Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2024

Zdá se, že se zpoždění s našimi reporty začíná opakovat. A únorový report přichází o rekordní tři týdny později - věrným čtenářům se omlouváme. Ale zároveň avizujeme dopředu, že se asi bude zpožďování reportů ještě pár měsíců opakovat. Máme teď náročné období.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v únoru na 77 % (minimum v posledních třech letech bylo v březnu 2021 na 34 % a maximum v říjnu 2023 na 94 %).

Náš cíl pro rok 2024 je držet index finanční nezávislosti na 80 %. K již dosaženým rekordům totiž výrazně pomohly jednorázové vlivy mimořádných dividend (zejména ČEZ), které budou postupně odeznívat, jak se výplaty vrátí na nižší úrovně. A spolu s tím se stabilizuje i náš index finanční nezávislosti.

V absolutní hodně bylo nezávislé cashflow 6. nejvyšší od začátku našeho projektu.


Významná část nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 50 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám stále ještě hezky stoupá Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie, jejichž podíl už se ale začíná normalizovat.



Investice

Prodeje akcií. V únoru jsme lehce uprodali pozic Progyny, abychom prostředky využili k jiným investicím. Titul ale aktuálně opuštět nehodláme a je dost možné, že prodanou část pozice opět dokoupíme zpět.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Carbios, ČEZ, Vodafone a Warner Bros Discovery. Nákupně to tak byl celkem průměrný, až mírně podprůměrný měsíc.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Má smysl se v investiční komunitě vyjadřovat o ČEZu? Zprávy o možných i nemožných krocích vlády stran ČEZu v posledních měsících zásadně přeskakujeme. Že jednou premiér či ministr financí řeknou něco, a o týden udělají opak, podle nás nemá smysl řešit. Je jasné, že z nás mluví náš vlastní zájem jako akcionářů ČEZu, ale chování vlády je z našeho pohledu obrovské zklamání a rozčarování ze zcela základního nepochopení fungování kapitálového trhu a nerespektování práv menšinových akcionářů - kterému nahrává i management ČEZu.

Na druhou stranu, je to překvapení? Podle nás ani ne - už co jsem začali investovat do ČEZu (před více než 10 lety), pamatujeme z různých analýz, že jedním z rizik je i významné majetkové zapojení českého státu. Je to riziko, které tu bylo vždycky a které si poctivý investor musel uvědomit. A teď jednoduše tento faktor hraje proti nám. Není to příjemné, není to z dlouhodobého hlediska státu smysluplné, ale je to něco, s čím se musí investor vypořádat. A případně si z toho vzít poučení - ať už bude jakékoli.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je aktuálně opět nad naší cílovou hranicí skrze jednorázový příspěvek na aktivity Team4Ukraine.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je z hlediska nezávislého cashflow (a indexu finanční nezávislosti) lehce pozitivní. Měli bychom lehce stoupat, což by měly podpořit i očekávané slušné dividendy českých bank. V horizontu cca půl roku nás ale srazí ČEZ, kterému se naopak tolik nedaří (oproti nedávné minulosti) a který pravděpodobně vyplatí relativně nízkou dividendu.

Komentáře