Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2023

Léto je v plném proudu, ale na trzích to na úplnou okurkovou sezónu nevypadá. Nás to na druhou stranu nijak moc nestresuje a pokračujeme v nastavené cestě za finanční nezávislostí.


Nezávislé cashflow

Červenec nastavil nové rekordy jak absolutní hodnoty nezávislého cashflow, tak indexu finanční nezávislosti. Index dosáhl pěkných 68 % a o procento tak překonal předchozí měsíc. Definitivně jsme tak načali poslední třetinu naší cesty k cíli (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 70 %. Díky mimořádně štědré dividendě ČEZu je skoro jisté, že tuto hodnotu nejen dosáhneme, ale i bohatě překročíme. Výzvou na další rok bude úroveň udržet až odezní jednorázový efekt této dividendy.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze dvou zdrojů: amerických akcií (mimo REIT, které máme samostatně) a českých akcií. Tyto dvě části portfolia nyní tvoří cca 53 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (cca polovina), v menší míře v korunách (cca čtvrtina), euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech. Je na něm třeba hezky vidět, jak příspěvek REITů spíše stagnuje v porovnání s růstem jiných zdrojů.




Investice

Prodeje akcií. Květen byl bez prodejů.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v CTP a Photon Energy. Zúčastnili jsme se i IPO společnosti mmcité a podařilo se nám urvat celkem slušnou pozici (byť z naší objednávky bylo uspokojeno jen 36 %).

Ostatní. U kryptoměn jsme lehce experimentovali a zejména přesouvali investice z centralizovaných burz. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Prozatím jsme stopnuli reinvestice na EstateGuru (ale obnovili je v srpnu). Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze AxiaFunder a výjimečně i Portu Gallery (Masterworks nyní odpočívá). 

Úvahy

Poslední měsíce jsou pro nás zase novou zkušeností s akciovými trhy. Ty sice obecně rostou, růst je ale vesměs tažen několika málo tituly. Zbytek se v lepším případě veze. Zároveň ale pořád panuje poměrně velká nervozita. Nesplněná očekávání nebo horší výhled do budoucna pak posílají jednotlivé tituly o vyšší jednotky procent a více níže.

Nás to zásadně nezneklidňuje, protože investujeme na dlouhé období. Spíše využíváme příležitostí k tomu, abychom přikoupili. Na druhou stranu, občas pochybnost zahlodá, zda bychom se neměli vést více s proudem. Ale pak si uvědomíme, že zaprvé by to nebyla taková zábava. No a zadruhé, i proud občas může vést špatným směrem. Na to druhé rozhodně nesázíme a nepovažujeme se za nějak chytřejší investory, a tak se snažíme mainstream náležitě studovat a chápat, kde jsou jeho silné stránky.

Zároveň se snažíme čím dál více soustředit na to, čemu rozumíme nejvíce a máme s tím zkušenosti. Nehoníme se za o pár procent vyšším výnosem, který má ale spoustu nedoceněných rizik. Samozřejmě i tak občas šlápneme vedle a přicházíme o super úspěšné příležitosti - ale za to máme zase o kousek klidnější spaní (obrazně řečeno, trhy nás rozhodně ze spánky nevytrhávají).

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je velmi pozitivní. Prudce teď porosteme a to díky rekordní dividendě ČEZ - ta se skrze naši metodiky poprvé promítne do přespříštího reportu. Uvidíme, kde pak bude laťka pro další rok.

Komentáře