Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2019

Září uzavřelo třetí čtvrtletí letošního roku. Oproti prvním dvěma čtvrtletím to bylo tentokrát mnohem veselejší. Daří se nám dosahovat cílů a i závěr roku vypadá nadějně v tom, aby se nám podařilo dosáhnout celoročního cíle.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow sice kleslo ze srpnového rekordu, ale i tak bylo září třetím nejlepším měsíčním výsledkem. Důležité je, že se držíme nad stanoveným měsíčním cílem a že je výhled pozitivní. 12měsíční vyhlazené cashflow kopírovalo pokles, byť o něco pomaleji.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s březnem 2019) v pohybu. Výrazně klesl podíl P2P půjček (z 16 % na 10 %), což nám zásadně nevadí. Jde o výsledek toho, že do P2P už delší dobu neposíláme moc dalších prostředků. Máme trochu obavu, co s celým sektorem udělá budoucí ekonomická krize, a tak chceme být opatrní. Narostl zejména podíl ETF, na relativně zdravých 16 %. To však bude kvůli prodeji jedné pozice (viz minulý report) a nepravidelné výši výplat na dlouho u ETF rekordní podíl.


Z pohledu sektorů dále tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 58 %: utilities (22 %), finance (18 %) a realitní akcie (18 %). Váha dominantních sektorů je pořád nižší než v předchozích měsících, kdy se pohybovala takřka na dvou třetinách nezávislého cashflow.


Investice

Investičně bylo v našem portfoliu živo - tentokrát jsme žádnou z akciových pozic neprodávali, ale za to jsme posilovali naše pozice v českých akciích - došlo na dokup hned u čtveřice z nich: ČEZu, Kofoly, Monety a PFNonwovens (bývalého Pegasu). České tituly jsou teď na velmi lákavých úrovních na vstup s ohledem na stabilitu jejich podnikání a atraktivní dividendu (to se netýká PFNonwovens, který dividendu nevyplácí).

Nově jsme zkusili investovat do realitních projektů skrze portál Upvest. Líbí se nám na něm jednak rozumné úroky (pro nás, ale i pro dlužníky - což nás někdy trápí třeba na Mintosu, kde jsou podle nás některé půjčky skoro na úrovni lichvy), ale i podrobné informace ke každému projektu. Uvidíme, jak se portál bude vyvíjet dál, ale zatím vypadá zajímavě. Spíš pro zajímavost jsme velmi drobné prostředky investovali do automobilového veterána skrz novinku Portu Gallery. Je to pro nás naprosto alternativní investice, velmi nekorelovaná se zbytkem našeho portfolia - na druhou stranu, objem investovaných prostředků je doslova titěrný, takže jde spíš o odzkoušení toho, jak Portu Gallery funguje a podporu zajímavého projektu.

Drobně jsme investovali skrz Portu. No a na závěr jsme pokračovali ve stahování prostředků ze Zonky a Fundliftu (kde došlo ke splátkám některých našich investic).

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu i pravidelný přehled složení našeho investičního portfolia. Přestože o absolutní hodnotě nereportujeme, zaznamenali jsme její více než 10% růst (ovšem do něj započítáváme i nové investice), což je opravdu skokový posun.


Portfoliu dominují akciové investice - zejména ty české (25 %). Krom nich máme pořád poměrně dost prostředků v nemovitostních akciích REIT (20 %) a v dalších jednotlivých amerických a evropských akciových titulech (21 %, resp. 15 %). ETF pak tvoří necelou desetinu portfolia, zatímco podílové fondy jen nějaké procento. Oproti výnosům je určitě zajímavé si všimnout, že prostředky investované do P2P půjček tvoří pouhá 4 % portfolia. Dále si něco málo odkládáme i do dluhopisů a stavebního spoření/penzijního připojištění. Hotovost nyní tvoří 1 % portfolia (to jsou jen finance přímo nachystané na investice - běžné prostředky, bezpečností polštář, apod. do nich nepočítáme). Pokles hotovosti je způsoben zejména zajímavými příležitostmi pro investice v posledních měsících, které jsme využili. V případě výrazných poklesů trhů jsme schopni využít ještě další hotovosti, kterou aktuálně na investice alokovanou nemáme.

Výhled

Závěr roku zatím vypadá nadějně. Splnění celoročního cíle je pořád na hraně, nicméně alespoň měsíčních cílů bychom se měli v následujících třech měsících držet. Hlavní je, že jsme s aktuálním portfoliem i jeho potenciálem spokojeni. Věříme tak, že do roku 2020 (už šestého roku našeho projektu) vykročíme pozitivně.

Komentáře