Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2023

Třetí čtvrtletí roku je za námi a přineslo spoustu nových rekordů. Pojďme tedy na ně.


Nezávislé cashflow

Díky započtení mimořádně vysoké dividendy ČEZu máme nový rekord nezávislého cashflow i indexu finanční nezávislosti. Index finanční nezávislosti vyšplhal na 85 % (minimum v posledních třech letech bylo v září 2020 na 30 % a předchozí maximum v červenci 2023 na 68 %).

Náš původní cíl bylo zvednout index na 70 %. Díky mimořádně štědré dividendě ČEZu jsme tuto metu jednoznačně překonali. Na druhou stranu, to bychom zvládli i s normální dividendou ČEZu. I tak ale bude výzvou na další rok tuto úroveň udržet i po odeznění tohoto efektu.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: českých akcií a amerických akcií (mimo REIT, které máme samostatně). Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 57 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca třetina) a korunách (cca třetina), dále pak v euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám hezky stoupá Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie. Obrovský skok samozřejmě zaznamenaly české akcie.


Investice

Prodeje akcií. Prodali jsme naši pozici v Synlabu (síť laboratoří), které jsou ve výkupu. Celkově se nám tato investice nepovedla, velkou část pozice jsme vybudovali za vyšší než vykupované ceny.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice Amadeo Air Four Plus, Brookfield Renewable Partners, Carbios, Main Street Capital, Simon Property Group, TUI Group, Vodafone, W. P. Carey a Wickes Group.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 


Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investičního portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce vzrostla o necelá 4 %.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo 1,4 % (po odečtení vkladů). V tom ohledu jsme překonali S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun), který klesl o 4,5 %. Pořád ale za zhodnocením tohoto benchmarku zaostáváme (od 1. 1. 2021, kdy jsme začali zhodnocení přesně sledovat) a to o cca 8 %.

U porovnání výše ale musíme zdůraznit, že používáme poměrně zjednodušenou metodu výpočtu, kdy naše výnosy (a vklady) počítáme ze čtvrtletí na čtvrtletí, ne na denní bázi. Tím reálně mírně podhodnocujeme naše výnosy (v rámci čtvrtletí je tento efekt mizivý, postupně se však bude kumulovat) - pokud se nám dlouhodobě podaří držet krok s benchmarkem, tak to bude jednoznačný úspěch.


Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 64 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 13% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme na naše poměry vyšší (hlavně na Portu Opatrné rezervě). 13 % se nemusí zdát mnoho, ale s ohledem na to, že aktivně nečasujeme trh a investujeme dlouhodobě, tak se nám nashromáždila celkem zajímavá částka.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je pozitivní. Je možné, že v omezené míře naše nezávislé cashflow ještě poroste. Už to ale nebudou tak výrazné skoky jako tento měsíc. Zároveň by měl brzy odeznít efekt loňské dividendy ČEZu (v prosinci), což je takový náš neoficiální start úsilí za udržením indexu finanční nezávislosti v příštím roce.

Komentáře