Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 03/2024

Letošní rok nám s ohledem na pracovní vytížení a různé nemoci utíká skutečně jako voda. Stejně jako minulý měsíc tu tak máme opožděný měsíční report. Příště už to snad bude se zpožděním o kousek lepší, ale raději to úplně neslibujeme :)

 

Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v březnu na 78 % (minimum v posledních třech letech bylo v dubnu 2021 na 36 %, maximum v říjnu 2023 na 94 %). Nezávislé cashflow pak bylo v březnu v absolutní hodnotě 5. nejvyšší v historii našeho projektu.

Náš cíl pro rok 2024 je držet index finanční nezávislosti na 80 %. K již dosaženým rekordům totiž výrazně pomohly jednorázové vlivy mimořádných dividend (zejména ČEZ), které budou postupně odeznívat, jak se výplaty vrátí na nižší úrovně. A spolu s tím se stabilizuje i náš index finanční nezávislosti.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 49 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám hezky stoupala Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie. Významnější podíl získávají také naše alternativní investice do financování soudních sporů ("Vymáhání"). Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie (mimořádné dividendy několika titulů během roku 2023). Jejich podíl už se ale začíná normalizovat.



Investice

Prodeje akcií. V březnu jsme lehce uprodali akcií Medical Properties Trust, které jednorázově povyskočily výše.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Progyny, Vonovia, Warner Bros Discovery a Wickes.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní držíme). 

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investičního portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce vzrostla o 10 %.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo 6,1 %. V tom ohledu jsme zaostali za S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun), který vzrostl o 14,5 %. Za posledních 12 měsíců se pak naše portfolio zhodnotilo o 13,3 %, což zaostává za výnosem 27,1 % u našeho "benchmarku".

U porovnání výše musíme zdůraznit, že používáme poměrně zjednodušenou metodu výpočtu, kdy naše výnosy (a vklady) počítáme ze čtvrtletí na čtvrtletí, ne na denní bázi. Tím reálně mírně podhodnocujeme naše výnosy (v rámci čtvrtletí je tento efekt mizivý, postupně se však bude kumulovat) - pokud se nám dlouhodobě podaří držet krok s benchmarkem, tak to bude jednoznačný úspěch. Důvod, proč to tak děláme, je jednoduchý - příliš mnoho investičních účtů, abychom mohli jednoduše vzít čísla z jednotlivých aplikací.

Aktuálně jsou ale rozdíly ve zhodnocení násobně vyšší, než aby to bylo způsobeno rozdílem výpočtu - zde nás rozhodně primárně táhne dolů naše vybrané portfolio.


Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 63 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přičíst 12% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme na naše poměry vyšší (hlavně na Portu Opatrné rezervě). 12 % se nemusí zdát mnoho, ale s ohledem na to, že aktivně nečasujeme trh a investujeme dlouhodobě, tak se nám nashromáždila celkem zajímavá částka.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je aktuálně opět nad naší cílovou hranicí skrze jednorázový příspěvek na aktivity Team4Ukraine.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je z hlediska nezávislého cashflow (a indexu finanční nezávislosti) lehce pozitivní. Měli bychom lehce stoupat, což by měly podpořit i očekávané slušné dividendy českých bank. V horizontu cca půl roku nás ale srazí ČEZ, kterému se naopak tolik nedaří (oproti nedávné minulosti) a který pravděpodobně vyplatí relativně nízkou dividendu.

Komentáře