Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 02/2022

Nebýt toho, co se děje na Ukrajině, byl by únor opět příjemným měsícem. Pokračovala sice velké pracovní a rodinné vytížení, ale zároveň si spousta věcí "sedla" a už to všechno netlačíme tak na sílu. Pozitivně by k tomu přispělo i nezávislé cashflow, které se opět zalomilo směrem nahoru.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti je na 45 % (maximum měl index na 51 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Pro letošní rok bychom jej rádi zvedli na 60 %. To je hodně ambiciózní, tak uvidíme! Minimem by ale mělo být překonání rekordních 51 % - pokud bychom toho nedosáhli, bylo by to velké zklamání. No ale uvidíme, jak s tím zamává další vývoj ekonomické situace, který se díky válce na Ukrajině určitě nebude posouvat pozitivním směrem.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za únor 2. nejvyšší v historii našeho projektu. To znamenalo asi 2 % pod rekordní hodnotou z listopadu 2021.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto tři součásti portfolia nyní tvoří cca 72 % nezávislého cashflow. Cashflow je z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (zhruba čtvrtina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2021 nás hodně táhly tři výše zmiňované klíčové složky nezávislého cashflow (REIT, další americké akcie a české akcie). K nim se postupně začala přidávat ETF. Naopak postupně klesá příspěvek evropských akcií a zejména dluhopisů a P2P půjček. Zároveň se od nuly začala odlepovat kryptoaktiva, ve kterých aktuálně máme 1 % našeho portfolia.




Investice

Prodeje akcií. Naše portfolio opustil Avast. S ohledem na to, že následně došlo k posunu převzetí, byl prodej předčasný. Ale s tím se nedalo počítat a spíš to ukazuje na úroveň práce s akcionáři v českých firmách (máme se ještě hodně co učit). Celkově to ale byla hodně povedená investice, ve které jsme více než zdvojnásobili naše prostředky.

Nákupy akcií. Pokračovali jsme i v nákupech, byť pomalejším tempem. Posíli jsme pozice v Komerční bance, STORE Capital, Teladoc, Viatris a U.I. Path. Plus přikoupili ETF na call opce S&P 500, XYLD.

Kryptoaktiva. V lednu jsme pokračovali v investicích do kryptoaktiv. Nákupy byly do širokého košíku tokenů, opět motivované primárně poznáváním zákoutí kryptosvěta. Za únor jsme ale udělali obrovský pokrok, takže snad se brzy budeme moct fundovaně podělit i o nějaké ty krypto-tipy. Pořád platí, že v celkovém úhrnu nejde o nějaké závratné částky.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): opět do iShares MSCI World. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, Masterworks a AxiaFunder. Dále reinvestujeme na EstateGuru. Na Mintosu, Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

Zatím se zdá, že 20. léta 21. století jsou docela prokletá. Pokud máte předplacený Netflix, dost možná jste zaznamenali dvě parodické ročenky "Death to 2020" a "Death to 2021", které s hodně drsnou nadsázkou shrnují události těchto let. Pokud ne doporučujeme. Ale bohužel to vypadá, že tvůrci těchto filmů budou mít dostatek materiálu i na třetí díl. Covid sice (už po kolikáté?) ustupuje do pozadí, ale za to se vyrojilo další negativní překvapení - ruský útok na Ukrajinu (nebo spíše, lépe, "Putinova válka").

Válku samotnou nemá smysl komentovat - je to hrůza, ke které není třeba cokoliv dodávat.

Pokud se zamyslíme nad dopadem na naše nezávislé cashflow, je to další silně negativní událost. Po covidu a energetických šocích spojených s inflací to může být pro řadu společností hodně hořká pilulka. Pro naše investice by to nemělo znamenat zásadní pohromu, ale jistě i jich se to negativně dotkne. Dosavadní reakce akciových trhů přitom byla hodně zvláštní - pokles v den útoku, a pak v podstatě návrat na předchozí úrovně. Jen volatilita, zdá se, zůstává zvýšená, což je příznačné pro poslední měsíce. Není neobvyklé, aby se po reportování výsledků nějaký titul pohnul třeba o 15-20 %. To jsme v naší soukromové investiční historii ještě nezažili.

Těžko říct, co nás v následujících měsících a letech čeká. Přitom i bez negativních šoků máme jako lidstvo před sebou hromadu výzev počínaje záchranou našeho životního prostředí. Nezbývá než doufat, že nás minulé události zocelí a posunou kupředu. Krize může být příležitost k růstu. Jen těch krizí nesmí být mnoho za sebou.

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. To se nám poslední zhruba rok a půl úspěšně daří. Respektive momentálně se nad tímto cílem pohodlně nacházíme.


Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun.

V březnu zřejmě významněji přispějeme do sbírek určených pro Ukrajinu.

Výhled

Výhled přestává být pozitivní. Čísla jsou pořád nadějná, ale nejistot se za poslední dobu nakupilo opravdu hodně. Situace se ještě může vyvinout dobrým směrem, ale taky se vše může zlomit a během pár měsíců na tom budeme ještě hůře než v roce 2020. Nakonec jsou to ale "jenom" peníze, jsou důležitější věci!

Komentáře