Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2022

Červenec byl pro nás ve znamení dovolené - byť s malým prckem je každá dovolená dost aktivní :) Na druhou stranu, oproti minulosti nebyl červenec na kapitálových trzích žádnou okurkovou sezónou. Právě naopak, dělo se toho opravdu hodně.


Nezávislé cashflow

I díky jednorázovému efektu připsání dividend je index finanční nezávislosti na 62 %, což je nové maximum (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %). V příštím měsíci se pak podíváme zpět dolů, byť bychom se měli držet v okolí minulého rekordu z dubna 2022 (52 %).

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 60 %. Toho jsme sice v tomto měsíci dosáhli, ale chceme se na tuto úroveň propracovat stabilně. A to bude rozhodně výzva. Je totiž otázkou, jak se bude nadále vyvíjet situace okolo nás (Ukrajina, energie, inflace,...). Nevypadá to dobře a dost možná si na pár let budeme muset všichni pořádně utáhnout opasky. Ale ani to není někdy na škodu, člověk si pak mnohem víc váží obyčejných věcí...


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří více jak 90 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). Naní mezi ně patří i ETF - zejména měsíční dividendu vyplácející XYLD (Global X S&P 500 Covered Call ETF). Právě zaúčtování jeho dividend nám dělá ony zmiňované skoky. Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček.




Investice

Prodeje akcií. V červenci jsme prodali spekulativně nakoupené akcie Coinbase (se ziskem) a Wahlgreens Boots Alliance (se ztrátou).

Nákupy akcií. Pokračovali jsme v nákupech. Tentokrát jsme nakoupili následující tituly: Essentra, Komerční banka, Warner Bros Discovery a Wickes. V portfoliu tak máme dva nováčky: Medical Properties Trust (REIT zaměřený na nemovitosti pro zdravotnictví) a Plug Power (vodíkové technologie).

A mimo to i Global X S&P 500 Covered Call ETF, což je naše sázku na pokračující stagnující vývoj trhů.

Kryptoaktiva. Žádné nové investice, snad jen drobné nákupy naší vybrané všehochuti (ETH,...) za stablecoiny.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Tento měsíc jsme neprovedli investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible), důvodem byla dovolená, nic jiného. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Axia Funder, Portu Gallery a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

Sektorová daň a daň z nadměrných zisků jsou pojmy, které jsou v české investorské komunitě v posledních týdnech často skloňované. A není divu, vláda se, zdá se, snaží, odradit co nejvíc lidí od aktivity na kapitálových trzích...

V první řadě: Obě daně nám přijdou nesmyslné. Pro zjednodušení se ale soustřeďmě na daň z nadměrných zisků. Ta je výrazně problematičtější, neboť co je nadměrný zisk? Politici se ohání nadměrnými zisky, které podnikům spadly do klína bez toho, aby ty investovaly do inovací. O tom, že např. ČEZ na současné situaci velmi vydělá, je pravda. Ale jak odlišíme ten zasloužený a nezasloužený zisk?

S tím si evidentně politici hlavu nelámou: Pokud skutečně projde návrh, že nadměrný zisk je cokoliv nad průměr předchozích 5 let, tak je to krásná ukázka zcela nesmyslné argumentace. Vždyť právě podnik investující do inovací by měl v předchozích letech zisky nízké (neboť by byly snížené o výdaje na inovace - ponechme nyní stranou odpisy)... Pětiletý horizont se naopak "hodí do krámu", protože ČEZ právě v posledních 5 letech prošel poměrně kritickým obdobím co se týče ziskovosti. A tak do nadměrného zisku spadne poměrně velká částka.

Celé je to postavené na hlavu a je mi smutno, že s tím přichází zrovna vláda, do které se ještě nedávno vkládaly (po ekonomické stránce) takové naděje...

Na druhou stranu - o potřebě zvýšit daně asi není sporu. Namísto experimentů a nesmyslných konstrukcí by se ale měla vláda k problému postavit čelem: a sáhnout do daní, které už existují. Pokud chceme jít za podniky, tak zvýšit daň ze zisku právnických osob (to logicky zasáhne pouze ty podniky, které nějaký zisk mají, ohrožené to dále neohrozí). A dále konečně využít jednu z nejefektivněji vybíratelných daní - daň z nemovitostí. Když už by si chtěla vláda sáhnout do kapes investorů, čistší cestou je zrušení daňového testu u kapitálových zisků. K tomu všemu ale chybí vládě politická odvaha.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba dva roky úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti teď jde hodně nahoru kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Když už tu máme válku, inflaci, očekávanou recesi,... tak se nám vláda rozhodla situaci okořenit další nejistotou a tou je vyšší zdanění "nadměrných zisků". Do našich čísel se to neprojeví hned, ale i tak to nepochybně vyvolá nervozitu a reakce námi zainvestovaných firem. Máme se na co těšit. Ale jinak je snad výhled mírně pozitivní, byť naše cashflow zasáhne odložená výplata dividend ČEZu.

Komentáře

  1. Právě s ohledem na ty dovolené bych bral, kdyby někdo udělal vývoj mobilních aplikací, které by to celé trochu automatizovaly, případně skrze nějaké notifikace a krizové scénáře řešili, i když se budu válet na pláži. Protože naprosto logicky si chci dovolenou užít bez toho, abych tohle řešil. Na druhou se ale nechci vrátit a pak další týden řešit průšvihy.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme moc za váš komentář!