Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2020

A je tu nový rok. Měsícem lednem jsme zároveň vstoupili do druhé třetiny trvání našeho projektu. A byl to vstup skutečně zlomový - provedli jsme poměrně dost změn v našem portfoliu, utrpěli po delší době propady hodnoty našich investic (a realizovali i nějaké ty ztráty) a vedle toho sledovali šíření koronaviru.

Nezávislé cashflow


Leden stanovil nový rekordní výsledek (o celých 6 % výše než dosavadní maximum). Slušně se posunulo i  i vyhlazené 12měsíční nezávislé casflow, které si také připsalo nový rekord.

Rozložení nezávislého cashflow je z krátkodobého pohledu (při srovnání s červencem 2019) ve výrazném pohybu. Nahoru šel zejména podíl českých akcií (z 30 % na 38 %) a amerických akcií (z 20 % na 24 %), naopak poklesl podíl akciových ETF (z 15 % na 9 %) a REIT (ze 17 % na 12 %).


Z pohledu sektorů nadále tvoří tři dominantní prvky s celkovým podílem 61 %: finance (27 %), utilities (21 %), a realitní akcie (13 %). Skok financí nastal zejména díky mezitimní dividendě Monety, která v našem portfoliu rovněž tvoří významnou součást.


Investice

V portfoliu bylo hodně živo. Po několika letech jsme prodali pozici v Pattern Energy Group (PEGI, provozovatel zejména větrných elektráren), který zřejmě bude brzy stažen z burzy, a využili jsme prostředky pro nákupy během propadů trhů. Na druhou stranu jsme prodali část pozice v Six Flags. Tam už je příběh méně úspěšný a my jsme realizovali celkem velkou ztrátu. Celkově jsme ztratili důvěru v tuto společnost a to, jak je vedena ("profit warning" chvilku po vyhlášení vyšší dividendy). Trochu jsme si ještě v průběhu prodejů zaspekulovali a v největším propadu nakoupili. Nadále také držíme menší část pozice jako sázku na to, že čtvrtletní výsledky (reportované v únoru) nebudou tak zlé. Pak ale prodáváme a jdeme jinam.

Ošklivý propad jsme zažili i u Avastu. Tam jsou naše dojmy smíšené (pokles důvěry kvůli zacházení s osobními daty se určitě v byznysu projeví). Nadále ale společnosti i managementu věříme, a tak jsme mírně dokoupili do této významné pozice v našem portfoliu. Stejně tak jsme posilovali i ČEZ, Brookfield Energy Partners, W.P. Carey a Simon Property Group. První a poslední jmenované společnosti (ČEZ a SPG) dlouhodobě nepatří mezi trhem oblíbené, ale my v ně věříme a mezitím inkasujeme poměrně tučné dividendy.

Zcela nově jsme pak nakoupili akcie dalšího REIT - Park Hotel & Resorts, který vlastní hotely a resorty v centrech hlavních amerických měst nebo třeba na Havaji. Část této investice znehodnotila po plném propuknutí epidemie, ale to se nedá nic dělat a propadu jsme využili k dalšímu dokoupení.  Dále jsme využili i silné negativní reakce trhu na výsledky průmyslového konglomerátu 3M. 3M už nějakou dobu sledujeme skrze jeho dlouhodobě úspěšné podnikání. V loňském roce jsme osobně viděli přednášet jednoho z top manažerů společnosti a působil na nás velmi solidně, a tak jsme čekali, jestli se neotevře i nějaká příležitost k nákupu. No a na závěr, po letech jsme se také drobnou pozicí vrátili do likérky Stock Spirits, která má velmi silné postavení na středoevropském trhu.

Dále jsme drobné prostředky investovali i skrze Portu a Upvest. A pokračovali ve stahování drobných ze Zonky.

Úvahy

Minule jsme slíbili, že se opět vrátíme k tématu neziskovek. To ale prozatím odložme, úkol najít třetí, kterou budeme podporovat, jsme si splnili - na stole jsou totiž mnohem "zajímavější" témata. Tím nejaktuálnějším je epidemie koronaviru, který se teď šíří v Číně. Trhy na tuto epidemii už zvládly celkem nervózně zareagovat. Na druhou stranu, my nedávné poklesy považujeme spíše za moc malé. Proč?

Nebojíme se tolik toho, že by se epidemii nepodařilo nakonec zvládnout (ačkoli, kdo ví, že?). Počet obětí asi bude pořád hodně stoupat, ale snad i v tomto případě to nedopadne tak hrozně. Nejsme ale epidemiologové, a tak se držme ekonomiky. A tam vnímáme velké riziko. Kdo si skládá střípky k sobě, zaznamenal v jaké izolaci se Čína postupně ocitla. Nemluvíme jen o izolaci postižených oblastí, kde se takřka zastavil život. Pokud by karanténa postižených oblastí a mírné šíření jinde v Číně pokračovaly, nejenže by hospodářství Číny mohlo zpomalit růst, ale klidně i poklesnout. Je potřeba si uvědomit, že v řadě míst se skoro zastavil život - lidé nechodí do práce (protože je řada podniků zavřená), natož aby žili jakýkoli jiný život. Zpomalení Číny se pak velmi rychle může přenést do světa - nejprve skrz zpomalení dodávek na ostatní trhy, pak skrze pokles importu do Číny. A třeba čínský turistický ruch taky není zanedbatelný příspěvek pro řadu ekonomik.

Nemalujeme čerta na zeď, pokud se situace s epidemií začne v nejbližších dnech zlepšovat, hrozba pro světovou ekonomiku nebude nijak vážná. Pokud by se však ukázal opačný trend, mají se investoři na co "těšit". Všimněte si, jak postupně gradují opatření více a více izolující Čínu od světa. Ty určitě neskončí tak rychle (i bez vedlejší zájmů už jen pro to, aby bylo jistota, že se situace po zdravotní stránce stabilizovala).

Pokud máte volné prostředky k investicím, využívejte propadů. Ale nevyplýtvejte hned všechnu munici, protože před námi může být pořádná cesta dolů. A mezitím doufejme, že se tato epidemie brzy stane minulostí.

Výhled

Po lednu očekáváme návrat k úrovním konce předchozího roku. To není vůbec špatný výsledek a pokud se nestane něco zásadního ve světové ekonomice, půjde o dno, ze kterého budeme postupně stoupat. Pro letošní rok bude hodně zajímavá výplata dividend z českých akcií. V uplynulých měsících jsme výrazně posilovali pozice, a tak během půl roku očekáváme výraznější posun směrem vzhůru.

Komentáře