Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2023

S květnem jsme vkročili do druhé třetiny roku. No, utíká to.


Nezávislé cashflow

Květen byl z hlediska absolutní hodnoty nezávislého cashflow 3. nejlepší v historii. Index finanční nezávislosti stagnoval na pěkných 55 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %, maximum v lednu 2023 na 65 %).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 70 %. Rizikem pro naše snažení je kromě možné zhoršující se makroekonomické situace (dopad na výnosy našich investic) i další posilování koruny (nezajišťujeme si kurzy, protože investujeme dlouhodobě - a tak největší dopad je vlastně "jen do čísel" těchto reportů). No a samozřejmě roli hraje i inflace, která způsobuje vzdalování zelené a modré křivky na grafu níže, jak nám narůstají náklady.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 73 % nezávislého cashflow. Tento podíl se v poslední době snižuje, jak se nám daří nacházet nové zdroje příjmů (zejména peněžní fondy, kde využíváme vysokých sazeb ČNB). Cashflow je z velké části v dolarech (cca polovina), v menší míře v korunách (cca čtvrtina), euru (necelá čtvrtina) a ze zbylé části v libře.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech.



Investice

Prodeje akcií. Květen byl bez prodejů.

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v ČEZu, Flow Traders, Medical Properties Trust a Wickes Group. Znovu jsme spekulativně dokoupili Plug Power a nově i trochu společnosti Gevorkyan (dlouhodobá investice).

Kryptoaktiva. V květnu byl v tomto ohledu klid, nebylo příliš času udržovat se v kontaktu s novinkami.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. V dubnu jsme realizovali investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (Global X S&P 500 Covered Call ETF, iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible), tentokrát iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách nyní pravidelně neinvestujeme nikde. Prozatím jsme stopnuli reinvestice na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků. V alternativních investicích pak příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, AxiaFunder a Masterworks. 

Úvahy

Musíme říct, že nás nekompetence části naší vlády nepřestává překvapovat. Víme, že není jednoduchá doba, ale i tak...

Pro investory je v tom ohledu velkým tématem ČEZ a s ním spojená budoucnost pražského akciového trhu. Naneštěstí se zdá, že se vláda rozhodla, že nenechá burzu vykrvácet; ale rovnou ji nově nachystaným zákonem usnadňujícím rozdělení ČEZu odrovná. Reálně se otevírá další možnost, jak vydrbat s drobnými akcionáři (mrk, mrk, Pegas Nonwovens, u kterého jsme ztratili iluze hned o několika "forbesových" českých miliardářích).

Krátkozrakost kroků vlády nám hlava nebere. A víc už k tomu nemá smysl psát, protože by na to byla škoda i těch digitálních písmenek...

P.S. Na rovinu připomínáme, že jsme akcionáři ČEZu a tedy náš komentář v tomto ohledu není objektivní. Na druhou stranu, nijak nerozporujeme záměry státu a výkupní cenu ani neznáme. Problém pro nás je, že i když bude vysoká a pro akcionáře výhodná, zanechá v nás pořádně hořkou pachuť z toho, jak se kvůli tomu zbytečně zohýbala pravidla.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je velmi pozitivní. Prudce teď porosteme díky rekordním dividendám Komerční banky, Monety a hlavně ČEZu. V těchto ohledech ale bude výzvou tyto úrovně střednědobě udržet. No, uvidíme, nesmíme v tom ohledu usnout na vavřínech.

Komentáře