Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2023

Únorový report opět vychází se zpožděním. Máme teď příliš mnoho práce, abychom se k němu propracovali hned po konci měsíce. Takže na to zkusíme o něco kratší formou.


Nezávislé cashflow

Na grafu níže je vidět zalomení, jak se propadly jak index finanční nezávislosti, tak samotné nezávislé cashflow. I tak jsme ale v nezávislém cashflow dosáhli 3. nejlepšího výsledku v historii a index finanční nezávislosti se držel na pěkných 55 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %, maximum v lednu 2023 na 63 %).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 70 %. Rizikem pro naše snažení je kromě možné zhoršující se makroekonomické situace (dopad na výnosy našich investic) i další posilování koruny (nezajišťujeme si kurzy, protože investujeme dlouhodobě - a tak největší dopad je vlastně "jen do čísel" těchto reportů). No a samozřejmě roli hraje i inflace, která způsobuje vzdalování zelené a modré křivky na grafu níže, jak nám narůstají náklady.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří 80 % nezávislého cashflow. Tento podíl se v poslední době snižuje, jak se nám daří nacházet nové zdroje příjmů (v poslední době například financování právních sporů - vymáhání). Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech.


Investice

Prodeje akcií. V lednu jsme prodali pozici v Airbnb, které po výsledcích vyskočilo mohutně vzhůru. Z naší strany šlo jen o krátkodobou spekulativní investici, která se během zhruba dvou měsíců zvedla o cca 40 %. Plus byla dovykoupena naše dlouhodobá investice ve STORE Capital v rámci stažení z burzy (hezký výnos, ale dlouhodobě nás to mrzí).

Nákupy akcií. Posílili jsme pozice v Brookfield Energy Partners, Flow Traders, Medical Properties Trust, Photon Energy, Spirit Realty, Stora Enso a Synlab. Dále jsme po delší době posílili naši pozici v XYLD (Global X S&P 500 Covered Call ETF).

Kryptoaktiva. V únoru jsme opět lednu jsme lehce přikoupili ethereum a zkoumali možnosti na L2 Optimism a Arbitrum.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Nový nákup do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible) tentokrát neproběhl. Na P2P platformách nyní aktivně nefungujeme. Příležitostně investujeme skrze Axia Funder, Masterworks a Portu Gallery. Stopnuli jsme reinvestice na EstateGuru. Na Bondoře, Mintosu, Upvestu, a Zonky jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

Pozorný čtenář si všimne, že v P2P platformách jsme posunuli Upvest z kolonky pravidelných investic do stahování prostředků. Je to výsledek toho, že jsme v posledních měsících nic nového na platformě nepřikoupili. A naopak, cokoliv přišlo, tak jsme si nechali vyplatit.

Toto stahování prostředků vnímáme se smíšenými pocity. Upvest máme rádi, líbí se nám rozhraní, množství informací o projektech i kvalitní komunikace. Ale už nám nesedí směr, kterým se celá platforma v posledních měsících posunula. V nabídce tak v poslední době pro nás nefiguruje nic moc zajímavého. Úroky sice lehce vystoupily oproti předchozímu období, ale asi je poznat, že peněz je na trhu pořád docela hodně. Růst úroků byl spíše kosmetický s ohledem na růst úrokových sazeb - část rizika se tak přesunula na investory. Pro nás třeba úvěry vázáné na hodnotu sazby PRIBOR nejsou vůbec relevantní. Jejich výnosy při současné sazbě nevypadají zle, ale za pár měsíců mohou být úplně někde jinde. Nevidíme tak velký důvod podstupovat nejistotu s takovými úvěry spojenou. Zvlášť, když se dá na trhu najít spousta zajímavých akciových investic.

Upvest určitě budeme i do budoucna sledovat. Ale máme dojem, že se od svého původního pojetí posunul jinam - a my už do jeho cílovky jednoduše nespadáme.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba dva a půl roku úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je obecně pozitivní, dolů nás táhne jen poměrně silná koruna, do které přepočítáváme své výsledky. Dosažení cíle investiční nezávislosti (70 %) ale bude větší výzvou, kde nám může hodně pomoci ale i nás hodně poškodit další makroekonomický vývoj. V něm je snad ještě více neznámých než v minulosti, a tak se moc neodvažujeme odhadovat, co se třeba bude dít v druhé polovině roku. Důležitou roli bude stejně jako loni roli hrát inflace - výraznější pokles inflace může zpomalit růst výdajů, kvůli kterému se nám s nezávislým cashflow pořád vyhýbá dosažení finanční nezávislosti.

Komentáře