Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 10/2021

Rok 2021 už se začíná blížit ke svému závěru. Uplynulý říjen byl pro nás především o jiných aktivitách, než jsou investice - ale ani ty jsme samozřejmě nedali k ledu. A naše pravidelné úsilí se vyplácí, neboť v říjnu naše nezávislé cashflow dosáhlo nového rekordu.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti se drží na 45 % (maximum měl index na 51 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktuální cíl pro letošek, 42 %, je dosažen. Zbývá jej jen do konce roku udržet, což by neměl být problém. Naopak, pokud dojde k výplatám dividend u českých bank (Moneta a Komerční banka), tak čekáme, že i díky novým investicím bychom se mohli dostat až k 50 %. Uvidíme!

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za říjen 2021 nejvyšší v historii našeho projektu. A to vcelku výrazně. Do karet nám tentokrát hrála hlavně relativně slabá česká koruna (většinu nezávislého casflow máme v dolarech, respektive eurech) a samořejmě i nedávné investice.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto tři součásti portfolia tvoří cca 77 % nezávislého cashflow. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a ruku v ruce s tím narůstá příspěvek obou těchto složek portfolia. U českých akcií nás ale dolů nadále táhnou banky, u kterých se teprve začíná obnovovat výplata dividend po jejich skoro dvouletém zákazu. Nízký zůstává podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Naopak skokanem jsou ETF - zde se projevují jak nové investice (zejména XYLD), tak jednorázové vlivy. Propad na grafu níže je u ETF jednorázový.


Investice

Prodeje akcií. V průběhu měsíce nedošlo k prodeji žádných akciových pozic.

Nákupy akcií. Říjen byl po stránce investic spíše klidný. Proběhla posílení pozic ve čtyřech titulech: Atlantica Yield (obnovitelné zdroje), Discovery (mediální společnost), Stora Enso (dřevozpracující průmysl) a Xerox (kopírování a správa dokumentů). Jedinou novinkou byla drobná off-the-market investice do platformy AxiaFunder, která zajišťuje financování právních sporů, viz naše recenze.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, Masterworks a AxiaFunder (recenze). Dále reinvestujeme na EstateGuru a opět i na Mintosu (byť tam nám zůstala jen velmi malá částka). Na Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.


Úvahy

Finanční nezávislost je sice pořád ještě daleko, nicméně už se pomalu dostáváme do druhé fáze cesty, kdy se začíná projevovat složené úročení a efekt nabalující se sněhové koule. Naše nezávislé cashflow už generuje v podstatě dostatek prostředků, abychom mohli na měsíční bázi realizovat jednu novou investici (posílení pozice).

Rychlým a zjednodušeným propočtem jsme zhruba v situaci, kdy bychom pouhým reinvestováním nezávislého cashflow (za předpokladu, že to poroste právě o inflaci, stejně jako naše výdaje) dostáhli finanční nezávislosti za zhruba 25 let. To je samozřejmě daleko později, než plánujeme, ale pořád pěkných pár let před současným důchodovým věkem. A bez nutnosti jakýchkoli dalších investic.

Samozřejmě, my nadále plánujeme investovat, a tak by to čekání nemělo být tak dlouhé (naopak by mělo být výrazně kratší). Do cíle, který jsme si vytyčili na začátek roku 2030, nám ještě zbývá spousta času. Vlastně nejsme z hlediska času ještě ani v polovině cesty. Ale pokud se něco hodně nepokazí, tak bychom finanční nezávislosti měli dosáhnout ještě o pár let dříve, než byl původní cíl.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností.


Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. 

Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Krom toho jsme v říjnu jednorázově přispěli Fondu dostupného bydlení (a pokud bude Fond fungovat dobře i nadále, plánujeme příspěvek v budoucnu zopakovat). Fond dostupného bydlení spolupracuje, mimo jiné, s Člověkem v tísni a pomáhá získat ubytování lidem v bytové nouzi. Je to pro nás důležitý díl do skládanky našeho největšího zájmu a to je zdravá společnost. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce zůstává nadále pozitivní. Nezávislé cashflow bude hodně v pohybu, jak se v něm budou projevovat změny v portfoliu a nové investice. Zároveň se vracíme do situace, kdy zřejmě co několik měsíců dosáhneme nového rekordu nezávislého cashflow. A s trochou štěstí budeme na přelomu roku atakovat i rekord v indexu finanční nezávislosti (51 %; aktuálně jsme na 45 %).

Delší výhled je samozřejmě vždy zastřen nejistotou. Aktuálně spatřujeme dva možné problémy - globální narušení dodavatelských řetězců a rostoucí ceny energiií. První už se částečně projevil ve výsledcích námi vlastněných podniků za třetí čtvrtletí a alespoň v našem portfoliu to nevypadá na nějakou katastrofu. Druhý problém se zatím projevit nestihl, ale pokud nedojde k nějaké zásadní eskalaci (respektive se nepříznivá situace nebude táhnout moc dlouho), tak snad bude dopad jen minimální. Oproti těmto dvěma problémům vnímáme hned několik pozitivních vlivů, které by měly posunout naše snahy zase o krok dál (třeba obnovení výplat dividend u českých bank).

Komentáře

  1. Ahoj, rád bych se zeptal, jak sledujete vaše nezávislé cashflow?Dáváte dáváte si příjem z dividend ručně do excelu nebo používáte nějakou automatizaci, aplikaci? Já jsem zkoušel toho hodně, aby to bylo nějak z automatizované, ale narazil jsem často u českých akcií (různé trackery apod.) a do toho ještě hodit P2P apod. Ideální stav udělat jenom export z brokerů a už by se to hodilo tam, jak má. Zkoušel jsem třeba PortfolioSlicer, ale to mi nějak nevyhovovalo. Díky za blog, je to super deníček. :)

    OdpovědětVymazat
  2. FinančněNezávislí30. listopadu 2021 v 22:37

    Ahoj, s ohledem na různorodé zdroje (už jen české akcie jsou oříšek, jak píšeš, nemluvě o alternativách) pracujeme s excelem. Nějaké výpočty jsme si zjednodušili v Rku (aby se informace nemusely zadávat na několika místech).

    Pro nezávislé cashflow to není tak hrozné, spíš nás "trápí" počítání hodnoty portfolia, s tím je víc práce. Ale tam je to s automatizací v bleděmodrém to stejné....

    Takže to jsme asi moc nepomohli :/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!