Přeskočit na hlavní obsah

Nezávislé cashflow: rok 4

Rok 2018 byl čtvrtým rokem naší cesty za dosažením finanční nezávislosti. Na ni jsme si vytyčili patnáct let, jsme tak pořád v první třetině. A nutno říct, že se nám prozatím daří, až na výjimky se držíme jak nad dlouhodobými, tak krátkodobými cíli. Ani rok 2018 v tom nebyl výjimkou. To je dvojnásob důležité, když uvážíme, že zejména v posledních letech cesty budou velkou roli v nárůstu nezávislého cashflow hrát reinvestice. Letos k pozitivními výsledku přišpělo i několik jednorázových pozitivních událostí a zejména poměrně slabá česká koruna.

Události krok po kroku

Na podrobnější popis jednotlivých událostí tohoto roku se jako vždy můžete podívat v jednotlivých měsíčních reportech. Rok 2018 byl ve znamení velkých fluktuací, trhy po delším období stagnace mnohem víc ovládal sentiment, a tak růst či pokles o procento a víc za den nebyl zdaleka výjimkou. Pro nás hrála zejména česká koruna - ta sice na současných slabých úrovních prodražuje nákupy nových pozic, ale na druhou stranu pomáhá našemu nezávislému cashflow, které počítáme v korunách.


Nebýt tří měsíců (červen-srpen), během kterých nezávislé cashflow vlivem jednorázových událostí vyskočilo na nové rekordy, dalo by se říct, že se vyvíjelo podél jasného trendu postupného růstu. Celkový výsledek byl rozhodně pozitivní, nezávislé cashflow se podle klasické metodiky (červená linie) drželo celou dobu nad plánem, který byl na rok 2018 stanoven výše než naše původní předpoklady v 15letém projektu. Ke konci roku pak meziročně rostlo o více než 30 %. Situace ve vyhlazeném 12měsíčním cashflow ze začátku mírně zaostávala za cílem, než ke konci prvního pololetí přišel strmý růst.

Složení portfolia v uplynulém roce

Při pohledu na složení loňského portfolia jej ke konci roku 2018 opustily tři tituly z dvaceti a naopak čtyři nováčci přibyli (a mezitím se několik titulů spíše krátkodobě protočilo). Oproti jiným létům jsme tentokrát portfolio měnili spíše průběžně, největší rebalance proběhla v říjnu. Celkově je aktuálně v portfoliu 21 titulů, což je zhruba optimální množství. Mimo to jsme srazili počet ETF na dvě - tentokrát odpadlo ETF na REIT, u kterých jsme už dostatečně zastoupeni a navíc máme důvěru v to, že vybereme kvalitní a stabilní společnosti. Na druhou stranu jsme začali investovat na Portu (viz níže), které je z podstaty postaveno na portfoliu ETF, takže tento typ investic by si měl držet svůj 15-20% podíl. Navíc nižší podíl indexových investic částečně kompenzujeme prostředky, které máme pod správou jiných investorů (podílové fondy, resp. penzijní připojištění).

Portfolio se celkově drží loňských podílů, v podstatě jsme posilovali napříč všemi pěti kategoriemi, které sledujeme (viz níže). Sektorově se soustředíme zejména na nemovitosti (REIT - 20 %), energetiku a další utilities (19 %), potravinářství (či obecněji consumer staples 15 %) a finančnictví (14 %). To vše s ohledem na aktuální ohodnocení pozic, nikoliv nezávislé cashflow. Nezávislé cashflow samotné (nejen z akciových pozic) zobrazuje graf níže - zde jasně vedou nemovitosti (27 %), následované utilities (22 %) a finančnictvím (18 %).


Složení akciového portfolia ke konci roku 2018

Akcie společností se sídlem v ČR (31 %)
Avast
ČEZ
Komerční banka
Kofola (největší pozice mimo ETF)
Moneta Money Bank
Pegas Nonwovens

Akcie společností se sídlem v EU (16 %)
BMW
Danone
Marine Harvest
Orkla
Veolia Environmental

Akcie společností se sídlem v USA (12 %) - mimo REIT
Brookfield Energy Partners
Disney
Main Street Capital
Pattern Energy Group

REIT (20 %)
STAG Industrial
Store Capital
Ventas
W. P. Carey

ETF (15 %)
iShares Edge MSCI Min Vol Europe ETF
iShares International Select Dividend

