Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 03/2022

První čtvrtletí roku 2022 je minulostí a čas opět letí jako voda. Březen byl pro nás po investiční i osobní stránce relativně úspěšný. Na druhou stranu, okolo nás vidíme stahující se mračna daná válkou a inflací. A kdo ví, s čím přijde na podzim covid... Rozhodně nežijeme v klidné době. Ale to je možná dáno jen předchozími klidnými roky, které nás příliš ukolébaly do pohody.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti je na 46 % (maximum měl index na 51 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Pro letošní rok bychom jej rádi zvedli na 60 %. To je hodně ambiciózní, tak uvidíme! Minimem by ale mělo být překonání rekordních 51 % - to se nám zřejmě vydaří díky jednorázovým pozitivním vlivům už příští měsíc. Ale uvidíme, jak s tím dlouhodobě zamává další vývoj situace okolo nás.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za březen nejvyšší v historii našeho projektu!


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze čtyř zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií, českých akcií a ETF (tam se hodně činí covered call ETF na S&P 500, kterému se v nynějších podmínkách velmi daří). Tyto čtyři součásti portfolia nyní tvoří cca 89 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF. Naopak spíše stagnuje příspěvek evropských akcií a dluhopisů a P2P půjček. Od nuly začala odlepovat kryptoaktiva, ve kterých aktuálně máme 2 % našeho portfolia, ale výnosově jsou zajímavá (byť vysoce volatilní).


Investice

Prodeje akcií. V březnu naším portfoliem rychle prošel titul Hibernia REIT. Udělali jsme malý úvodní nákup a než jsme se rozhoupali k přikoupení, bylo oznámeno převzetí jinou společností. Výnos zhruba třetina za pár dní - ale na velmi malém základu.

Nákupy akcií. Pokračovali jsme v nákupech. Zejména ze začátku měsíce byly ceny na trzích velmi atraktivní a my v portfoliu posílili pozice v následujících titulech: Komerční banka, CTP, ČEZ, Moneta, Rocket Lab, Saint Gobain, STORE Capital, Synlab, U.I. Path, plus přikoupili ETF na call opce S&P 500, XYLD. K tomu jsme vstoupili do dvou nových britských titulů Essentra (výrobce různých drobných komponentů) a Wickes (obchody se stavebními potřebami).

Kryptoaktiva. V březnu jsme pokračovali v investicích do kryptoaktiv, byť o něco střízlivějším tempem. Už máme pocit, že jsme poznali spoustu zákoutí kryptosvěta, takže jsme byli o něco vybíravější a méně odvážní. Nejvíc prostředků asi směřovalo do stablecoinů a jejich umístění na protokol Anchor (na nějakou dobu nabízí dlouhodobě neudržitelných skoro 20 %) či jinam, kde mají slušné výnosy.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): opět iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery a Masterworks. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

S koncem čtvrtletí je tu opět shrnutí našeho investiční portfolia finanční nezávislosti. Celková hodnota portfolia za uplynulé tři měsíce poklesla o 2 %. Tentokrát nás nahoru netáhly velké vklady, protože část z nich byla tvořena prostředky uvolněnými ze stavebního spoření či prodeje pozice v Avastu.

Zhodnocení akciové složky přepočtené do korun bylo -2,4 %. To ale bylo pořád lepší než pokles -3,1 % u S&P 500 (Total Return index, přepočtený do korun). Poklesy sice nejsou příjemné, ale nejde o nic dramatického. A jsme rádi, že trochu stahujeme výnosový náskok, který si nad námi trh udělal v předchozím čtvrtletí.


Většina našeho portfolia je v akciích - samostatné tituly tvoří 74 % hodnoty portfolia, k čemuž je potřeba ještě přečíst 11% podíl ETF, které jsou akciové nebo na akcie navázané. Hotovost máme na mírně vyšší úrovni než v minulosti a čekáme na případné výraznější propady. Mimo to ale průběžně nakupujeme, protože se nesnažíme časovat trh, ale investujeme podle toho, jak si vyhodnotíme jednotlivé investice.


Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba rok a půl úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Ukazatel společenské odpovědnosti v minulém měsíce vyskočil nahoru kvůli jednorázovým příspěvkům spojených s válkou na Ukrajině. Mimo to jsme ale i o něco navýšili naše pravidelné příspěvky Člověku v tísni a Post Bellum. Bohužel je nám jasné, že náklady spojené s válkou se ještě potáhnou řadu měsíců a let.

Výhled

Dlouhodobý výhled je docela "zamračený". Příští měsíc ale bude pro naše snažení stále ještě úspěšný. Pokud se nestane něco zásadního, čeká nás rekord nezávislého cashflow (ovšem primárně daný zpožděnou výplatou velké dividendy, které se tak nakumulovala do jednoho měsíce s další výplatou). Takže to zřejmě opět bude znamenat lokální maximum, u kterého bude pár měsíců trvat, než se k němu propracujeme i bez pomoci jednorázových vlivů. To ale předpokládá, že se okolo nás nezačne zhoršovat ekonomická situace. A takové riziko vnímáme pořád vyšší a vyšší. Takže uvidíme.

Komentáře