Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2020

Propad našeho nezávislého cashflow pokračuje. S ohledem na to, že je z velké části postavené na dividendách, neodráží tak jinak poměrně pozitivní situaci na trzích. Nebo lépe řečenou optimistickou situaci na trzích, protože omezování dividend je dle našeho názoru mnohem realističtějším zhodnocením ekonomické situace, než jsou aktuálně ceny většiny akcií.

Nezávislé cashflow


Oba ukazatele našeho nezávislého cashflow zamířily prudce dolů a poprvé se dostaly nejen pod měsíční cílovou hodnotu (to není nic výjimečného), ale i pod dlouhodobý cíl. V tomto ohledu přitom ještě bude hůře, prozatím to vypadá, že na dno bychom měli narazit někdy v září nebo říjnu. Na druhou stranu, jelikož jsme v akumulační fázi našich investic, tak nás to nijak zásadně netrápí. A pro představu, červencové nezávislé cashflow je na úrovni průměru z roku 2019.

Co se týče rozložení nezávislého cashflow, tak to začíná čím dál více odrážet stahování se z P2P investic a omezení dividend v některých kategoriích. Při srovnání s lednem 2020 spadl zejména podíl českých akciích (z 38 % na 27 %). Naopak nahoru poskočily REIT (z 12 % na 28 %), do kterých jsme v posledních měsících docela investovali, a také úroky z půjček cenných papírů (skrze Lynx), které nám díky tržní volatilitě vynáší pěkných pár stovek měsíčně.


Z pohledu sektorů tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 58 %: realitní akcie (30 %), utilities (17 %) a finance (11 %). Tady už se hodně projevují změny v dividendách, a tak právě sektor financí jde hodně dolů (pozastavení dividend u Komerční banky a Monety).


Investice

Červenec nebyl z hlediska investic nijak nadprůměrný, ale i tak jsme využili některých zajímavých tržních cen k dalším nákupům. Konkrétně šlo o posílení našich pozic v následujících čtyřech titulech: ČEZu, Danone, Main Street Capital a ETF MSCI EMU Socially Responsible. Z P2P platforem pokračujeme v reinvesticích pouze v případech, kdy jsou investice zajištěné nemovitostí - na EstateGuru a Upvestu.

Nadále jsme stahovali prostředky ze Zonky a Mintosu. Mintos nás pořád nepřesvědčil, abychom se investičně vrátili. Ne, že bychom vnímali zásadní riziko ze strany platformy, ale poměr výnos/riziko nám nyní vychází výrazně horší i oproti už docela vysoko oceněným akciím.

Úvahy

Byť by se do úvah nabízelo další zhodnocení aktuální tržní situace, dáme si od toho trochu pauzu. Namísto toho se zaměříme na další vděčné téma, které by asi bylo na přetřesu mnohem víc, kdyby aktuálně nezuřila ekonomická krize - firemní dluhopisy. Byť současná ekonomická situace bude spouštěčem velké řádky platebních neschopností, jsou firemní dluhopisy v podstatě jen tikající bombou, která by explodovala tak jako tak. Ve zkratce v posledních letech na trh přišla celá řádka emisí dluhopisu velmi pochybných podnikatelských příběhů. A nyní se ukazuje, jak snové byly mnohé sliby investorům.

Nebudeme nijak zakrývat, že i my jsme pár desítek tisíc investovali do firemních dluhopisů. Zejména skrze platformu Fundlift, které jsme v začátcích hodně věřili. Bohužel se ukázalo, že šlo jen o hezké pozlátko, za kterým se skrývala opravdu mizerná práce ze strany platformy. Zejména, co se týče prověření žadatelů o financování, což nyní vyplouvá na povrch. K tomu se s příchodem prvních problémů u dlužníků ukázala i naprostá neschopnost komunikovat s investory. Fundlift tam představuje spíše průtokový ohřívač nabídek, kterým dodá základní marketing, inkasuje poplatky a tím to pro něj víceméně končí.

Naštěstí naše investice nebyly tak velké, a byť jsme je mentálně všechny odepsali, byla to cenná lekce. V půjčkách jsme tak mnohem opatrnější, byť se jim rozhodně nevyhýbáme. Ostatně P2P platformy povahou podnikání nejsou od Fundliftu zas tak daleko. Čím dál více se nám tak potvrzuje tvzení, že akciové trhy jsou tím nejčistějším investičním nástrojem. Nicméně, ani ty nejsou samořejmě bez rizik - v tom ohledu musíme vyzvihnout třeba Skejwinův nedávný článek o zajištění investic u brokerů.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je nadále negativní. Jasné dno před sebou ještě nevidíme, stejně jako zalomení křivky nezávislého cashflow alespoň do méně sestupného trendu. Na druhou stranu, vždy jde klesat maximálně do nuly :) Ale k ní se rozhodně nechystáme, ojedinělá pozitivní vlaštovka v podobě ČEZu navyšujícícho dividendy, plus řady titulů, které si je udržely, představují základ. A od něj bychom se měli odrazit k - pravděpodobně mnohem pomalejší - cestě zpátky nahoru. Kdy k dosažení tohoto dna dojde, těžko říct. Zatím to vypadá na září nebo říjen. To se může změnit, pokud by některý z našich titulů omezil výplaty dividend. K tomu stále ještě může dojít, protože teď se teprve začínají projevovat skutečné ekonomické dopady uávěrek ekonomik v první polovině roku.

Komentáře