Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2023

Přijde nám, že srpen utekl jako voda. Ovšem když se zároveň podíváme, co všechno jsme za těch 31 dní prožili, tak to rozhodně nebyl nějaký nudný měsíc. A celkem jsme si užili i s našimi investicemi, mezi které jsme přidali čtyři nové tituly.


Nezávislé cashflow

Srpen byl úspěšný i v nezávislém cashflow. V tom ohledu to byl druhý nejlepší měsíc v našem projektu. Index finanční nezávislosti vyšplhal na 66 % (minimum v posledních třech letech bylo v září 2020 na 30 % a maximum v červenci 2023 na 68 %).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 70 %. Díky mimořádně štědré dividendě ČEZu je jisté, že tuto hodnotu nejen dosáhneme, ale i bohatě překročíme. Výzvou na další rok bude úroveň udržet až odezní jednorázový efekt této dividendy.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: amerických akcií (mimo REIT, které máme samostatně) a českých akcií. Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 52 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca polovina), v menší míře v korunách (cca čtvrtina), euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek někdejšího tahouna, REITů, spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů. Naopak nám hezky stoupá Investiční rezerva u Portu (ve které ale máme uloženo poměrně dost finančních prostředků) a dále třeba i evropské akcie.


Investice

Prodeje akcií. Spekulativně jsme nakoupili a se ziskem prodali malou pozici v BioNTechu (farmaceutika).

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Medical Properties Trust a Photon Energy. K tomu jsme přidali čtyři nové tituly: Amadeo Air Four Plus (leasing letadel), Carbios (experimentální recyklace plastů), TUI Group (cestovní kancelář) a Vodafone (telekomunikace). V prvním a posledním případě jde o dlouhodobější dividendové investice (u Amadeo Air Four Plus s rizikem), Carbios je naše "ESG" investice a podpora udržitelných technologiích a TUI Group je střednědobá spekulace na neadekvátní ohodnocení.

Ostatní. U kryptoměn jsme dále přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Reinvestujeme na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Zdaleka ještě není důvod k oslavám, ale další měsíc náš index finanční nezávislosti vyskočí na úroveň přes 80 % (započítá se do něj poprvé nová dividenda ČEZu a zároveň i dvojité připsání dividendy ETF XYLD). To už nám bohatě pokrývá skromnější živobytí.

Jasně, díky naší metodice výpočtu nezávislého casflow půjde o dočasný vrchol naší cesty, který budeme mít problém v následujícím roce překonat. Na druhou stranu, je povzbuzující vidět, že cíl je "na dosah ruky". Navíc, takto vysoké nezávislé cashflow generuje velmi slušné objemy pro reinvestice. Vzhledem k tomu, že jej k těmto účelům i takto kompletně využíváme, tak už na vlastní oči začínáme vidět efekt složeného úročení.

Co je pozitivní, v portfoliu máme i docela dost sázek na budoucí růst a dividendy. Přestože se zajímáme o pravidelné nezávislé cashflow, neinvestujeme pouze do nástrojů, které jej přináší už dnes. Nižší desítky procent portfolia máme v různých růstových společnostech, u kterých věříme, že nám přinesou nezávislé casflow za 3-5 let. To je naším odhadem horizont, kdy bychom se (s ohledem na růst životních nákladů) mohli propracovat k úplné finanční nezávislosti.

A pak? Upřímmně nevíme. Chvilku asi budeme budovat polštář pro případ nenadálých událostí. Ale pak se uvidí :) Ale ještě neslavme dne před večerem...

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je velmi pozitivní. Zejména v září nás čeká výrazný rekord nezávislého casflow/indexu finanční nezávislosti. Pak se ještě chvilku povezeme na vítězné vlně, než začne výzva s postupně odeznívajícími jednorázovými efekty (dividenda ČEZ z listopadu loňského roku, dividenda Komerční banky z prosince loňského roku - obojí se překrývá s letošními výplatami a nebude ke konci roku nahrazeno).

Komentáře

  1. Líbí se mi ta častá, kterou jdete. A vypadá to, že vám to opravdu, narozdíl od mnoha jiných, může vyjít :-). Jen chci upozornit právě na to předčasné slaveni. Párkrát jsem si také již myslel, že tam jsem a potom přišel velký propad nějaké části portfolia, krach investované společnosti a nebo výrazně zvýšené výdaje v podobě pořízení domu ci dalších dětí, což termín odsunulo dál. Navíc ta potřeba mít nějakou rezervu navíc... Ale i kdyby to nevyšlo na 100%, tak ten pocit, že hodně dlouho nemusim... K nezaplacení :-)

    Jen pro představu, kolik % měsíčně setritem vychází mi to odhadem na 60-65%?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Finančně nezávislí7. září 2023 v 16:55

      Moc díky - my slavíme trochu "pro čtenáře", aby to nebylo tak suché :) Ale vážně: Zrovna, kdy jsem psal tento komentář, tak jsem přemýšlel nad tím, co se může pokazit i když budeme nad 100 %. A je toho hodně... Na druhou stranu, řešit problémy s pravidelným nezávislým cashflow nebo bez něj jsou úplně jiné problémy.

      A procento úspor? Úplně nesledujeme, ale myslím, že takových 70 % by to klidně mohlo být (a to když nepočítám nezávislé cashflow). Ještě to zkresluje to, že zdaleka ne všechny peníze investujeme. Máme i slušný polštář, který sem nepočítáme (byť momentálně taky nese nemalé úroky).

      - Michal

      Vymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!