Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2024

Červenec byl fajn měsícem, ve kterém jsme si užili jak volna, tak i zajímavých pracovních výzev. A dařilo se i v nezávislém cashflow - byť už se pomalu blíží drsný sešup v podobě výrazně nižší dividendy ČEZu, který se do našich výsledků pořádně zakousne.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v červenci na 82 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2021 na 37 % a maximum v říjnu 2023 na 94 %).

Náš cíl pro rok 2024 je držet index finanční nezávislosti na 80 %. K již dosaženým rekordům totiž výrazně pomohly jednorázové vlivy štědrých dividend z loňského roku (zejména ČEZu). Když se díváme na aktuální výhled, tak to na dosažení cíle tentokrát nevypadá. Budeme mířít spíše k 70 % - ale ještě se uvidí, jak se s tím naše portfolio popere :)

V absolutní hodně bylo nezávislé cashflow 4. nejvyšší od začátku našeho projektu.


Významná část nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 50 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak se příspěvek někdejšího tahouna, REITů, po poklesu vrací na dřívější úrovně. Lehce nám klesá Investiční rezerva u Portu (ve které máme uloženo poměrně dost finančních prostředků - byť už jen krátkodobě, než najdou lepší uplatnění), dále naopak rostou evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie, jejichž podíl už se ale začíná normalizovat a brzy půjde strmě dolů.




Investice

Prodeje akcií. V červenci jsme po růstu doprodali zbytek Medical Properties Trust.

Nákupy akcií. Přikoupili jsme Flow Traders, Stellantis a TUI. Celkově to tak byl investičně docela klidný měsíc. Dále jsme přikoupili ETF iShares Core MSCI World UCITS.

Ostatní. U kryptoměn jsme drželi stávající pozice. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Tentokrát o dosažení finanční nezávislosti...

Příznáváme, že nás loňský rok celkem namlsal. Z pohledu finanční nezávislosti (nakolik naše nezávislé cashflow pokrývá naše životní výdaje) už jsme nebyli daleko od cíle. Věděli jsme, že to je do velké míry díky jednorázovému efektu post-covidových a energetických dividend (banky, ČEZ) - ale i tak to vypadalo nadějně.

Při pohledu na naše potrfolio ale máme pocit, že se docela významná část našich pozic letos tak nějak "plácá". Ano, nesázeli jsme zrovna na růstové koně a big techu se (krom jeho výrazného podílu na ETF) vyhýbáme. Ale mimo big tech to vypadá na velkou ekonomickou stagnaci, kterou jinak na naší životní situaci (i díky kariérnímu růstu) nepozorujeme. Na ziskovosti námi investovaných podniků se to ale hezky projevuje.

Naštěstí jsme měli velké oči jen krátkodobě, z hlediska našeho projektu dosažení finanční nezávislosti máme před sebou naplánováno ještě více jak pět let cesty. A se složeným úročením v zádech bychom měli cíle relativně rychle dosáhnout. Ostatně, nebýt nedávné vysoké inflace, už bychom finančně nezávislí byli.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Jednorázově také podporujeme aktivity Team4Ukraine.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je z hlediska nezávislého cashflow (a indexu finanční nezávislosti) výrazně negativní. Za srpen lehce klesneme, ale září přinese výrazný propad (loňská dividenda ČEZu už se "nebude počítat" a letošní ji zdaleka nenahradí). Pak už ale bude většina negativ za námi a z nového dna začneme zase pomalu stoupat.

Komentáře