Přeskočit na hlavní obsah

Měsíční report 07/2021

Léto je v plném proudu a my si ho užíváme plnými doušky - tedy až na ta vedra. Díky malému prckovi vypadá naše léto jinak, než jsme byli zvyklí (tedy bez většího cestování). Ale zase jsme se kromě zábavy s ním dostali k různorodé tvorbě od malování až po výrobu hraček. A v mezidobí pracujeme i na naší cestě k finanční nezávislosti. Takže proč ne!


Nezávislé cashflow

Index finanční nezávislosti v červnu lehce poklesl na 37 %, jednak kvůli mírnému snížení nezávislého cashflow a jednak kvůli rozpočtovanému růstu měsíčních výdajů (maximum měl index na 52 % v květnu 2020, minimum v posledních třech letech naopak v srpnu 2020 na 28 %). Aktuální cíl pro letošek je 42 %. To je ještě relativně vzdáleno a proti nám hraje posilující koruna (do které přepočítáváme nezávislé cashflow ze zahraničí) a vyšší rozpočtované měsíční výdaje. Na druhou stranu nám do karet hraje odsouhlasená vysoká dividenda ČEZu, který má v našem portfoliu významnou pozici a která by se měla projevit už v nezávislém casflow za září.

V absolutní hodnotě bylo nezávislé cashflow za červenec 2021 4. nejvyšší v historii našeho projektu. Konkrétně bylo pouze o 14 % nižší než maximum v květnu 2020. Tehdy se ale sešlo několik jednorázových vlivů typu velkého oslabení koruny a byl to tak trochu "úlet" mimo předchozí hodnoty.


Většina nezávislého cashflow nám plyne ze tří zdrojů: akcií REIT (nemovitostních společností, většinu máme v USA), ostatních amerických akcií a českých akcií. Tyto tři součásti tvoří cca 78 % nezávislého cashflow. Cashflow je tak z velké části v dolarech (více než polovina), v menší míře v korunách (necelá pětina) a ze zbylé části v eurech.


Jaký je vývoj příspěvku jednotlivých segmentů k indexu nezávislosti? V roce 2020 nás hodně táhly americké (mimo REIT) a české akcie, které však citelně zasáhl koronavirus a řada společností dost osekala dividendy. To se nyní začíná zlepšovat a ruku v ruce s tím narůstá příspěvek obou těchto složek portfolia. U českých akcií nás ale dolů nadále táhnou banky, které aktuálně nemohou dividendy vyplácet. Nízký zůstává podíl dluhopisů a P2P půjček způsobený naším částečným ústupem z těchto investic. Pomalu se ale začínají projevovat nedávné investice do ETF a evropských akcií.

Investice

Prodeje akcií. V červnu jsme neprodávali žádné z našich akciových investic.

Nákupy akcií. Červen byl investičně průměrný. Pokračovalo budování našeho miniportfolia, ve kterém si zkoušíme investice do akcií s alternativním příběhem: posílili jsme pozici ve společnosti Teladoc (TDOC) a nově nakoupili farmaceutickou společnost Viatris (VTRS). Posílili jsme i naši sázku na klesající/stagnující/mírně rostoucí trhy skrze ETF XYLD (covered call ETF na S&P 500). Do hlavního portfolia jsme přikoupili trochu akcií AT&T a Stora Enso.

Pravidelné investice a reinvestice, ostatní. Provedli jsme investici do našeho portfolia pravidelných investic ETF (iShares MSCI Developing Markets, iShares MSCI World a UBS MSCI EMU Socially Responsible): tentokrát do iShares MSCI Developing Markets. Na P2P platformách aktivně fungujeme pouze na Upvestu, popřípadě si občas uděláme drobnou radost na Portu Gallery. Dále reinvestujeme na EstateGuru a opět i na Mintosu (byť tam nám zůstala jen velmi malá částka). Na Zonky a Bondoře jsme ve fázi stahování prostředků.


Úvahy

Od začátku roku 2019 jsme se rozhodli pravidelně přispívat vybraným neziskovým organizacím. Bereme to jako součást naší cesty za finanční nezávislostí. Jsme si vědomí toho, že máme v mnohém velké štěstí (raději zaklepeme na dřevo) a vyhýbají se nám těžkosti. A naopak máme zaměstnání, která nám umožňují nadstandarní život a zároveň velké úspory směřující do našeho nezávislého cashflow.

Naším aktuálním cílem je přispívat měsíčně zhruba ekvivalentem 5 % našeho nezávislého cashflow, což se nám zhruba poslední rok úspěšně daří. Už to přestávají být zanedbatelné částky a z toho máme radost. Proč? Protože věříme, že je fér se o úspěch podělit s ostatními a pomoci jim k radostnějšímu životu - a také v to, že nechceme žít v zemi (na planetě), která je zdevastovaná a plná extrémních nerovností. Zaslepená honba za ziskem by sice krátkodobě byla výhodná, ale dlouhodobě by se nám nevyplatila (zničené životní prostředí, upadající demokracie,...).

Níže najdete náš první graf toho, jak si stojíme - uvidíme, zda z něj neučiníme pravidelnou součást reportů, protože jde pro nás o důležitou věc.


Aktuálně přispíváme čtyřem neziskovkám: Člověk v tísni, Post Bellum, Duha a Zdravotní klaun.

Krom finančních příspěvků trávíme i část svého času dobrovolnictvím. Na druhou stranu víme, že nejefektivnější pomoc mimo vlastní odbornost jsou finanční příspěvky.


Výhled

Výhled je nadále pozitivní. Meziměsíčně může docházet ke kolísání nezávislého cashflow, ale střednědobě porosteme. Dividendové výnosy už se u většiny titulů vzpamatovávají z koronaviru (výjimkou jsou nadále české banky, u kterých ale tipujeme, že ke konci roku k nějaké drobnější výplatně opět dojde) a roli samozřejmě hrají průběžné nové investice. Věříme, že do konce roku už budeme znovu na rekordních úrovních.

Komentáře