Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2023

Jsme v polovině roku 2023. S končícím čtvrtletím tak máme příležitost reflektovat krátkodobý vývoj našich investičních aktivit. A hodnocení je to smíšené. Na jednu stranu tu máme nový rekord nezávislého cashflow v jeho absolutní hodnotě a zároveň rekord indexu finanční nezávislosti. Na druhou stranu, našemu portfoliu se v posledních třech měsících už tolik nedařilo a výrazně jsme zaostali za naším benchmarkem.


Nezávislé cashflow

V červnu nezávislé cashflow vyskočilo na novou rekordní úroveň, co se týče jeho absolutní výše. V tom ohledu nám hraje do karet doplácení výnosů z minulých let na českých akciích. A to nás ještě čeká jedno výrazné nakopnutí, až vyplatí svou dividendu ČEZ.

Index finanční nezávislosti rovněž dosáhl na rekord a to 67 %  (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %, předchozí maximum v lednu 2023 na 65 %).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 70 %. Rizikem pro naše snažení je kromě možné zhoršující se makroekonomické situace (dopad na výnosy našich investic) i další posilování koruny (nezajišťujeme si kurzy, protože investujeme dlouhodobě - a tak největší dopad je vlastně "jen do čísel" těchto reportů). No a samozřejmě roli hraje i inflace, která způsobuje vzdalování zelené a modré křivky na grafu níže, jak nám narůstají náklady.

S ohledem na výše zmiňovanou rekordní dividendu ČEZu je velmi pravděpodobné, že se nám tohoto cíle podaří dosáhnout v nejbližších měsících a s trochou štěstí ho i udržíme do konce roku. Výzvou pro další rok bude takovou úroveň udržet, až zmizí jednorázové pozitivní efekty rekordních dividend.



Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Americké (mimo REIT) a české akcie vytváří 53 % nezávislého cashflow, všechny čtyři hlavní části portfolia pak 78 %. Cashflow je z velké části v dolarech (polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina), euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v čase? Dlouhodobě nás táhnou americké a české akcie. Příspěvek REIT poněkud spadnul s tím, jak je pro tyto společnosti současné prostředí vysokých úroků nepříznivé.



Investice

Červen byl investičně průměrný. Zbavili jsme se jednoho titulu a posílili tři stávající.

Prodeje akcií. V červnu jsme opět se ziskem vystoupili z "tradeovací" pozice na Plug Power (už potřetí).

Nákupy akcií. V portfoliu jsme posílili pozice v následujících titulech: Brookfield Energy, ČEZ a Photon Energy.

Kryptoaktiva. V červnu jsme opět trochu oživili naše pozice, zejména směrem do Etherea. Zároveň jsme stáhli díl aktiv z burzy Binance na hardwarovou peněženku.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. V březnu jsme nerealizovali investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (Global X S&P 500 Covered Call ETF, iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible). Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Prozatím jsme stopnuli reinvestice na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, AxiaFunder a Masterworks. 

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investičního portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce vzrostla o 1 %.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo -2,4 % (po odečtení vkladů). V tom ohledu jsme výrazně zaostali za S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun), který rostl o 7,4 %. Aktuálně tak za zhodnocením tohoto benchmarku výrazně zaostáváme (od 1. 1. 2021, kdy jsme začali zhodnocení přesně sledovat) a to skoro o 15 %.


Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 63 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 13% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme na naše poměry vyšší (hlavně na Portu Opatrné rezervě). A to zejména díky proplacení vkladu do Wood SPAC One, jehož investice do Footshopu jsme se nechtěli účastnit. 13 % se nemusí zdát mnoho, ale s ohledem na to, že aktivně nečasujeme trh a investujeme dlouhodobě, tak se nám nashromáždila celkem zajímavá částka.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na další měsíce je velmi pozitivní. Jednorázově nás na další rok nakopne extrémně velká dividenda ČEZu, která pak asi kvůli windfall tax spadne na poměrně nízkou úroveň. Ale kdo ví, jak se tato situace ještě vyvine. Ale to už se bavíme o době za rok, a to se může jako obvykle spousta věcí změnit.

Komentáře