem odráží obecná rizika pro naše investice:

  • Vysoce ohrožené - cestovní ruch (hotely PK), stravování (Kofola - nejen Ugo bary, ale i tržby z restaurací), automobilový průmysl ("další hřebíček do rakve" - BMW), zábavní průmysl (Disney - zábavní parky a kina, streaming má jen omezený pozitivní efekt), obchodní centra (SPG)
  • Průměrně ohrožené - finance (zejména při recesi - KB, Moneta), prémiové značky (část portfolia Stock Spirits), průmyslové podniky (PFNonwovens, 3M, Stora Enso), menší podniky (nemovitosti s nimi spojené - STOR; financování MAIN), nemovitosti obecně (W. P. Carey)
  • Mírně ohrožené - energetika (pokles spotřeby elektřiny v případě recese - ČEZ, BEP), zdravotnické budovy (VTR - tam se to pojí s expozicí na problematickou péči o seniory, jinak dlouhodobě pozitivní)
  • Stabilní a profitující - IT (Avast), potravinářství (Danone, Orkla, Mowi), voda a odpadové hospodářství (Veolia)
Dokupujeme v podstatě napříč těmito skupinami. Zejména podniky ze skupiny vysoce ohrožených nabízejí velmi zajímavé nákupní ceny. A pokud se podaří nákazu dostat do měsíce či dvou celosvětově pod kontrolu, mělo by u nich dojít k rychlému obratu. Alespoň u těch, které předtím netrpěly problémy.

Co radíme našim čtenářům?
  1. Neprodávejte své pozice. Šanci "dobře" prodat už jste velmi pravděpodobně minuli a přijdete tak šanci svést se na novém růstu (viz dále).
  2. Přikupujte postupně. Nečekejte, až trh ještě poklesne - šance, že trefíte dno je... no, jen šance. Odhadnout to nedokážete. Proto je lepší investovat postupně a ne naráz.
  3. Vybírejte podniky, kterým dlouhodobě věříte. A pokud jsou současnou situací velmi ohrožené, pak ať to jsou ty s kvalitní finanční a konkurenční pozicí. Vyhýbejte se průměru či dokonce slabým společnostem.
  4. Pokud nevíte, co přesně kupovat a chcete rozložit riziko, investujte do ETF. Při výběru individuálních společností se můžete splést a může to hodně bolet; u ETF máte sice menší šanci na opravdu velký zisk, ale stejně tak omezujete nebezpečí velké ztráty.
Hodně štěstí a pevných nervů! A hlavně si držme palce, ať se to brzy přežene.

Komentáře