Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2024

Rok nám utíká jako voda, ale zdá se, že alespoň s reporty už nemáme takové zpoždění. Jinak se ale moc věcí okolo naší finanční nezávislosti neděje - největší změnou je asi postupné rozpouštění Investiční rezervy u Portu, viz Úvahy.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v dubnu na 78 % (minimum v posledních třech letech bylo v květnu 2021 na 36 % a maximum v říjnu 2023 na 94 %).

Náš cíl pro rok 2024 je držet index finanční nezávislosti na 80 %. K již dosaženým rekordům totiž výrazně pomohly jednorázové vlivy mimořádných dividend (zejména ČEZ), které budou postupně odeznívat, jak se výplaty vrátí na nižší úrovně. A spolu s tím se stabilizuje i náš index finanční nezávislosti.

V absolutní hodně bylo nezávislé cashflow 5. nejvyšší od začátku našeho projektu.


Významná část nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 50 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám už začíná lehce klesat Investiční rezerva u Portu (ve které máme uloženo poměrně dost finančních prostředků), dále naopak rostou evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie, jejichž podíl už se ale začíná normalizovat.


Investice

Prodeje akcií. V dubnu jsme lehce uprodali pozic Medical Properties Trust, abychom prostředky využili k jiným investicím. Titul ale aktuálně opuštět nehodláme a budeme čekat, jak se bude vyvíjet.

Nákupy akcií. Carbios, BAE Systems, Brookfield Renewable Partners, Gevorkyan, Karo Invest, Photon Energy, Simon Property Group, Warner Bros Discovery, Wickes Group. Dále jsme přikoupili ETF iShares Core MSCI World UCITS. Karo Invest (tuzemský zpracovatel kůží) a BAE Systems (zbrojovka) jsou nové tituly, které chceme držet dlouhodobě.

Ostatní. U kryptoměn jsme drželi stávající pozice. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Spolu s poklesem úrokových sazeb stanovovaných ČNB se snižuje i úročení Investiční rezervy u Portu. Produkt, který jsme v posledním zhruba roce a půl docela hojně využívali a který nám vynášel slušné výnosy, tak částečně ztrácí na atraktivitě. Určitě se této rezervy nechystáme zbavit úplně, zhruba polovinu částky alespoň střednědobě podržíme jako rezervu pro nákupy v případě výraznějších propadů trhů.

S produktem jsme rozhodně spokojeni - vynáší více než běžné spořicí účty, a to za cenu o něco zhoršené likvidity (obvykle pár dní, když se do toho nepletou svátky).

Druhou polovinu prostředků budeme v průběhu několika měsíců postupně investovat tam, kde nám to bude v danou chvíli dávat smysl (většinou do akcií). Jediné, co nás "mrzí" je, že se tento přesun propíše do krátkodobého propadu nezávislého cashflow, protože bude chvilku trvat než nově nakoupené investice začnou vynášet například prostřednictvím dividend. Ale to je jen psychologické, reálně to moc dopad nemá.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je aktuálně opět nad naší cílovou hranicí skrze jednorázový příspěvek na aktivity Team4Ukraine.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je z hlediska nezávislého cashflow (a indexu finanční nezávislosti) lehce pozitivní. Měli bychom stagnovat nebo stoupat, což by měly podpořit i očekávané slušné dividendy českých bank. V horizontu necelého půl roku nás ale srazí ČEZ, kterému se naopak tolik nedaří (oproti nedávné minulosti), je brutálně zdaňován, a který vyplatí relativně nízkou dividendu.

Komentáře