Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 01/2023

S lednovým reportem rozjíždíme už 9. rok naší cesty za finanční nezávislostí. A minimálně v lednu to vypadá, že budeme úspěšně pokračovat. Byť jako tradičně v posledních letech, i teď jsou na obzoru větší či menší mráčky.


Nezávislé cashflow

V lednu jsme dosáhli nové rekordu nezávislého cashflow. Jak je zvykem u nových rekordních hodnot, roli v tom hrají jednorázové pozitivní události. Index finanční nezávislosti vystoupal na 63 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %), s tím že v absolutní hodnotě šlo rovněž o nejvyšší hodnotu nezávislého cashflow.

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 70 %. Rizikem pro naše snažení je kromě možné zhoršující se makroekonomické situace (dopad na výnosy našich investic) i další posilování koruny (nezajišťujeme si kurzy, protože investujeme dlouhodobě - a tak největší dopad je vlastně "jen do čísel" těchto reportů). No a samozřejmě roli hraje i inflace, která způsobuje vzdalování zelené a modré křivky na grafu níže, jak nám narůstají náklady.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 83 % nezávislého cashflow. Tento podíl se v poslední době snižuje, jak se nám daří nacházet nové zdroje příjmů (v poslední době například financování právních sporů - vymáhání). Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Na grafu níže najdete, jak se vyvíjel příspěvek jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti v posledních třech letech.



Investice

Prodeje akcií. V lednu jsme prodali pozice v Atlantica Yield (jeho alternativa BEPC nám přijde dlouhodobě lepší), Danone (delší, ne moc úspěšná investice, na kterou se postupně změnil náš pohled), Plug Power (výsledek úspěšné krátkodobé spekulace), Veolia (dlouhodobá velmi zisková pozice, u které nevidíme moc velký potenciál do budoucna). A abychom nezapomněli, naše dlouhodobá investice ve STORE Capital byl vykoupena v rámci stažení z burzy (hezký výnos, ale dlouhodobě nás to mrzí).

Nákupy akcií. V lednu jsme posílili poměrně dost pozic - zejména z prostředků inkasovaných prodeji čtyřech akciových titulů: Ahold Delhaize, Brookfield Energy Partners, Essentra, Photon Energy, PowerCell, Simon Property Group, Stora Enso, Spirit Realty, Synlab, Vonovia a Warner Bros Discovery. Krom těchto tradičních titulů máme v portfoliu nově market makera Flow Traders (spekulace na zvýšenou aktivitu na trzích).

Kryptoaktiva. V lednu jsme lehce přikoupili ethereum a zkoumali možnosti na L2 Optimism a Arbitrum.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Nový nákup do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible) tentokrát směřoval do iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách nyní aktivně nefungujeme. Příležitostně investujeme skrze Axia Funder, Masterworks, Portu Gallery a Upvest. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

S napětím sledujeme, s čím se česká vláda vytasí vzhledem k akciím ČEZu. Dosavadní kroky (extrémní zdanění zavedené přílepkem k zákonu o DPH), ale i náznaky těch budoucích (novela umožňující rozdělení společnosti bez souhlasu minoritních akcionářů) u nás vyvolávají rozpaky. Je jasné, že v této otázce není náš pohled zcela objektivní a s tím je potřeba ho i číst. Ale nepřestává nás fascinovat chybějící ekonomické uvažování při rozhodování vlády.

Snad je zřejmé z kapitoly níže (společenská odpovědnost), že nejsme nějací asociální ultra-kapitalisté. Chápeme, že stát může zasahovat do fungování trhů. A jsme i přesvědčeni, že by i měl. Takové zásahy by ale měly být citlivé a vedené těmi, kteří mají alespoň rámcovou představu, co se bude následkem jednotlivých kroků dít. To nikdo neví dokonale ("čím víc vím, tak tím víc nevím"), ale některé kroky jsou zjevně špatné. Pokud chtějí politici, aby občané hráli podle pravidel státu, tak podle nich musí hrát i oni sami když za ně rozhodují. Dopad neférových kroků totiž bude násobně horší než těch "pár desítek/stovek miliard", které stát možná ušetří na větší kontrole ČEZu.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba dva a půl roku úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o hodně víc nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled na nejbližší měsíce je obecně pozitivní, dolů nás táhne jen poměrně silná koruna, do které přepočítáváme své výsledky. Dosažení cíle investiční nezávislosti (70 %) ale bude větší výzvou, kde nám může hodně pomoci ale i nás hodně poškodit další makroekonomický vývoj. V něm je snad ještě více neznámých než v minulosti, a tak se moc neodvažujeme odhadovat, co se třeba bude dít v druhé polovině roku.

Komentáře