Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2024

Srpen u nás pokračoval v investičně klidném rytmu. Výsledkově jsme pokračovali ve stagnaci, ale to nás zásadně netrápí. Spíše jsme zvědaví, jak se zadaří ke konci tohoto roku, protože roční cíl před námi je poměrně ambiciózní.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v srpnu na 76 % (minimum v posledních třech letech bylo v prosinci 2021 na 41 % a maximum v říjnu 2023 na 94 %).

Náš cíl pro rok 2024 je držet index finanční nezávislosti na 80 %. K již dosaženým rekordům totiž výrazně pomohly jednorázové vlivy štědrých dividend z loňského roku (zejména ČEZu). Když se díváme na aktuální výhled, tak to na dosažení cíle nevypadá. Na druhou stranu, jsme trochu optimističtější, než v posledním reportu a věříme si, že bychom se do konce roku mohli vyškrábat třeba i k těm 75 %. Ale to je pořád ve hvězdách, protože nám zároveň začíná klesat Investiční rezerva u Portu.

V absolutní hodně bylo nezávislé cashflow v tomto měsíci 8. nejvyšší od začátku našeho projektu.


Významná část nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 50 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak se příspěvek někdejšího tahouna, REITů, po poklesu vrací na dřívější úrovně. Klesá Investiční rezerva u Portu (ve které máme uloženo poměrně dost finančních prostředků - byť už jen krátkodobě, než najdou lepší uplatnění), dále naopak rostou evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie, jejichž podíl už se ale začíná normalizovat a příští měsíc půjde strmě dolů.




Investice

Prodeje akcií. Srpen byl bez prodejů.

Nákupy akcií. Přikoupili jsme Progyny, TUI a Warner Bros Discovery. Celkově to tak byl investičně docela klidný měsíc. Dále jsme přikoupili ETF iShares Core MSCI World UCITS.

Ostatní. U kryptoměn jsme drželi stávající pozice. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Co s hotovostí?

To je otázka, kterou v poslední době intenzivně řešíme. Poslední dobou byla odpověď jednoduchá -Investiční rezerva u Portu. Ta nesla zajímavé výnosy v porovnání se spořícími účty s pro nás nevýznamným omezením likvidity. To už je ale minulost a na "spořácích" už se dokážeme dostat na lehce lepší zhodnocení.

Tohle zhodnocení ale není nějak zářné, a tak vyvstává otázka, co s těmito penězmi dělat.

Krom toho, že se před námi (zase :)  ) rýsuje možnost nákupu bydlení, tak samozřejmě přemýšlíme o zainvestování. Náš aktuální pohled na trhy je ale opatrný - chceme si nechat dostatečně bohatou zálohu na případné propady, u kterých věříme, že mohou relativně snadno nastat. V tom měla Investiční rezerva u Portu docela výhodu: Omezenější likvidita dobře bránila svrbění prstů na nákupním tlačítku při momentálních propadech :)

Pravděpodobně tedy budeme část těchto prostředků postupně investovat. A zbytek zaparkujeme na spořícím účtu. Pokud tedy nedojde na tu nemovitost.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Jednorázově také podporujeme aktivity Team4Ukraine.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je z hlediska nezávislého cashflow (a indexu finanční nezávislosti) výrazně negativní. Září přinese velký propad (loňská dividenda ČEZu už se "nebude počítat" a letošní ji zdaleka nenahradí). K tomu budeme výrazněji vybírat z Investiční rezervy u Portu, jejíž příspěvek tak také půjde dolů.

Komentáře