Další investice ke konci roku 2018

(níže uvedené odkazy obsahují referral link, ovšem jen na platformy, které doporučujeme)

Jako alternativu k akciím máme investice v P2P půjčkách na platformách Mintos, Bondora, Estate Guru a Zonky. Dále pak v P2P crowdfundingu skrze Fundlift. Pokud bychom porovnali objem těchto investic vůči akciích, jde zhruba o 6-7 %, tedy nepříliš velkou část, což ale poměrně odpovídá naší cílové alokaci, výrazně výše jít určitě nechceme. V současnosti aktivně (re)investujeme na Mintosu a na EstateGuru, ze zbylých platforem prostředky stahujeme (letos jsme jednou investovali i na Fundliftu, ale jinak platí, že na této platformě příliš pokračovat nechceme).

Úroky ze spořicích účtů jsou nadále okolo nuly (nízké sazby a nízké objemy prostředků na nich udržované). Okolo 6-7 % prostředků ve srovnání s akciovým portfoliem držíme v jiných finančních produktech (podílové fondy, penzijní připojištění a stavební spoření). Tyto prostředky jsou investované v nástrojích, které používají rozdílné investiční strategie, než máme my, resp. jsou do velké míry zabezpečené. Navíc jsme letos začali investovat na robo-advisory platformě Portu, kde máme portfolio zaměřené zejména na akciová ETF. Zde investujeme spíše pravidelně a bez velkého úvodního vkladu, a tak je výše našich prostředků zhruba na 0,3 % akciového portfolia. Nadále tak platí, že bychom chtěli podíl prostředků uvedených v tomto odstavci (tj. spravovaných někým jiným než námi) navýšit na alespoň 10 % jakožto formu investiční pojistky. To se nám v uplynulém roce částečně podařilo, ale stále je před námi ještě dost práce. Zbylé peněžní prostředky (hotovost, běžné účty, rezervy na spořicích účtech neurčené na investice apod.) neuvádíme.

Objev roku

Objevem letošního roku je pro nás rozhodně robo-advisory platforma Portu. Jak už uvádíme výše, krom aktivní správy našeho portfolia hledáme i cesty, jak jej vhodně zainvestovat do správy k někomu jinému. Přestože jsme za těch několik let investování nabrali řadu zkušeností, rádi bychom měli i rozumnou pojistku pro případ závažnějších investičních chyb. A protože ETF při našich akciových investicích příliš neholdujeme (obvykle dokážeme identifikovat hned několik zajímavých samostatných titulů, které jsou v daném okamžiku z pohledu ohodnocení i perspektivy zajímavější než index), celkem nám vyhovuje možnost investovat pravidelně menší částku do automaticky rebalancovaného portfolia takových instrumentů. A právě to nabízí Portu. Poplatky jsou celkem vtřícně nastaveny na 1 %, což je pro nás samozřejmě horší než kdybychom investovali samostatně, ale jak říkáme, je to pro nás jedna z pojistek. A jako taková vychází mnohem lépe než například investice do podílových fondů.

Výhled na rok 2019

Zatím to vypadá, že příští rok by mohl být z hlediska vývoje trhu ještě zajímavější než ten uplynulý. Akciové trhy do něj leckdy vstupují na úrovni korekce a na obzoru se rýsuje řada neznámých (Brexit, obchodní války, velké zadlužení států i podniků), které je mohou rozhoupat všemi směry. U nezávislého cashflow bude hodně záviset na případném posilování koruny, ačkoli věříme, že negativní dopad bude spíše postupný. Pokud nepřijde rozsáhlejší krize spojená s osekáváním dividend apod., tak nepočítáme, že by cashflow mělo nadále zásadně kolísat, spíše se bude držet mírně růstového trendu. V tom ohledu věříme, že je naše portfolio poskládáno poměrně robustně.

Loni jsme predikovali meziroční nárůst v nezávislém cashflow okolo 15 %. Skutečnost byla výrazně lepší (30 %), z části díky mírnému oslabení kurzu koruny vůči euru a zejména dolaru. Pro rok 2019 opět počítáme se změnou na konci roku cca 15 %, v případě menšího posílení koruny i více. Pokud by se nám i tento cíl podařilo splnit, šlo by rozhodně o úspěch.

Předchozí shrnutí

Komentáře