Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2021

Září uteklo hodně rychle. Po letním volnějším režimu nás čekal podzimní nápor práce, ze kterého jsme se pořádně dostali až ke konci měsíce. Do toho samozřejmě spousta zábavy s prckem: Je to někdy hodně náročné, ale dělám nám radost!

A co cesta za finanční nezávislostí? Úspěšně pokračuje! A jsme rádi, že po roce a půl můžeme ohlásit nový rekord nezávislého cashflow. Vydatně k tomu přispěla velká dividenda ČEZu (ta se promítla kvůli metodice výpočtu, ve které příjmy vyhlazujeme, poprvé až nyní), ale i další nedávné investice.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti poskočil na 45 % (maximum měl index na 51 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktuální cíl pro letošek, 42 %, je tak dosažen. Zbývá jej jen do konce roku udržet, což by neměl být problém. Naopak, pokud dojde k výplatám dividend u českých bank (Moneta a Komerční banka), tak čekáme, že i díky novým investicím bychom se mohli dostat až k 50 %. Uvidíme!

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za září 2021 nejvyšší v historii našeho projektu. A to vcelku výrazně. Jak už to u výrazných rekordů bývá, sešlo se několik pozitivně působících jednorázových vlivů, ale i po jejich odeznění nepočítáme s nějakým výrazným propadem. Naopak, v dalších měsících by mohlo dojít na nové rekordy.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto tři součásti portfolia tvoří cca 74 % nezávislého cashflow. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a ruku v ruce s tím narůstá příspěvek obou těchto složek portfolia. U českých akcií nás ale dolů nadále táhnou banky, které aktuálně nemohou dividendy vyplácet. Nízký zůstává podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Naopak skokanem jsou ETF - zde se projevují jak nové investice (zejména XYLD), tak jednorázové vlivy.



Investice

Prodeje akcií. V portfoliu bylo živo. V rámci jeho pročištění jsme po dlouhé době prodali pozici v ETF IDV (iShares International Dividend), které nemělo extra výnosy z dividend ani růstu hodnoty. Dále jsme s úspěchem prodali spekulativní pozici v Sofi (zejména kvůli prudkému růstu, před kterým jsme nedokázali vybudovat smysluplně velkou pozici). Po dlouhé době portfolio opustil i REIT Ventas (zdravotnické nemovitosti), jehož výkonnost nebyla dlouhodobě moc uspokojivá. No a nakonec jsme prodali práva na nákup nových akcií Veolie vydávaných v souvislosti s fúzí se Suez (původní pozici si ale necháváme).

Nákupy akcií. Peníze z prodejů jsme využili k novým nákupům. Jediným novým titulem bylo Discovery nakoupené s výhledem fúze streamingového byznysu AT&T (Warner Brothers) - pořídili jsme ale i přímo akcie AT&T. Dále jsme dokoupili Danone, Teladoc, STORE Capital, W.P. Carey, Atlantica Yield, Viatris a Xerox. Nakonec jsme výrazně posílili i naši sázku na klesající/stagnující/mírně rostoucí trhy skrze ETF XYLD (covered call ETF na S&P 500).

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, Masterworks a AxiaFunder. Dále reinvestujeme na EstateGuru a opět i na Mintosu (byť tam nám zůstala jen velmi malá částka). Na Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Novinkou tohoto měsíce byl první nákup státních protiinflačních dluhopisů. Jsme výrazně zainvestovaní, ale i tak nám nedělá radost, když nám inflace užírá ze zbylých úspor. U rezervy se s tím nejde než smířit (na spořících účtech to jde maximálně zpomalit), ale u zbylých neinvestovaných peněz se před inflací chceme maximálně bránit.


Úvahy

S koncem čtvrtletí jsme si znovu shrnuli naše investiční portfolio finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia vzrostla za uplynulé tři měsíce o 12 %; zhodnocení akciové složky bylo hezkých 6,4 %. To výrazně překonává stagnující S&P 500 (0,2 % za čtvrtletí). Ruku na srdce, tady nám dost pomohly vydatně se vzmáhající české akcie.

Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 78 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 12% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme o něco vyšší než v předchozím čtvrtletí, ale nikoliv zásadně (rezervu a neinvestiční úspory do portfolia nepromítáme). Hotovost obecně držíme nízkou, protože se cíleně nesnažíme časovat trh, ale investujeme průběžně podle toho, jak si vyhodnotíme jednotlivé investice.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností.


Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. 

Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Krom toho jsme v září jednorázově přispěli na rozvoj občanské společnosti. Na druhou stranu víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Výhled

Výhled je pozitivní. Nezávislé cashflow bude v následujích měsících hodně v pohybu, jak se v něm budou projevovat změny v portfoliu a nové investice. Na druhou stranu bychom se teď měli vrátit do situace, když co několik měsíců dosáhneme nového rekordu nezávislého cashflow. A s trochou štěstí budeme na přelomu roku atakovat i rekord v indexu finanční nezávislosti (51 %; aktuálně jsme na 45 %).

Lze tak říct, že naše cesta za finanční nezávislostí už skoro vybrala zatáčku jménem koronakrize a vracíme se zpět do správného směru. Ještě je toho hodně před námi, nicméně nejpomalejší bývá začátek - se složeným úročením by se náš postup měl postupně zrychlovat. Samozřejmě, když se něco nepokazí, což se může stát vždycky.

Komentáře