Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2024

S lednovým reportem načínáme nový rok. A máme zpoždění - nějak se nám toho teď na začátek roku nakupilo hodně a nebyl čas psát report. A ještě pár měsíců to bude divoké, ale snad to zvládneme ve zdraví!

Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti byl v lednu na 79 % (minimum v posledních třech letech bylo v únoru 2021 na 31 % a maximum v říjnu 2023 na 94 %).

Náš cíl pro rok 2024 je udržet index finanční nezávislosti na 80 %. V loňském roce nám totiž k vysokým úrovním výrazně pomohly jednorázové vlivy mimořádných dividend (zejména ČEZ), které budou postupně odeznívat, jak se výplaty vrátí na udržitelnější úrovně. A spolu s tím se stabilizuje i náš index finanční nezávislosti.

V absolutní hodně bylo nezávislé cashflow 5. nejvyšší od začátku našeho projektu.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 52 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám stále ještě hezky stoupá Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie, jejichž podíl už se ale začíná normalizovat.


Investice

Prodeje akcií. V lednu jsme pokračovali v redukci množství našich pozic, prodali jsme Brookfield Corporation (Brookfield Asset Management je pro nás zajímavější), Net Lease Office Properties (spin-off W.P. Carey) a britskou Essentru (průmyslový podnik). Až na Essentru to byly hezky ziskové pozice.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Ahold Delhaize, Brookfield Asset Management, Kofole, Main Street Capital, Simon Property Group, TUI, Vodafone, Viatrix a Wickes Group. Po nějaké době došlo i na ETF iShares Core MSCI World, které jsme v posledních měsících zanedbávali kvůli množství zajímavě oceněných samostatných titulů. Nákupy byly z velké části z prostředků z prodeje.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Po nějaké době máme opět pocit lehkého dejá vu s ohledem na chování akciového trhu. Indexy jsou víceméně na rekordech, taženy nicméně jen několika málo tituly. Spousta další titulů je naopak poměrně levná. A v aktuální výsledkové sezóně slabší či silnější výsledky snadnou nakopnou akcii o 10 % nebo i více oběma směry. Škoda, že nejsme krátkodobí tradeři (nepochybně by nám to moc nešlo), ale i tak se občas objeví zajímavé příležitosti ke koupi (za nás Ahold Delhaize). Nebo třeba i ke střednědobé spekulaci (aktuálně asi nejvíc sázíme na TUI).

Nijak se za takovou situaci nezlobíme - byť jsme přeci jen trochu napjatí, co se týče nemovitostí a výše úrokových sazeb v USA. Potěšilo by nás, kdyby šly trochu dolů a našim REITům se lépe dýchalo. Ale s ohledem na dlouhodobost našich investic to pro nás není otázka života a smrti.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.



Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je aktuálně opět nad naší cílovou hranicí skrze jednorázový příspěvek na aktivity Team4Ukraine.

Výhled

V únoru to zatím vypadá, že nás slabá česká koruna podrží a nezávislé cashflow bude celkem slušné. Odhadem nás pak v dalších měsících čeká i postupný růst, který bude ještě trochu postrčen českými bankami, které se (zdá se) v letošním roce nebudou ostýchat vyplatit vyšší dividendy. To by mělo vést k tomu, že okolo poloviny roku bychom se i mohli blížit k rekordním úrovním nezávislého cashflow. Jako vždy ale jde tak trochu o věštění z křišťálové koule :)

Komentáře

  1. Těším se na březnový report! Díky za inspiraci, jsem také na F.I.R.E. cestě! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!