Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 11/2021

Listopad letošního roku už je minulostí a spolu s tím přichází řada na pravidelný report naší cesty za finanční nezávislostí. A je to report, který se opět ponese v optimistickém duchu - byť mimo investice to byl hodně náročný měsíc. Snad v tom ohledu bude prosinec pro nás pohodovější.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti vystoupal už na 47 % (maximum měl index na 51 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktuální cíl pro letošek, 42 %, je výrazně přesažen. Zbývá jej do konce roku udržet, což by neměl být problém.

Očekávané částečné obnovení výplat dividend u českých bank (Moneta a Komerční banka) by se mělo projevit až v dalším roce, ale s jejich pomocí bychom se brzy mohli dostat k 50 %. Uvidíme!

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za listopad 2021 nejvyšší v historii našeho projektu. A to o hezkých pár procent. Do karet nám hrála nadále relativně slabá česká koruna (většinu nezávislého casflow máme v dolarech, respektive eurech) a samořejmě i nedávné investice.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: ETF, akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto čtyři součásti portfolia tvoří cca 90 % nezávislého cashflow. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a tyto dva segmenty jsou opět našimi tahouny. U českých akcií nás dolů nadále táhnou banky, které ale více než dorovnal v roce 2020 štědrý ČEZ. Nízký zůstává podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Naopak skokanem jsou ETF - zde se projevují jak nové investice (zejména XYLD), tak jednorázové vlivy. Nedávný propad na grafu níže je u ETF jednorázový.



Investice

Listopad byl v investicích hodně živý a dělo se toho skutečně hodně. Využili jsme propadů ke značnému posílení pozic a zároveň jsme zkusili pár novinek.

Prodeje akcií. Prodali jsme další kousek pozice v Avastu, který už má v podstatě schválenou fúzi s americkým Nortonem a jako samostatný titul zhruba během půl roku zanikne. Dále jsme udělali technické prodeje AT&T a Teladoc, kde jsme realizovali ztrátu a trochu tím snížili daňový základ pro další rok. Po drobné spekulaci (plné nervů = to nebude pro nás) jsme aktuálně v obou titulech zpět.

Nákupy akcií. V listopadu jsme investovali do dvou nových společností (české) WAG Payment specializující se na obslužné služby kamionové přepravy a lehce i do robotizace procesů U.I. Path. Obě investice jsou součástí našeho spekulativnějšího růstového mini-portfolia. Dál jsme posílili stávající pozice v Atlantica Yield (obnovitelné zdroje), CTP (logistické areály), Discovery (média), STOR (nemovitosti), Viatris (léky) a Xerox (dokumenty). Posílili jsme i naši pozici v ETF XYLD, které vypisuje covered call opce na S&P 500. To je naše zajištění proti stagnaci či drobnému poklesu trhů.

Kryptoaktiva. Rozhodli jsme se, že lehce zkusíme i krypto. Ne, nevrháme se do toho po hlavě a ani to toho nejdeme s vidinou velkých zisků. Motivace je spíš pochopit tento stále se rozrůstající ekosystém - zejména tam, kde má nadstavbu mimo peněžní služby (např. smart kontrakty). Výhledově do této části portfolia nechceme vložit více než 1-2 % našeho majetku. Více viz úvahy.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, Masterworks a AxiaFunder (recenze). Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Zonky, Bondoře a do jisté míry i na Mintosu jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

Kryptoaktiva byla okolo nás už pěkných pár let. Dlouho jsme tomu odolávali, protože nám jako ekonomům spíše nedávala smysl. Prostě do nich bylo promítáno příliš mnoho očekávání, která jsou i protikladná. Třeba funkce udržitele hodnoty a investičního (spekulativního) aktiva.

Co nám ale přišlo zajímavé a nyní v tom vnímáme první reálné aplikace mimo jádrový kryptosvět, jsou jiné služby postavené na blockchainu. Jako jsou třeba smart kontrakty a podobně. Tyto oblasti podle nás v některých případech dávají velký smysl a chceme být u toho a chápat jejich vývoj. A to se přeci jen zpovzdálí špatně sleduje.

Naše portfolio kryptoaktiv jsme založili zejména okolo Ethereum a zařazujeme do něj i další coiny/tokeny. Soustředíme se na ty velké a dobře hodnocené (ve smyslu, že je za nimi nějaká přidaná hodnota). Bitcoinu máme minimum, ale z "povinnosti" jsme do něj pár dolarů také vložili, přeci jen je to vlajková loď krypto světa a stojí za to jej sledovat.

Nutno říct, že po prvních několika týdnech nám téma přijde pořád velmi zajímavé a byla dobrá volba se do něj pustit. A jak píšeme výše, výnosy pro nás v tomto ohledu nejsou to hlavní. Což nás dost možná odlišuje od většiny lidí, které se do tohoto světa v posledních letech vrhli.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. 


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. 

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce zůstává nadále pozitivní. Nezávislé cashflow bude hodně v pohybu směrem vzhůru, jak se v něm budou projevovat změny v portfoliu a nové investice. Zároveň se vracíme do situace, kdy zřejmě co několik měsíců dosáhneme nového rekordu nezávislého cashflow. A s trochou štěstí budeme na začátku příštího roku atakovat i rekord v indexu finanční nezávislosti (51 %; aktuálně jsme na 47 %).

Delší výhled je samozřejmě vždy zastřen nejistotou. Minule jsme upozorňovali na dva možné problémy - globální narušení dodavatelských řetězců a rostoucí ceny energií. Ty zůstávají a k nim se opět vrací faktor koronaviru, kdy svět obchází strašák nové mutace omikron. No, zdá se, že k normálnímu životu se asi jen tak nevrátíme... ale snad se nám tato předpověď nevyplní!

Komentáře

  1. Pěkný report. Nejvíc se mi líbí váš pohled na "Společenskou odpovědnost", v tom se odlišujete od ostatních. Jste mi velkou inspirací, díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Finančně nezávislí31. prosince 2021 v 17:31

    Díky, jsme rádi, že má i tato část našich reportů odezvu :) Proto ji i sdílíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!