Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: AxiaFunder - financování soudních sporů

Přestože nás nechytla móda zkoušení spousty různých P2P půjčkových platforem, přeci jen zkoušíme hledat různé zajímavé možnosti alternativních investic mimo akciové trhy. Snažíme se tím rozumně diverzifikovat naše portfolio i výnosy i pro případ propadů na akciových trzích.

Jednou z platforem, které jsme v poslední době vyzkoušeli je britský AxiaFunder. AxiaFunder je platformou pro komunitní financování soudních sporů, tedy svých způsobem P2B (peer-to-business). V anglosaském světě je externí financování soudních sporů poměrně běžnou věcí - než abyste sami platili drahé poplatky za advokáta (a expertní posudky, soudní výlohy, atd.), poptáte financování od externích organizací či jednotlivců výměnou za podíl na protiplnění v případě dohody či pro vás kladného soudního výsledku. Výnosy se v tomto případě často počítají v desítkách procent, ale v případě neúspěchu většinou přijdete o veškerý vklad nebo alespoň jeho významnou část (v některých případech může dojít i k nutnosti ještě něco doplatit).

Z toho pramení, že jde jednoznačně o vysoce rizikové investice, ale s potenciálem zajímavého výnosu. Tím pádem je nutné v rámci platformy co nejvíce diverzifikovat mezi různé soudní spory, abyste si vytvořili dostatečně široké portfolio, ve kterém bude statistika na vaší straně.

Stav platformy Vznik 2019, aktuálně rychlý rozvoj (nové funkce, zrychlování tempa nových příležitostí k investici)
Výnosy 40-90 % (ale v případě neúspěchu ztráta 100 % kapitálu); aktuální vnitřní návratnost 55 % (6 vítězných případů, 0 prohraných případů)
Množství příležitostí 13 případů od začátku roku 2019 (nyní cca 1 každé dva měsíce), průměrně se vybírá okolo 200.000 GBP na případ
Investice V GBP, minimálně 500 GBP na případ
Vklady Bankovní převody, lze použít Revolut (připsání v podstatě okamžitě)
Transparentnost Vysoká (obdoba Upvestu), poměrně podrobné informace o každém případu
Likvidita Pouze sekundární trh, jinak se předpokládá, že případy trvají 6-24 měsíců (s výjimkami)
Poplatky Na sekundárním trhu, jinak hradí strana poptávající financování (podíl na získaných prostředcích a na výnosu úspěšného případu)
Další poznámky Autoinvest není (ani by nedával smysl), zajímavé nabídky mohou být poměrně rychle rozebrány, garance není (byť některé případy jsou pojištěné ve smyslu vrácení alespoň části prostředků v případě prohry)

Pro spoustu méně movitých investorů bude právě diverzifikace největším problémem. Zaprvé: Na platformě nepřibývají nové příležitosti příliš často. Frekvence se sice zvyšuje, ale z hodně, hodně malé základny. Vybudovat už alespoň smysluplněji diverzifikované portfolio (10 případů) tak znamená minimálně dva roky pravidelných investic. Navíc, zadruhé, 10 případů znamená i minimální investici 5.000 liber, tedy zhruba 150.000 korun. A to už nemusí být zanedbatelná částka. Na druhou stranu, pokud chcete, aby alternativní investice měly ve vašem portfoliu nějaký smysl, stejně je nechcete držet na úrovni 1-2 %.

Celkově máme z fungování platformy dobrý dojem. Velikostně patří mezi ty malé, ale zdá se velmi dobře podchycená (i po právní stránce - což byste asi u platformy na financování soudních sporů očekávali), komunikace je velmi vstřícná. V rozletu ji rozhodně brzdí extrémně pomalé tempo přidávání nových příležitostí, to je z našeho pohledu kámen úrazu. Podle interních plánů by se to mělo pomalu měnit (v ročním horizontu na cca 1-2 případy měsíčně), ale na to spoléhat nelze. Na druhou jde o jednu z investic, která je velmi málo korelována s akciovými trhy. Svými riziky ale zdaleka nebude pro každého a i pro nás ji vnímáme zhruba na hraně toho, co je pro nás smysluplné - určitě nemá smysl o těchto investicích uvažovat, pokud portfolio nepočítáte v milionech (anebo nejste právníci, které by to lákalo profesně).

Komentáře

  1. Hezky sepsáno, díky za zkušenosti. Dovolil jsem si využít na P2Pfóru, mrkni prosím a případně určitě upravím ;-) Ať se daří, Zb.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!