Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2024

Teda, nevíme, jak se to stalo, ale zapomněli jsme na květnový report! Tak ve zkratce doháníme, tentokrát bez úvahy, ať to máme rychle splněno.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v květnu na 76 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2021 na 37 % a maximum v říjnu 2023 na 94 %).

Náš cíl pro rok 2024 je držet index finanční nezávislosti na 80 %. K již dosaženým rekordům totiž výrazně pomohly jednorázové vlivy mimořádných dividend (zejména ČEZ), které budou postupně odeznívat, jak se výplaty vrátí na nižší úrovně. A spolu s tím se stabilizuje i náš index finanční nezávislosti.

V absolutní hodně bylo nezávislé cashflow 9. nejvyšší od začátku našeho projektu.


Významná část nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 50 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám už začíná lehce klesat Investiční rezerva u Portu (ve které máme uloženo poměrně dost finančních prostředků), dále naopak rostou evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie, jejichž podíl už se ale začíná normalizovat.



Investice

Prodeje akcií. V květnu jsme lehce uprodali pozic Medical Properties Trust a zcela prodali U.I. Path.

Nákupy akcií. Přikoupili jsme BAE Systems, Karo Invest, Progyny, Warner Bros Discovery, Wickes Group a TUI. Dále jsme přikoupili ETF iShares Core MSCI World UCITS.

Ostatní. U kryptoměn jsme drželi stávající pozice. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Tentokrát není :)

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je aktuálně opět nad naší cílovou hranicí skrze jednorázový příspěvek na aktivity Team4Ukraine.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je z hlediska nezávislého cashflow (a indexu finanční nezávislosti) lehce pozitivní. Měli bychom stagnovat nebo stoupat, což by měly podpořit i očekávané slušné dividendy českých bank. V horizontu necelého půl roku nás ale srazí ČEZ, kterému se naopak tolik nedaří (oproti nedávné minulosti), je brutálně zdaňován, a který vyplatí relativně nízkou dividendu.

Komentáře