Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 05/2022

Květen byl opět měsícem, který hrozně rychle utekl. S malým prckem, prací a válkou na Ukrajině čas utíká jako zběsilý. A do toho navíc sledujeme medvědí trh na všech frontách - což je ideální příležitost postupně nakupovat!


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti je na 44 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %, maximum v dubnu 2022 na 52 %). To je výrazný pokles - ovšem, jak jsme psali, velkou roli v předchozím maximu hrál jednorázový efekt později zaplacených dividend. Ten se nám možná brzy vrátí opačným směrem. To je ale v podstatě jen "účetní" odchylka, celkově jsme na mírně rostoucím trendu.

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 60 %. To je hodně ambiciózní, tak uvidíme! Je totiž otázkou, jak se bude nadále vyvíjet situace okolo nás (Ukrajina, energie, inflace,...). Nevypadá to dobře a dost možná si na pár let budeme muset všichni pořádně utáhnout opasky. Ale ani to není někdy na škodu, člověk si pak mnohem víc váží obyčejných věcí...


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 90 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF. Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček.



Investice

Prodeje akcií. V květnu jsme nesnížili pozice v žádných titulech v portfoliu.

Nákupy akcií. Pokračovali jsme v nákupech. Tentokrát jsme nakoupili následující tituly: Coinbase, CTP, Essentra, Komerční banka, Moneta, SOL Group, STORE Capital, Synlab, U. I. Path. V portfoliu tak máme dva nováčky: Coinbase (kryptoměnová burza - pro nás jen krátkodobá spekulace) a SOL Group (italský producent průmyslových plynů).

A mimo to i Global X S&P 500 Covered Call ETF, což je naše sázku na spíše stagnující vývoj trhů.

Kryptoaktiva. V dubnu bylo z naší strany na kryptoměnách investičně klidno. Neměli jsme příliš času se jim věnovat, takže jsme jen drobně přikoupili při propadech trhu z už nachystaných stablecoinů.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): opět iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Axia Funder, Portu Gallery a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

Učíme se s kryptoměnami!

Nutno říct, že pro začátek našich investic do kryptoměn jsme si nevybrali ideální dobu (konec loňského roku) - od toho okamžiku zažíváme víceméně konstatní pokles. Ten teď navíc řádně okořenil krach ekosystému Terry, kde jsme měli uloženou významnou částku (na poměry kryptoměn, což v součtu u nás není nic zásadního). Nikdy není příjemné vklad odepsat, ale i to se stává... bude to jedna z našich nejdražších lekcí, které jsme zatím dostali. Ale snad si z toho bereme ponaučení.

Kryptoměny mezitím neopouštíme. Po několika měsících intenzivního studia jsme teď ve sledování nových témat výrazně polevili - ale máme pocit, že už jsme někde na úrovni běžného poučeného uživatele. A to nám prozatím stačí. Je to pro nás alternativa, klíčové jsou a budou především akcie.

A v akciích je to v posledních týdnech také pořádná jízda (vesměs dolů). Nijak nás to nestresuje, naopak máme radost, že se dají nakoupit i velmi zajímavé tituly za dobrou cenu. Snažíme se přitom rozdělovat investice do tří skupin: 1) růstové společnosti (velmi bité v poslední době), 2) stabilní společností (naše investiční klasika) a v menší míře 3) ETF.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba dva roky úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti teď jde hodně nahoru kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Krátkodobý výhled je lehce negativní. Nezávislé cashflow bude určitě v následujících měsících nižší. Jednorázově se nám kvůli pozdějšímu připsání dividendy dost možná opět propadne. Ale díky dividendám Komerční banky a Monety to nebude úplně tragické a o to silnější bude následný návrat na vyšší úrovně.

Komentáře