Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 08/2021

Srpen byl pro nás ve znamení pokračujícího volnějšího režimu. S prckem jsme byli poprvé na více dní mimo domov, stihli jsme i něco sportu a dotáhnout věci, které jsme teď nějaký ten měsíc odkládali. No a pokračovali jsme na cestě za finanční nezávislostí.


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti v srpnu opět lehce poklesl na 36 %, jednak kvůli mírnému snížení nezávislého cashflow a jednak kvůli rozpočtovanému růstu měsíčních výdajů (maximum měl index na 51 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktuální cíl pro letošek je 42 %. To je ještě relativně vzdáleno a proti nám hraje posilující koruna (do které přepočítáváme nezávislé cashflow ze zahraničí) a vyšší rozpočtované měsíční výdaje. Na druhou stranu nám do karet hraje vysoká dividenda ČEZu, který má v našem portfoliu významnou pozici a která se projeví už v příštím reportu, kdy nezávislé cashflow znatelně poskočí.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za srpen 2021 5. nejvyšší v historii našeho projektu. Konkrétně bylo o 15 % nižší než maximum v květnu 2020. Tehdy se ale sešlo několik jednorázových vlivů typu velkého oslabení koruny a byl to tak trochu "úlet" mimo předchozí hodnoty.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto tři součásti tvoří cca 77 % nezávislého cashflow. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a ruku v ruce s tím narůstá příspěvek obou těchto složek portfolia. U českých akcií nás ale dolů nadále táhnou banky, které aktuálně nemohou dividendy vyplácet. Nízký zůstává podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Pomalu se ale začínají projevovat nedávné investice do ETF a evropských akcií.


Investice

Prodeje akcií. Vypadá to, že se naše portfolio pomalu loučí se dvě "českými" tituly: Avastem a Stockem. V prvním případě zřejmě dojde k fúzi s americkým Nortonem, v druhém případě k odkupu investičním fondem. Stock už jsme z portfolia prodali, Avast prodáváme postupně (část pozice už plní 3letý časový test a tedy nemusíme odvádět daň ze zisku). Upřímně, obě akcie patřily k našim oblíbenějším a budou nám chybět (zatím se chystáme prodat celý Avast a nebrat akcie Nortonu). Na druhou stranu, na obou pozicích jsme vydělali vyšší desítky procent a tedy jde rozhodně o úspěšné exity.

Nákupy akcií. Odchod dvou titulů z portfolia nám na druhou stranu umožňuje držet počet titulů v rozumných mezích. Dokoupili jsme totiž několik novinek do růstového portfolia: Sofi (fintech společnost, sázka na růst byznysu), Xerox (tiskové a příbuzné služby, spekulace na přemrštěně nízkou kapitalizaci) a Walgreens Boots Alliance (zejména lékárny, kombinace růstu a nízkého ocenění). Krom toho jsme posílili existující pozici v Progyny (asistovaná reprodukce). Do klasického portfolia určeného k dlouhodobému držení jsme přikoupili nově Atlantiace Yield (obnovitelné zdroje - pro nás alternativa velmi drahého Brookfield Renewable Partners) a posílili CTP (to je sice růstové, ale chceme ho držet dlouhodobě). Nakonec jsme posílili i naši sázku na klesající/stagnující/mírně rostoucí trhy skrze ETF XYLD (covered call ETF na S&P 500).

Jak je vidno, na akciích bylo u nás v srpnu opravdu živo. K tomu jsme přidali dalšího brokera: Interactive Brokers, kterého se nám podařilo založit navzdory tomu, že už máme Lynx (který je jeho "introducing brokerem"). Kdyby měl někdo zájem, pomocí tohoto referal kódu můžete získat bonus 1 % svých vkladů v akciích Interactive Brokers. Po zrušení poplatku za malá/neaktivní portfolia považujeme Interactive Brokers za jasnou volbu pro americké akcie s rozumnými poplatky i ochranou investorů (pokud vám nevadí komunikace v angličtině).

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu. V alternativních investicích příležitostně investujeme skrze Portu Gallery, Masterworks a AxiaFunder. Dále reinvestujeme na EstateGuru a opět i na Mintosu (byť tam nám zůstala jen velmi malá částka). Na Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.

Úvahy

Krom akcií zkoušíme v posledních měsících intenzivněji i alternativní investice. Postupem času bychom se s nimi chtěli dostat na nějakých 5 % portfolia. Vnímáme je jako stabilnější a méně korelované s akciovými trhy - prostě takovou zálohu. Navíc v některých případech s potenciálem zajímavého výnosu. Byť na něj většinou necílíme.

Zároveň si chceme tuto oblast trochu více osahat. Naše portfolio ještě není tak velké, aby do něj alternativy nutně pasovaly. Nicméně právě malé investice jsou ideální pro prozkoumání možností bez toho abychom příliš litovali případných ztrát. A zároveň ke zjištění, kam se za pár let nemusíme obávat posílat větší objemy peněz.

Nevýhodami alternativ jsou samozřejmě nízká likvidita (řada platforem nenabízí sekundární trh a je třeba čekat, než se předmět "prodá") a menší transparentnost (přes pravidelná ocenění jde jen pravidelné znalecké posudky, nikoliv tržní ocenění). Ale člověk nemůže mít všechno, že?

V současné době naše alternativní investice tvoří:
  • Portu Gallery - český investiční "supermarket" - drobné investice do automobilových veteránů, známek, bankovek a mincí, houslí, drahých kamenů a podobně. Vě větším objemu nám zatím nedává smysl, ale pro drobné investory proč ne.
  • AxiaFunder - britská platforma financující soudní pře (pokud vyjde čas, dáme dohromady článek s našimi zkušenostmi).
  • Masterworks - americká platforma umožňující investice do výtvarného umění i velmi známých autorů (opět, dle času a postupně nabraných zkušeností přineseme recenzi).
  • Několik stříbrných a zlatých mincí, které máme spíše protože se nám líbí, než že bychom pracovali s jejich hodnotou (v našem portfoliu je proto ani neoceňujeme).

Společenská odpovědnost

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow. 



Aktuálně pravidelně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun. Krom toho jsme v srpnu jednorázově přispěli ZOO Hodonín. Krom finančních příspěvků trávíme i část svého času dobrovolnictvím. Na druhou stranu víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.

Výhled

Výhled je pozitivní. V září by mělo naše nezávislé cashflow znatelně povyskočit vlivem nedávných investic a zejména aktuální vysoké dividendy ČEZu. V závislosti na kurzových pohybech by dokonce mohlo dojít k atakování rekordní hodnoty nezávislého cashflow z loňského roku. Byť index finanční nezávislosti bude od maxima ještě hodně vzdálený. K rekordu na 51 % budeme mít ještě daleko, to je ale dáno letošním prudším navýšením výdajů daným narozením třetího člena týmu. O atakování této úrovně můžeme uvažovat nejdříve za rok a za podmínky obnovené plné výplaty dividend bank a nepříliš posilující koruny. Celkově si ale zachováváme pozitivní náhled na aktuální postup na naší cestě za finanční nezávislostí.

Komentáře