Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 09/2022

Se začátkem října vstupujeme do posledního čtvrtletí roku 2022. Už teď je jasné, že se letošní rok zapíše do paměti spoustou negativních událostí - ale to, jak si na něj budeme doopravdy pamatovat, nakonec rozhodne až jeho závěr. Je jasné, že i v něm na nás čeká spousta důležitého dění - od války na Ukrajině (která se otáčí proti Rusku, u kterého ale narůstá hrozba nějaké šílené reakce), až po nastávající zimní počasí spojené s energetickou krizí. A na investiční frontě nás čeká česká daň z neočekávaného zisku nebo třeba další reakce centrálních bank na vysokou inflaci.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti je na 48 % (maximum měl na 58 % v červenci 2022, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Proti nám teď hrají zejména zvyšující se životní náklady.

Pro letošní rok bychom rádi zvedli index finanční nezávislosti na 60 %. To pro letošek vypadá jako příliš vzdálený cíl. Máme ale pořád dva žolíky v rukávu - dividendu ČEZu a možnou dodatečnou dividendu Komerční banky. Okolo obojího je stále větší či menší dávka nejistoty, ale v ideálním scénáři by nás to mohlo posunout velmi blízko k cíli.

V absolutní hodnotě bylo červnové nezávislé cashflow 4. nejvyšší v historii našeho projektu.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 86 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF (u nich jsou ostré propady a růsty pouze "technické", dané zpožděným připisováním dividend). Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček. Od nuly se začala odlepovat kryptoaktiva, ve kterých máme 1 % našeho portfolia, ale výnosově jsou zajímavá (byť vysoce volatilní).



Investice

Prodeje akcií. V září jsme neprodali žádnou z našich akciových pozic.

Nákupy akcií. Pokračovali jsme v nákupech, byť poněkud opatrněji a v očekávání možného dalšího negativního vývoje, na který si ještě chceme nechat v záloze další prostředky. Konkrétně jsme v portfoliu posílili pozice v následujících titulech: ČEZ, Komerční banka, Photon Energy, Simon Property Group, U.I. Path a Vonovia.

Kryptoaktiva. V červnu bylo z naší strany na kryptoměnách investičně klidno. Neměli jsme příliš času se jim věnovat, takže jsme jen přikoupili při propadech trhu z už nachystaných stablecoinů.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, AxiaFunder a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investičního portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce poklesla o 3 %. Pokles už jsme zaznamenali potřetí v řadě, což ale odráží celkovou situaci na trzích. Dolů nás táhly především akcie - a to zejména ty české, které tvoří významnou část portfolia a zároveň jsou pod tlakem chystané daně z nadměrných zisků (ČEZ, Komerční banka, Moneta). Situaci opět pomohly nové vklady, bez nich bychom byli ještě o nějakých 5 % níže.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo -9,1 % (po odečtení vkladů). V tom ohledu jsme výrazně zaostali za +0,7 % u S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun). Většinu rozdílu přitom způsobil silnější dolar, jinak by ztráta na index byla výrazně menší. Aktuálně tak za zhodnocením tohoto benchmarku opět zaostáváme (od 1. 1. 2021, kdy jsme začali zhodnocení přesně sledovat) a to o 8,3 %.


Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 77 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 11% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme opět spíše nížší, protože jsme dost využili propadů. Na druhou stranu, v neinvestičních prostředcích máme ještě dost peněz, abychom zareagovali na případné významné příležitosti. Mimo to průběžně nakupujeme, protože se nesnažíme časovat trh, ale investujeme podle toho, jak si vyhodnotíme jednotlivé investice.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba rok a půl úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun.

Výhled

Výhled na následující měsíce naznačuje spíše stagnaci. Zajímavější by mohl být závěr roku, do kterého by se měla propsat posunutá dividenda ČEZu a případná dodatečná dividenda Komerční banky (okolo které je ale ticho, tak uvidíme, co z ní případně bude). Ke konci roku by tak nezávislé cashflow mělo jít nahoru. Otázkou je jen o kolik.

Komentáře