Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 04/2022

V dubnu byly investice tak trochu na druhé koleji. Ne že bychom neinvestovali, ale naprostou většinu času, třeba na vzdělání v této oblasti, nám zabraly jiné aktivity. Ale to není nijak na škodu. A radost nám mezitím dělá nový rekord nezávislého cashflow, byť způsobený jednorázovými vlivy.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti je na 52 % (minimum v posledních třech letech bylo v srpnu 2020 na 28 %). To je těsně nový rekord, když předchozí maximum měl index na 51 % v květnu 2020. A nového rekordu dosáhlo nezávislé cashflow i v absolutní výši. Oba rekordy by asi měly minimálně několik měsíců vydržet, byť se k nim snad s podzimem opět přiblížíme.

Platí, že pro letošní rok bychom rádi zvedli index na 60 %. To je hodně ambiciózní, tak uvidíme! Je totiž pravda, že nám tentokrát hrál do karet jednorázový efekt později zaplacených dividend, který v příštích měsících vymizí a stáhne nás zase dolů. Plus je otázkou, jak se bude nadále vyvíjet situace okolo nás (Ukrajina, energie, inflace,...).


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 90 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF. Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček. Od nuly začala odlepovat kryptoaktiva, ve kterých aktuálně máme 2 % našeho portfolia, ale výnosově jsou zajímavá (byť vysoce volatilní).



Investice

Prodeje akcií. V dubnu jsme nesnížili pozice v žádných titulech v portfoliu.

Nákupy akcií. Pokračovali jsme v nákupech. Tentokrát se v našem portfoliu žádná novinka neobjevila (když pomineme WB Discovery, kde došlo ke spojení Discovery a médií AT&T). Konkrétně jsme posílili pozice v následujících titulech: Disney, PowerCell, Rocket Lab, Saint Gobain, STORE Capital, Teladoc, WB Discovery a Wickes.

Kryptoaktiva. V dubnu bylo z naší strany na kryptoměnách klidno. Neměli jsme příliš času se jim věnovat, takže jsme jen drobně přikoupili při propadech trhu.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): opět iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Axia Funder, Portu Gallery a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

Na trzích v posledních týdnech panuje zvýšená nervozita a převažují výprodeje. Leckdy stačí jen trocha negativních zpráv (nebo menší než očekávané množství těch pozitivních) a tituly dokáží poklesnout o vyšší jednotky a někdy i desítky procent. Taková situace je psychicky hodně nepříjemná - nějakému titulu věříte, krátkodobě se mu nedaří a místo obvyklého drobného poklesu najednou čelíte propadu pozice o pětinu. Co pak s tím?

Obdobně, pokud titul nakoupený nemáte a prudce se propadne, jsou pochybnosti o něco větší než obvykle. Nepřehlédli jsme něco? Máme nakoupit levněji nebo to půjde ještě dolů?

S těmito poklesy a sestupným trendem se vypořádáváme tím, že se na ně snažíme nehledět a místo toho se držíme vyhledávání zajímavých společností za dobrou cenu. To se nám dlouhodobě vyplácí. Ale je pravda, že na růstových titulech jsme v poslední době hodně potrestaní, ale na druhou stranu jsme je začali zkoušet relativně nedávno (a tedy v nich ani nemáme tolik prostředků). Takže to je pro nás nováčkovská daň, kterou asi musíme zaplatit, abychom se naučili investovat i do této skupiny akcií (jinak jsme dlouhodobě zaměření spíše na stabilní společnosti).

Zároveň si ještě relativně dobře vybavujeme situaci v době prvního nástupu covidu v roce 2020 a tehdejší nejistotu. Také to bylo hodně nepříjemné, ale kdo to zkousnul, mohl se radovat. Zároveň se ukázalo, že nemělo smysl snažit se časovat trh a čekat na dno - a věříme, že podobně tomu bude i tentokrát. A pokud ne, budeme mít úplně jiné starosti, než jsou nějaké investice :)


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba dva roky úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti v minulém měsíci vyskočil nahoru kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině.

Výhled

Krátkodobý výhled je lehce negativní. Nezávislé cashflow bude určitě v následujících měsících nižší, než je rekordní duben. V tom ohledu by ale měl být květen nejslabší, protože následně by měly situaci zlepšit dividendy Komerční banky a Monety. I tak se ale k růstu na vyšší úroveň finanční nezávislosti vrátíme asi až s podzimem. Když vše ve světě půjde dobře a nic nového se nesemele.

Komentáře