Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2020

Nezávislé cashflow, zdá se, narazilo na svoje momentální dno. Celková ekonomická situace už není tak divoká jako před několika měsíci a je pro podniky mnohem čitelnější. Což ale neznamená, že je nějak růžová. V tom ohledu spíše než rychlý návrat očekáváme mírné navyšování nezávislého cashflow vyvolané novými investicemi, které je výrazně rozkolísané měnícími se směnnými kurzy.

Nezávislé cashflow


Nezávislé cashflow se v obou svých měřítcích odrazilo od srpnového dna a po třech měsících propadu poskočilo nahoru. Výkonnostně to odpovídá zhruba polovině loňského roku, což rozhodně není zlé. Byť je pravda, že hodnota našeho portfolia je od té doby skoro o 40 % vyšší (a to tuto hodnotu ještě snižuje nízká hodnota některých investic). Z tohoto pohledu procentuální výnos celkem výrazně spadl.

Rozložení nezávislého cashflow se vnitřně hodně přesýpá v závislosti na stabilitě jednotlivých zdrojů. Na druhou stranu, ve srovnání s březnem 2020 se změny podílů jednotlivých složek výnosů pohybují maximálně do čtyř procent - klesá podíl P2P půjček, ze kterých se ve velkém stahujeme; poklesly i dividendy z českých akcií (kde dělají "neplechu" zejména banky či pozdržená výplata z Kofoly). Naopak nejvýrazněji vyrostl podíl amerických akcií a REIT.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 63 %: utilities (29 %), realitní akcie (20 %) a finance (14 %). Tady už se výrazně propsala navýšená dividenda ČEZu, která si sama o sobě ukusuje velký díl koláče.


Investice

Během září jsme provedli relativně dost změn v našem portfoliu. Po růstu jsme prodali poslední balík akcií Park Hotels & Resorts (bohužel nevidíme pro tento sektor úplně růžovou budoucnost v následujících letech) a zároveň i spekulativní pozici v CME (poté, co se cena přiblížila té výkupní ze strany PPF). Tyto prostředky a další finance jsme pak nasměrovali do šestice akcií: ČEZ, Komerční banka, Stock Spirits, STORE Capital, UDR, W. P. Carey. UDR je pro nás novinkou, jde o REIT zaměřený na bytové domy, což je jedna z oblastí, které jsou teď v nabídce za velmi atraktivní ceny.

Pokračovaly i naše pravidelné investice a reinvestice. Přikoupili jsme pár cenných papírů ETF MSCI EMU Socially Responsible. Z P2P platforem pokračujeme v reinvesticích pouze v případech, kdy jsou investice zajištěné nemovitostí - na EstateGuru a Upvestu.

Nadále jsme stahovali prostředky ze Zonky a Mintosu. Mintos nás pořád nepřesvědčil, abychom se investičně vrátili. Ne, že bychom vnímali zásadní riziko ze strany platformy, ale poměr výnos/riziko nám stále vychází výrazně horší i oproti už docela vysoko oceněným akciím.

Úvahy

S koncem třetího čtvrtletí je tu i čas zhodnotit vývoj hodnoty našeho portfolia. Oproti červnu se jeho hodnota zvýšila o 9 %. Růst je tažen jak novými investicemi, tak zejména celkovým růstem na akciových trzích. Podíly jednotlivých složek se nijak zásadně nezměnily - největší kus hodnoty našeho portfolia tvoří české akcie, následované americkými akciemi a REIT (ty jsou u nás vesměs rovněž americké).


Hotovost nyní tvoří jen 1 % hodnoty portfolia. Její podíl klesá s růstem portfolia, ačkoli se v absolutní hodnotě pořád jedná o prostředky na několik našich běžných nákupů. Je důležité upozornit, že za hotovost započítávanou do portfolia bereme jen prostředky přímo určené na investice. Samozřejmě máme i další finance na spořících účtech a podobně.

Výhled

Výhled na další měsíce je stabilní. Nečekáme nějaké velké nárůsty nezávislého cashflow. Přeci jen, s druhou vlnou koronaviru na krku se světová ekonomika rozhodně nerozeběhne tím správným směrem. V lepším případě nás čeká stagnace, v tom horším se propadneme do klasické ekonomické recese. Pozitivem je, že u většiny našich společností dochází ke stabilizaci hospodaření - byť řada z nich bude celkem rozumně držet své dividendy nadále nízko. Z hlediska našeho nezávislého cashflow tak nečekáme nějaké zásadní zlepšení dříve než s příchodem léta příštího roku.

Komentáře

  1. titanium sheet metal | Titanium Art - TITanium Art
    In traditional stone, bronze oxide can be used citizen promaster titanium to create titanium 4000 metallic lines titanium legs or plates oakley titanium sunglasses that can be tube supplier spun by mechanical or mechanical agents.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!