Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2023

Duben byl příjemný, byť opět hektický, měsíc. Na jeho začátku jsme se vrátili z delšího pobytu v zahraničí a nějakou dobu nám trvalo, než jsme se alespoň trochu aklimatizovali (dohnali, co se nám nakupilo, apod.).


Nezávislé cashflow

Přestože to možná z grafu nevypadá, tak duben byl z hlediska absolutní hodnoty nezávislého cashflow 3. nejlepší v historii. Index finanční nezávislosti se držel na pěkných 55 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %, maximum v lednu 2023 na 65 %).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 70 %. Rizikem pro naše snažení je kromě možné zhoršující se makroekonomické situace (dopad na výnosy našich investic) i další posilování koruny (nezajišťujeme si kurzy, protože investujeme dlouhodobě - a tak největší dopad je vlastně "jen do čísel" těchto reportů). No a samozřejmě roli hraje i inflace, která způsobuje vzdalování zelené a modré křivky na grafu níže, jak nám narůstají náklady.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří skoro 80 % nezávislého cashflow. Tento podíl se v poslední době snižuje, jak se nám daří nacházet nové zdroje příjmů (v poslední době například financování právních sporů - vymáhání). Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina), euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech.


Investice

Prodeje akcií. Prodali jsme se slušným ziskem pozici v Compagnie De l'odet. Akcie má asi ještě potenciál k růstu, ale viděli jsme jiné zajímavé příležitosti a zároveň jsme tento titul nestíhali moc sledovat (úroveň informovanosti mezinárodních akcionářů u něj navíc není úplně skvělá).

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice ve Flow Traders, PowerCell, Stora Enso, Synlab a Wickes Group. Dále jsme posílili naši pozici v XYLD (Global X S&P 500 Covered Call ETF).

Kryptoaktiva. V únoru jsme opět lednu jsme lehce přikoupili ethereum a zkoumali možnosti na L2.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. V dubnu jsme nerealizovali investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (Global X S&P 500 Covered Call ETF, iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible). Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Prozatím jsme stopnuli reinvestice na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, AxiaFunder a Masterworks. 

Úvahy

V posledních týdnech se v českých investičních médiích rozhořela diskuze o výkonnosti různých tuzemských fondů, kterou odstartoval svou analýzou Skejwin. Někdy okolo pátého rozhovoru z jedné nebo druhé strany jsme debatu trochu přestali sledovat (přeci jen, názor jsme si udělali docela brzy, a pak už to byla svým způsobem ztráta času). A ano, souhlasíme s tím, že nakonec investory zajímá konečný výnos a volatilita jejich investic. K tomu si ještě můžeme připočíst likviditu daných investic.

Že ze srovnání nebude velká část aktivně řízených investičních produktů vycházet úplně dobře, jsme čekali. Stejně jako, že se zástupci tohoto odvětví ozvou s protiargumenty (nebo budou hrobově mlčet). Porážet index prostě není jednoduché, když s sebou ještě táhnete poplatky - a to i když se o nadvýkonnost poctivě snažíte, což bohužel zdaleka není případ všech investičních produktů, na které u nás narazíte.

Sami ostatně nyní za indexem lehce zaostáváme (byť se díváme jen na naši akciovou složku a nesledujeme volatilitu či likviditu).

Na druhou stranu, náš protiargument proti pasivním investicím (mimo zcela subjektivní "je to nuda" - což ale může být dobře) je spíše v obavách, že jde o hezky nafukovanou bublinu. Index S&P 500 je sice relativně široký, ale pokud do něj bude investovat každý druhý, nevyhnutelně to bude znamenat, že bude i předražený. A tato předraženost bude znamenat i papírovou nadvýkonnost.

Jednoho dne pasivní investování narazí na strop. Asi to nebude brzy, přeci jen, spousta lidí ještě takové investice nevyužívá. A až začnou, nepochybně hodně peněz nasměrují do S&P 500. Ale jednoho dne se i tento (extenzivní) růst vyčerpá. V té chvíli možná budou aktivně spravované peníze, které mohou buď vybírat z S&P 500 nebo jít dokonce i mimo něj, ve velmi výhodné pozici.

Říkáme, že byste teď měli zrušit své portfolio ETF a dát vše do fondu XY (ať se nikoho nedotýkáme, byť Skejwin jmenuje dobré "favority")? Rozhodně ne! Jen myslete na to, že nic není černobílé (což podle nás ani Skejwinův text netvrdí).

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba dva a půl roku úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je pořád pozitivní, byť se nám nedaří posouvat se směrem k letošnímu cíli indexu nezávislého cashflow. Na druhou stranu, zde spoléháme na jednorázové pozitivní efekty dividend českých titulů (Komerční banka, Moneta a ČEZ), které by nás mohly posunout výrazně výše. No, uvidíme. Ve finále nám ale jde o to, abychom pokročili v budování stabilního základu našeho portfolia. Což se nám, doufáme, úspěšně daří.

Komentáře