Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 10/2022

Blížíme se k závěru roku 2022. Problémy na horizontu zatím zůstávají na horizontu, ať už jde o energetickou krizi či ekonomickou recesi. Nutno však říct, že za to je za cenu někdy velmi krátkozrakých opatření, která se nám možná ještě nehezky vrátí.


Nezávislé cashflow

Říjen byl celkem povedený a index finanční nezávislosti dosáhl na pěkných 53 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %, maximum na 62 % v červenci).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 60 % (červencový výsledek byl dán jednorázovým výkyvem). S ohledem na to, že to vypadá, že se do prosincového cashflow promítne hned několik pozitivních jednorázových vlivů, tak na konci roku této mety dosáhneme. Směrodatnější pro nás ale bude, jaké hodnoty dosáhne index po očištění o tyto mimořádné efekty.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří skoro 90 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). Nyní mezi ně patří i ETF - zejména měsíční dividendu vyplácející XYLD (Global X S&P 500 Covered Call ETF). Právě zaúčtování jeho dividend nám dělá ony skoky na grafu níže. Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček.


Investice

Prodeje akcií. V říjnu nedošlo k žádným prodekům našich akciových pozic.

Nákupy akcií. I na nákupy byl říjen klidnější, posílili jsme pouze pozice ve čtyřech titulech: CTP, Medical Property Trust, Photon Energy a U.I. Path. K tomu jsme lehce nakoupili Volkswagenu, který je teď na velmi zajímavých úrovních (i s ohledem na valuace jeho podílu v Porsche). Je to pro nás návrat po letech, protože jsme tento titul prodali po vypuknutí Dieselgate (viz jeden z našich velmi raných reportů za říjen 2015)

Kryptoaktiva. Žádné nové investice.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Nový nákup do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible) tentokrát kvůli opomenutí neproběhl. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Axia Funder, Portu Gallery a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.


Úvahy

Během října zaznamenaly akciové trhy poměrně slušný měsíc. Jistě, pomohl tomu odraz ode dna a z něj se vždy lépe roste. A právě ode dna už jsme v řadě případů o drobné desítky procent vzdáleni (až na "čestné" výjimky). To s ohledem na aktuální ekonomickou a politickou situaci vytváří prostředí, které je pro nás mentálně asi nejnáročnější.

Zjistili jsme totiž, že v krizích a propadech (brexit, korona, válka na Ukrajině) zůstáváme celkem v klidu a naopak rádi nakupujeme. Lehce nepříjemné jsou nám dlouho rostoucí trhy, kde se těžko hledají příležitosti - což naštěstí kompenzuje rostoucí hodnota portfolia. Naopak nejhůře se cítíme někde mezi - hodnota našeho portfolia je pořád daleko od (virtuálních) maxim a zároveň už se nedá tak levně nakupovat jako v nedávné době.

Jasně, řada akcií je pořád velmi levná. Ale už to není procházka po cukrárně, kde je potkáváte na každém kroku. Navíc je potřeba příležitosti více prosívat. U akcií, které jsou nadále dole, už jsou velmi často dobré důvody, proč tomu tak je. A u těch, co stouply, hlodá pocit ušlé příležitosti ("Přeci to nebudeme kupovat o 20 % dráž než před měsícem?!").

Posledních pár týdnů je tak pro nás nepříjemných. Na druhou stranu s tím přichází i úleva. Jednak jsme zase trochu poznali sami sebe jako investory (to se může vždycky hodit) a zároveň se nám zase začínají akumulovat nové prostředky na investice. A ty se mohou sakra hodit, pokud teď zažíváme jen pouhou "bear market rally" a ohodnocení se brzy zalomí zase dolů. A pokud to nenastane, snad si to zpětně vyhodnotíme, že i tak jsme slušně zainvestovali a budeme z toho do budoucna benefitovat.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba dva roky úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti je teď o něco nad plánem kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Výhled do konce roku je obecně pozitivní, byť výsledky budou zase trochu na houpačce kvůli pozdnímu připsání dividend na Fio účet (viz ETF XYLD). Celkově to ale za letošní rok vypadá na pořádný skok nezávislého cashflow jak v absolutní částce, tak v průměrné indexu finanční nezávislosti (ten se poprvé v celoročním průměru přehoupne přes 50 % - a to se nám v poslední době rapidně zvýšily náklady). No a následně už jsme zvědaví, co přinese onen pohled za horizont a doufáme, že to nebude tak hrozné.

Komentáře