Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 10/2018

Říjen byl po nějaké době opět investičně rušným měsícem. Trhy slušně kolísaly, respektive spíše klesaly, což otevřelo hned několik příležitostí k investicím do společností, které dlouhodobě sledujeme. Zároveň jsme ale situace využili i k přeskupení pozic našeho portfolia a prodeji některých, u kterých nevidíme další potenciál.

Nezávislé cashflow


Oproti minulému měsíci nezávislé cashflow opět mírně pokleslo, ale věříme, že už půjde o lokální minimum v jeho vývoji. V listopadu totiž takřka jistě nezávislé cashflow mírně poroste a spolu s investicemi realizovanými během října by měl i znovu naskočit růstový trend. 12měsíční vyhlazené cashflow naopak mírně poskočilo, což dokazuje, že pokles je především důsledkem krátkodobých vlivů.

Rozložení nezávislého cashflow je ve většině kategorií střednědobě stabilizované (při srovnání s dubnem 2018), na významu ale získaly evropské akcie (mimo ETF), které poskočily z dubnových 9 % na 16 % - a to na úkor podílu akciových ETF a P2P půjček, ty spadly na desetinu zejména kvůli klesajícím výnosům z Mintosu.


Investice

Jak už jsme zmínili v úvodu, říjen byl pro nás investičně rušný. V podstatě šlo o další kolo rebalancí, které se u nás opakují 1-2x ročně. Tentokrát portfolio opustily tyto pozice:
  • Linde - nikdy jsme u této společnosti nevytvořili významnou pozici a zároveň nevidíme potenciál, že by se to mělo brzy změnit; prodali jsme s mírným ziskem
  • Omega Healthcare Investors - to je naopak jedna z významnějších pozic (vydrželi jsme úplné dno způsobené problémy s nájemci tohoto REIT a průběžně inkasovali tučné dividendy); po započtení dividend jsme prodali s mírným ziskem
  • REET ETF - v současné době spíše věříme ve výběr jednotlivých REIT než jejich nákup v balíku v podobě ETF; po započtení dividend jsme prodali s mírným ziskem
  • Daimler - spíše menší dlouho držená pozice; automobilovému průmyslu do budoucna příliš nevěříme, plus nás trápila nízká likvidita (koupili jsme na RM systému); po započtení dividend jsme prodali s mírným ziskem
Získané prostředky jsme spolu s další hotovostí přetavili zejména do posílení stávajících pozic ve společnostech Avast, Kofola, Komerční banka, Main Street Investors, Moneta Money Bank, Pattern Energy Group Investors a Veolia, a dále do ETF IDV. Úplnou novinkou je francouzské Danone zaměřené na mléčné výrobky (resp. jejich rostliné alternativy prodávané mj. pod značkou Alpro), které má teď lokální problémy na některých trzích, ale obecně jej považujeme za stabilní blue chip akcii. Všechny akcie (s výjimkou Komerční banky) jsme kupovali po výrazných propadech, které jsme považovali za přehnané s ohledem na vnitřní hodnotu společností.

Krom akciových investic jsme opět stáhli drobné prostředky ze Zonky.

Úvahy

Před několika měsíci jsme začali testovat českou službu pro zautomatizovanou správu investic Portu a zatím jsme z ní nadšeni. Portu na základě rizikového profilu investora namíchá (zejména) ETF s charakteristikami požadovaného výnosu a kolísání, které pravidlně rebalancuje a měnově zajišťuje. Poplatek za správu je 1 % ročně, k tomu je ale potřeba započítat i nákladovost jednotlivých nakupovaných ETF (u některých setiny procenta, u jiných ale i výrazné desetiny). Spíše než úplnou alternativu k vybírání jednotlivých akcií či ETF jde o konkurenci tradičních podílových fondů.

My jej zřejmě budeme používat jako další větev našich investic a to formou drobných pravidelných úložek. Podobná automatizovaně rebalancovaná portfolia ETF (Portu je první českou službou, ale ve světě jich najdete více) mají velkou výhodu ve vyřazení lidského faktoru a vytvoření vyváženého souboru investic. Na druhou stranu, ani pasivní investování není dokonalé, jak jsme psali v první samostatné podrobnější úvaze.

Pokud vás Portu zaujelo, v rámci partnerského programu nyní nabízí tři měsíce služby zdarma (za což sami budeme odměni jedním měsícem zdarma).

Výhled

Výhled na příští měsíc je mírně pozitivní, nezávislé cashflow bude mírně růst. Další měsíce jsou pak s otazníkem - jednak očekáváme posilování koruny (což ale rozhodně není jistota, jak nám ukázal letošní rok) a jednak není jisté, jak se potká cashflow z nových, resp. posílených pozic s poklesem daným prodanými pozicemi. Pokud ale vynecháme tyto fluktuace, mělo by nezávislé cashflow poměrně slušně vzrůst.

Komentáře