Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 10/2023

Tak a máme tu opět rekordní měsíc. Je to příjemné, ale zároveň svazující v tom ohledu, že teď před sebou máme už jen 11 měsíců, během kterých bychom chtěli najít zdroje nezávislého cashflow, které by nahradily rekordní dividendu ČEZu, která nás nakopla vzhůru. Když se nám to podaří a nestane se nic neočekávaně negativního, budeme už doslova jen krůček od našeho cíle v podobě dosažení finanční nezávislosti.

Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti se v říjnu vyšplhal na 90 % (minimum v posledních třech letech bylo v prosinci 2020 na 30 % a předchozí maximum v září 2023 na 85 %).

Náš původní cíl bylo zvednout index na 70 %. Díky mimořádně štědré dividendě ČEZu jsme tuto metu jednoznačně překonali. Na druhou stranu, to bychom zvládli i s normální velikostí dividendy.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých a amerických akcií (mimo REIT, které počítáme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 57 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám hezky stoupá Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie.


Investice

Prodeje akcií. V říjnu neproběhl žádný prodej.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Ahold Delhaize, Amadeo Air Four Plus, Flow Traders, Main Street Capital, TUI, Warner Bros Discovery.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

S tím, jak náš projekt už běží devátým rokem, si můžeme dovolit delší perspektivu, která potvrzuje poučky, které najdete i v dobrých knihách o investování: Příležitosti nakonec přijdou a nic vám neuteče. To nemá být výzva k tomu, abyste "trefovali dno" nebo neivestovali pravidelně. Spíše k tomu, že pokud se vám nepodařilo nakoupit před růstem (akcie, indexu), tak není třeba přehnaných reakcí. Prostě je důležité pokračovat ve své strategii.

Ale k aktuální situaci: Kombinace vysokých úroků, ekonomické nejistoty či nervozity na trzích vede ke schizofrenní situaci, kdy indexy letos rostou, ale za růstem stojí z velké části několik velkých titulů. Zbytek zůstává v pozadí s mnohem slabším růstem nebo dost často silnými propady. V řadě případů je to odůvodněné, a pokud by takto vysoké úrokové míry měly pokračovat ještě dlouho, negativně se to propíše do situace více zadlužených společností - typicky to bude nepříjemné pro jednu z našich oblíbených investičních kategorií, REITy (nemovitostní společnosti).

Zároveň však tato situace vede k leckdy přehnaným reakcím, kdy není neobvyklé vidět po zveřejnění čtvrtletních výsledků změny o více než 10 %. A to často po delším období růstu nebo poklesu. To při vhodné kombinaci vytváří docela zajímavé valuace, kterých mohou ti s volnými financemi šikovně využít.

Toho si nevšímáme jen my - naším portfoliem za poslední dobu prochází ne zcela náhodná vlna výkupů akcionářů. Často s velmi zajímavou prémií, byť v některých případech vinou výraznou propadů stále pod naší nákupní cenou. Na druhou stranu, slevy jsou teď na řadě míst, a tak je pro nás útěchou, že se takové prostředky dají alespoň zajímavě reinvestovat.

Jak se bude situace vyvíjet dál, samozřejmě nevíme. Trhy mohou jít ještě více dolů nebo naopak můžeme být blízko obratu vzhůru. Je pravdou, že geopoliticky a ekonomicky není dnešní doba jednoduchá a nejistota je obrovská. To jsou obvykle ty dobré chvíle, kdy je vhodné nakupovat. Jen obvykle nepoznáte, jestli nebude ještě hůř :)

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší dva měsíce je pozitivní. Je možné, že v omezené míře naše nezávislé cashflow ještě poroste. Už to ale nebudou tak výrazné skoky. Zároveň by měl brzy odeznít efekt loňské dividendy ČEZu (v prosinci), což je takový náš neoficiální start úsilí za udržením indexu finanční nezávislosti v příštím roce. Udržení 85 % nebo snad i 90 % by byl skutečný úspěch.

Komentáře