Přeskočit na hlavní obsah

Úvahy #1: Index jako zachránce aktivního investování?



O tom, že aktivně řízené investování - pro drobné investory jako jsme my reprezentované zejména aktivně řízenými podílovými fondy (ale i vlastním výběrem jednotlivých akcií) - nezažívá úplně zlaté časy, víme asi všichni, kdo se o investování zajímáme. 

Jeden z mnoha grafů ukazujících na rostoucí popularitu pasivního investování (často na úkor aktivního) - růst ETF a podílových fondů po očištění o růst trhu - zdroj: Morningstar

Základní teze proti aktivnímu řízení investic je jednoduchá: Lidé podléhají emocím a kognitivním zkreslením, díky kterým nejsou schopni adekvátně vyhodnotit stávající situaci i pravděpodobnosti spojené s budoucím vývojem. Díky tomu má většina aktivně řízených fondů (portfolií) problém s překonáváním benchmarku, obvykle daného nějakým jednoduchým indexem. Pokud je tomu tak, proč nesnížit riziko a neušetřit za lidskou práci - a nekoupit samotný index? A s nástupem ETF i konkurence mezi nimi nákladovost správy takové strategie padá prakticky k nule.

Budoucnost ale pravděpodobně nebude zcela pasivní, alespoň tedy do té doby než algoritmy začnou ve vyšší míře zastupovat práci člověka u výběru jednotlivých akcií. Jeden z hlavních důvodů poměrně stravitelně shrnuje jeden z největších propagátorů aktivního investování v České republice, Daniel Gladiš, v příspěvku pro Roklen24. Přestože celkově s jeho názory ne vždy souzníme, souhlasíme s jeho jednoduchou úvahou:
  1. Index je portfolio sestavené na základě (relativně) pevně daných pravidel.
  2. ETF a jiné pasivní fondy vycházející z indexu tak vždy nakupují nebo prodávají aktiva podle jejich zastoupení v indexu, nehledě na jejich vnitřní hodnotu.
  3. Nákupy i výprodeji jsou tak hnány zejména ceny těch aktiv, které jsou v indexech zastoupeny nejvíce.
  4. Čím větší roli hraje pasivní investování, tím více se otevírají možnosti investic "proti indexu", tj. výběru aktiv méně zastoupených v indexech při růstu trhu (které jsou pasivními investory pomíjeny) nebo naopak více zastoupených v indexech při poklesu trhu (které jsou nejvíce trestány při výprodejích aktiv).
Do toho samozřejmě mohou aktivně řízené investice využívat neproporčních prodejů aktiv při odlivu prostředků (prodej těch nejméně perspektivních investic, udržení nebo dokonce posílení těch nejvíce perspektivních). K tomu ještě připočtěme fakt, že indexy jsou často konstruovány poměrně "kreativně" z pohledu pasivního investování (například váhy titulů v indexu dané jejich kapitalizací způsobují, že populární tituly se automaticky stávají ještě populárnějšími - vyšší zastoupení znamená větší příliv prostředků do aktiva, které tak získává ještě větší zastoupení).

Paradoxem výše zmíněného trendu směřujícímu k pasivnímu investování je rozmnožení příležitostí pro aktivně řízené investice, které společně s poklesem popularity tohoto oboru (vedoucím k uzavírání zejména neúspěšně řízených fondů), může vést ke zvyšování ziskovosti aktivně řízených investic. Více pasivního investování tak obecně může znamenat úspěšnější aktivní investování.

Pasivní investování má z našeho pohledu nezastupitelné místo v každém osobním portfoliu. To není to stejné jako říct, že má mít zastoupení v každém portfoliu - produkty nabízené drobným investorům mohou a měly by být zaměřené i velmi selektivně (aby si z nich investor mohl poskládat své vlastní portfolio). My je vnímáme zejména jako zajištění proti chybám při výběru jednotlivých aktiv. Široce sestavený index se pohybuje s trhem a vyhlazuje tak velké propady i zisky, které mohou nastat u jednotlivých aktiv. Tedy přesně z toho důvodu, který je zmíněn v úvodu těchto úvah (omezuje efekt lidského faktoru). Na druhou stranu, právě výběr vhodných investic je to, co přináší možné větší zisky a pro nás osobně je i kořením investování. Proto u nás aktivní řízení vždy bude hrát hlavní roli. Alespoň do té doby, než stejnou roli zastanou vyladěné algoritmy. Což bude, přiznejme si, trochu nuda.

Komentáře

  1. Taky super článek :-) . Jeden podobný už jsem na téma investování četla dřív a dozvěděl jsem se docela zajímavé informace. Není na škodu se trochu zajímat i o jiné věci a snažit se být alespoň trochu lepším člověkem :-) . Nejen kvůli okolí, ale hlavně kvůli sobě :-) .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!