Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 06/2022

Polovina roku je za námi a situace se čím dál víc dramatizuje. Ještě nám tu chybí vracející se covid a máme před sebou pořádné náročné období. A to už jsme si skoro říkali, že hůře být nemůže. Ale může a tvůrci parodických "dokumentů" Death to 2020 a Death to 2021 asi budou mít opět hromadu materiálu. Tak hlavně všem přejeme, aby se tím nenechali semlít!


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti je na 44 % (maximum měl na 54 % v dubnu 2022, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Velkou roli hrálo pozdní připsání dividend na Fiu, které se tak přehouplo do dalšího měsíce a v něm se nám naopak pozitivně vrátí.

Pro letošní rok bychom rádi zvedli index finanční nezávislosti na 60 %. To je hodně ambiciózní, tak uvidíme! Bohužel, s celkově se zhoršující situací máme před sebou spíše neveselé období.

V absolutní hodnotě bylo červnové nezávislé cashflow 6. nejvyšší v historii našeho projektu.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Kvůli pozdnímu připsání dividend nám tentokrát ETF vypadla, ale protože se v příštím měsíci vrátí k největším, tak je nevyřazujeme. Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 90 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF (u nich jsou ostré propady a růsty pouze "technické" dané zpožděným připisováním dividend). Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček. Od nuly začala odlepovat kryptoaktiva, ve kterých aktuálně máme 1 % našeho portfolia, ale výnosově jsou zajímavá (byť vysoce volatilní).



Investice

Prodeje akcií. V červnu jsme nesnížili pozice v žádných titulech v portfoliu.

Nákupy akcií. Pokračovali jsme v nákupech. Konkrétně jsme v portfoliu posílili pozice v následujících titulech: Ahold, Komerční banka, Rocket Lab, Saint Gobain, SOL Group, STORE Capital, Warner Bros Discovery a Wickers.

Kryptoaktiva. V červnu bylo z naší strany na kryptoměnách investičně klidno. Neměli jsme příliš času se jim věnovat, takže jsme jen drobně přikoupili při propadech trhu z už nachystaných stablecoinů.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investiční portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce poklesla o 4 %. Pokles už jsme zaznamenali podruhé v řadě, což ale odráží celkovou situaci na trzích. Dolů nás táhly především klesající akcie (a mnohem výrazněji klesající kryptoměny, kterých ale mnoho nemáme). Naopak pomohly nové vklady, bez nich bychom byli ještě o nějaká 3 % níže.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo -5,4 % (tentokrát po odečtení vkladů). To ale bylo pořád lepší než pokles -13,5 % u S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun). Protože se nám dařilo mnohem lépe než trhu, tak ho aktuálně opět porážíme (na 1,5letém horizontu, kdy měříme).



Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 77 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 11% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme opět spíše nížší, protože jsme dost využili propadů. Na druhou stranu, v neinvestičních prostředcích máme ještě dost peněz, abychom zareagovali na případné významné příležitosti. Mimo to ale průběžně nakupujeme, protože se nesnažíme časovat trh, ale investujeme podle toho, jak si vyhodnotíme jednotlivé investice.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba rok a půl úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.



Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti vyskočil nahoru kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině. Mimo to jsme ale i o něco navýšili naše pravidelné příspěvky Člověku v tísni a Post Bellum. Bohužel je nám jasné, že náklady spojené s válkou se ještě potáhnou řadu měsíců a let.

Výhled

Nezávislé cashflow (opět díky jednorázovým vlivům) velmi pravděpodobně v červenci zaznamená nový rekord. Bohužel delší výhled na další měsíce už tak růžový není. Čím dál víc to vypadá na zhoršující se ekonomickou situaci. A českým akciím rozhodně nepomáhá ani rétorika vlády (a její nesmyslné dividendové kroky), která by ráda zdanila "nadměrně" vydělávající podniky. Zvýšení daní je nezbytné, ale bohužel současná vláda si vybírá spíše cestu nejmenšího odporu, než největšího smyslu z hlediska efektivity. Pro český kapitálový trh velká škoda...

Komentáře